Ga terug

De grote hekel aan uitloop riemen!

De grote hekel aan uitloop riemen!

Of eigenlijk de manier hoe de gemiddelde hondeneigenaar mee loopt moet ik dan eigenlijk zeggen.  Er zitten wel paar meer redenen aan waarom ik een hekel heb aan die dingen, maar vooral ook dat er gedacht wordt hij zit toch aan de lijn, betekent niet dat je hem nog steeds lang moet laten en maar zijn ding mag laten doen. 

Één uitloop riem, wat bedoel ik daarmee:

Voor degene die nog niet begrijpt wat ik met deze riemen bedoel, het zijn die riemen met een groot handvat aan het einde en het kort of lint rolt zich daarin op of rekt zicht uit. 

Voordeel:

  • De riem sleept niet over de grond heen en wordt minder vies.
  • De riem rolt zich vanzelf in als de hond dichter bij komt. 
  • Je kan je hond lekker de ruimte geven, zonder dat hij los loopt.

Nadeel :

  • Je kan lelijke brandblaren krijgen als hij door je handen heen trekt, langs je been trekt of bij iemand anders om been heen trekt.
  • Je hond voelt constante druk, dus lijn laten ontspannen is amper mogelijk.
  • Meeste mensen halen hun hond binnen door binnen te hengelen net als een vis. Hond leert nu niet bij de baas te komen op commando.
  • Hond kan snel ergens naartoe schieten als de riem niet op de rem staat zo ook de weg op. 
  • Handvat kan uit hand van baas schieten en dan schiet de riem naar de hond toe. De hond kan hier erg van schrikken.

De riemen zijn te koop in 5 meter, 8 meter of 10 meter. Daarin heb je ook nog verschil in grote handvat en grote lint voor kracht hond. Zo kan je bij een chihuahua een kleine lichte riem kopen en bij een labrador een wat zwaardere riem.

Waarom heb ik er dan zo'n Hekel aan?

Het is vooral de combinatie hoe de riem wordt gebruikt en de mindset van de eigenaar die hem gebruikt. Let op dit geldt niet bij iedereen die gebruik maakt van deze lijnen. Dit zijn een paar voorbeelden. 

Als je in een aangelijnd gebied wandelt met je hond, verwacht je dat alle honden aan de lijn zijn maar verwacht je eigenlijk ook dat iedereen zijn hond bij zich houdt. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je in een aangelijnd gebied loopt, maar als jij je hond kort bij je houdt of zelfs afleid bij passeren van andere hond en de andere hond wordt door middel van een uitloop riem toch lang gelaten zodat hij toch naar jouw hond kan komen ben jij niet blij. Dan krijg je weer de discussie kan je hond bij houden, ja maar hij doet niks. Zelfde discussie als met een loslopende hond.

Ook kan het zijn dat als jij je hond voor je uit lang laat lopen, dat hij al eerder de bocht door is of op een kruising is dan jij als baas. Jij hebt nog niet gezien wat er om het hoekje aan komt maar je hond staat al neus aan neus met de andere hond en nogmaals Jouw hond doet misschien niks, maar de andere hond kan wel wat doen.  Moet de baas van de andere zijn verantwoording nemen, ja maar jij net zo goed. Houdt je hond even kort bij je als je de hoek om gaat. 

Hond steekt de weg over omdat hij eerder is dan de baas, hond loopt naar voetgangers toe die er niet op zitten te wachten. Voetgangers die over de lijn heen moeten stappen omdat jij aan de linkerkant loopt maar je hond aan de rechterkant. 

Daarnaast heb ik ook wel eens de brandblaren op mijn benen gehad doordat de hond om mij heen rent met zo'n riem. Dus nog een reden dat ik er niet blij mee ben. 

Heb ik ze dan nooit gebruikt?

Ja wel, ik heb ze ook wel eens gebruikt met Koda in losloop gebied. De andere 3 konden los en hij kon dan wat langer. Het voordeel was voor mij ook dat ik hem bij mij kon houden en dan samen met één andere als we dan andere honden tegen kwamen . Zodat niet gelijk 4 op 1 was en Koda bemoeide zich nooit zo met andere honden. 

Ik ben een voorstander voor langere lijnen:

Ik hou van lange lijnen, zeker als je hond niet los kan. Je hond meer ruimte geven meer snuffel mogelijkheden geven. Door lange lijn voorkom je ongewenst gedrag die je hond wel zou vertonen als hij losloopt. Bijvoorbeeld het niet komen of andere honden lastig vallen of in Koda zijn geval achter reeën of schapen aan gaan. Daarom zat hij altijd aan de lijn. Maar het betekent niet dat als je hond de ruimte heeft van een langere lijn dat zomaar alles kan. Aan de lange lijn kan je nog steeds het hier komen oefenen. Je kan hem nog steeds bij je houden bij passeren van andere hond. Kort houden als je bocht om gaat. Het betekent niet hij zit aan de lange lijn dus alles kan en mag. Als honden baas heb je een verantwoording voor je eigen hond. Ga niet egoïstisch rondlopen en alleen maar denken hij doet niks. Denk ook aan andere en ja misschien is die hond in jouw ogen degene die vals is of agressief. Dan kan je toch juist beter de andere even helpen en die van jou bij je houden. Ik zie het grote probleem hier niet in. 

Alleen we denken vaak te makkelijk, houden te weinig rekening met een ander. Soms wordt niet bewust gedaan, maar probeer af en toe ook eens te denken hoe zou het voor die ander zijn.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht