Angst agressie bij honden
In deze blog wil ik meer verduidelijking geven over agressie bij honden. Nu kunnen we agressie bij honden verdelen onder verschillende vormen. Angst agressie, territorium agressie, prooiagressie, bezitsagressie enzovoort. Om de blog overzichtelijk te maken verdiep ik me in deze blog in de angst agressie en komen er nieuwe blogs met de andere vormen van agressie.
Angst agressie:
één van de meest bekenden, meest veel voorkomende agressie is angst agressie. Honden die agressie zetten met angst als onderliggende emotie. De reden dat honden agressie in zetten wanneer ze angstig zijn, zijn momenten als ze het idee hebben. Dat ze niet meer kunnen vluchten, geen kant meer op kunnen en degene of datgene waar ze dan bang voor zijn op afstand willen houden. HIj gebruikt de agressie om zich zelf te beschermen. Voorbeeld stel er loopt iemand een hondenkennel in een hond gaat angstig in de hoek van de kennel zitten en diegene wil hem alsnog aanlijnen om mee naar buiten te nemen. Dan is de hond letterlijk in hoek gedreven, kan geen kant meer op en als die persoon dan nog steeds op hem af blijf lopen, kan hij agressie in gaan zetten om mij op afstand te houden en stel je voor degene die op hem afliep schrikt ervan en deinst achteruit. Kan de hond zelfs bij zich zelf denken. Hey wat ik net deed, dat werkte. Dit ga ik vaker inzetten.
Signalen van hond met angst agressie:
- Vermijdingsgedrag, willen vluchten van de prikkel.
- Klein maken.
- Staart tussen benen.
- oren naar achteren.
- wegkijken.
- lip optrekken
- grommen
- tanden laten zien
- snappen.
- bijten.
- neusrimpel
- Trillen
- oogwit zien.
Let op een hond laat niet altijd het hele lijstje aan signalen zien en de hond kan afwisselen met de ene keer sneller over gaan op snappen/ bijten dan de andere keer. Dit is verschillend per situatie. Het is dus ook niet altijd zo dat de hond eerst gromt voor hij bijt. Bijvoorbeeld als de hond schrikt of als de hond pijn heeft kan de hond sneller overgaan op bijten dan in andere situatie.
Verschillende oorzaken:
Angst agressie kan verschillende oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld:
- Slechte socialisatie: Een hond die op jonge leeftijd te weinig heeft meegekregen van de wereld. Bijvoorbeeld omdat hij op platteland is groot gebracht en nu midden in de stad woont of hij komt uit het buitenland. Kan dingen sneller spannend vinden, gewoon omdat hij simpel weg niet weet wat het is. Afhankelijk in welke situatie hij zit kan hij hierom angst agressie voor inzetten. Dit heeft niet alleen met omgeving te maken, maar ook slechte socialisatie met mensen of met andere honden.
- Trauma: De hond heeft een traumatische ervaring mee gemaakt zoals een aanval van andere hond, waardoor hij angst agressie in zet richting andere honden of de hond heeft met jou in auto ongeluk gezeten en elke keer als jij hem nu in de auto wilt krijgen zet hij angst agressie in.
- Genetische aanleg: Sommige honden zijn angstiger dan andere honden en kunnen sneller agressie in zetten om zich zelf te moeten beschermen.
- Medische problemen: Stel jij hebt een hond met een heftige oor infectie. Dan kan hij agressie in zetten omdat hij wilt dat je ervan af blijft. Onderliggende oorzaak is dat hij bang is dat je hem pijn gaat doen en daarom zit dit ook onder het kopje angst agressie.
Wat kun je eraan doen:
Als je hond angst agressie in zet is natuurlijk de bedoeling dat je eerst achterhaald waar het gedrag vandaan komt voor je weet wat je eraan kan doen. Soms is het iets voor de hand liggend en soms is het iets waar je totaal niet over na hebt gedacht.
- Schakel hulp in van een honden professional, op moment dat je nog niet weet waarom je hond deze agressie in zet en vooral wat je er eventueel aan kan doen is het verstandig om dit samen met iemand te gaan doen. Iemand die hier meer kennis van heeft. Die persoon gaat met jou achterhalen waar het vandaan komt en hoe je er nu mee om moet gaan. Hoe je ervoor kan zorgen dat niet meer voorkomt of op bepaald manier getraind hebt dat beter is. WIl je mijn hulp hierbij, meldt je aan voor gratis kennismakingsgesprek Neem hier direct contact op met Hond in Evenwicht
- Dierenarts: is de onderliggende oorzaak medisch dan heb je een dierenarts nodig of misschien wel een fysiotherapeut.
- Zorg voor veiligheid: Denk eens na over de situatie waarin je hond angst agressie in zet en vraag je af op je dit op een andere manier kan vragen aan je hond. Stel je hond zet angst agressie in richting onbekende mensen. Laat je hem dan mee lopen naar de deur of zet je hem eerst in andere kamer, laat je de visite binnen en neem je de hond vanuit die kamer mee om te oefenen met visite. Niet gelijk laten snuffelen, maar eerst op afstand eens bestuderen. Stel je hond vindt andere honden spannend en zet agressie in, is het dan verstandig om naar losloop gebied te gaan en je hond aan zijn lot over te laten, zo van dan leert hij het maar of heeft je hond er meer aan als je hem helpt en begeleidt in deze situaties.