Ga terug

Dankbaarheid

Dankbaar

Eind van het jaar is een moment op terug te kijken hoe dat jaar is verlopen. Sommige mensen doen dit bij voorbeeld tijdens kerst, andere mensen vinden dit enorme onzin en gaan gewoon verder met waar ze mee bezig waren. Toch is de jaarwisseling en instappen in een nieuw jaar een moment waar even stil bij gestaan mag worden, maar wat ik vooral nog veel belangrijker vindt is bewustwording creëren op het gene wat je hebt. Je mag best wel wat dankbaarder zijn.  Dankbaar voor de dingen die je hebt in plaats van alleen bezig zijn met de dingen die je niet hebt. En ja ik vind dit af en toe ook lastig om deze switch te maken, maar het is wel veel beter voor je.

Ik kan me namelijk bezig houden met het feit dat ik Matsu vorige maand heb moeten laten in slapen, dat hij niet meer bij ons is. Dat dit de eerste kerst was zonder hem en ja daar mag ik best even verdrietig om zijn, maar ik focus me vooral op hoe dankbaar ik ben dat hij voor bijna 12 jaar een grote rol heeft gespeeld in mijn leven.  Dat hij afgelopen februari met ons nog 2 weken in Oostenrijk was en dat hij er bij was op onze bruiloft. Hadden we het trouwen een jaar  uitgesteld dan was hij er niet meer bij geweest.

Ook ben ik dankbaar voor alle medische zorg die ik hem en de andere honden heb kunnen geven. We werken er hard voor en we sparen bewust voor de honden, maar ik hem heb kunnen laten gaan met het gevoel alles geprobeerd te hebben. Ik heb hem niet hoeven laten gaan met het idee dat ik geen geld had.

Ook nu dagelijks dankbaar voor het huis boven ons hoofd het eten wat ik zowel voor mezelf als de honden (en kat) hebt. De auto waar ik ons naar bos kan vervoeren of naar de dierenarts (ook al maakt hij wat herrie).  De medicatie of supplementen die ze nodig hebben.  Dat ze zo gezond mogelijk oud worden bij ons.

En hoe zit dat bij jullie?

Staan jullie wel eens stil waar je dankbaar voor bent.

Dankbaar dat je hond misschien niet meer uitvalt richting andere honden, dankbaar dat je zelf al half jaar niet meer gebeten bent. Dankbaar dat je de tijd en geld in training kon stoppen om dit te bereiken. Dankbaar voor alle plezier die je hond je geeft. Je meeste trouwe maatje, dat fantastisch goed luistert en niet oordeelt op wat je doet. Hoe vergevingsgezind honden zijn als je toch een keer op hem had gemopperd nadat je van een drukke dag thuis kwam en hij alleen uit enthousiasme tegen je aan sprong, wat jou misschien op dat moment even zeer deed.

Wees dankbaar voor de kwispelende staart die je in de ochtend begroet. De lik over je handen heen of het enthousiasme wat hij heeft als je thuis komt uit je werk. Hoe zou je voelen als je op en dag beneden kwam en je werd niet meer begroet. Hoe eenzaam zou je zijn zonder je geliefde viervoeter.

Stil staan bij dankbaarheid kan in vele vormen en maten. We moeten dit eigenlijk niet alleen eind van jaar doen, maar veel vaker. Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd. Zo ook bij onze honden.

Sta stil bij wat je hond goed doet of wat jullie samen goed doen. Niet op wat er allemaal mis ging of wat er beter kan.

Ik wens jullie allemaal een hele fijne jaarwisseling.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht