De grote hekel aan uitloop riemen!
De grote hekel aan uitloop riemen!
Of eigenlijk de manier hoe de gemiddelde hondeneigenaar er mee loopt. Er zitten wel paar meer redenen aan waarom ik een hekel heb aan die dingen, maar vooral ook omdat er gedacht wordt 'mijn hond zit toch aan de lijn'. Dat betekent alleen niet dat je je hond nog steeds lang moet laten en maar zijn ding mag laten doen.
Een uitloop rieml wat bedoel ik daarmee:
Met een uitloopriem bedoel ik de riemen met een groot handvat aan het einde en het lint rolt zich daarin op of rekt zicht uit.
Voordeel:
- De riem sleept niet over de grond heen en wordt dus minder vies.
- De riem rolt zich vanzelf in als de hond dichter bij komt.
- Je kan je hond lekker de ruimte geven zonder dat hij los loopt.
Nadeel :
- Je kan lelijke brandblaren krijgen als hij door je handen heen trekt, langs je been trekt of bij iemand anders om been heen trekt.
- Je hond voelt constante druk, dus de lijn laten ontspannen is amper mogelijk.
- Meeste mensen halen hun hond binnen door binnen te hengelen net als een vis. Je hond leert nu dus niet bij de baas te komen op commando.
- Hond kan snel ergens naartoe schieten als de riem niet op de rem staat. Zo kan hij ook de weg op.
- Handvat kan uit je hand schieten en dan schiet de riem naar de hond toe. De hond kan hier erg van schrikken.
Deze riemen zijn te koop in 5, 8 of 10 meter. Daarin heb je ook nog verschil in grote handvat en grote lint voor de kracht van de hond. Zo kan je bij een chihuahua een kleine lichte riem kopen en bij een labrador een wat zwaardere riem.
Waarom heb ik er dan zo'n hekel aan?
Het is vooral de combinatie hoe de riem wordt gebruikt en de mindset van de eigenaar die hem gebruikt. Let op! Dit geldt niet bij iedereen die gebruik maakt van deze lijnen. Dit zijn een paar voorbeelden.
Als je in een aangelijnd gebied wandelt met je hond verwacht je dat alle honden aan de lijn zitten maar verwacht je eigenlijk ook dat iedereen zijn hond bij zich houdt. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je in een aangelijnd gebied loopt. Als jij je hond kort bij je houdt of zelfs afleidt bij passeren van een andere hond en de andere hond wordt door middel van een uitloopriem toch lang gelaten zodat hij toch naar jouw hond kan komen, ben jij niet blij. Dan krijg je weer de discussie; 'Kan je hond bij houden?' 'Maar hij doet toch niks.' Zelfde discussie als met een loslopende hond.
Ook kan het zijn dat als jij je hond voor je uit laat lopen dat hij al eerder de bocht door is of op een kruising is dan jij als baas. Jij hebt nog niet gezien wat er om de hoek aankomt maar je hond staat al neus aan neus met de andere hond. Nogmaals, jouw hond doet misschien niks, maar de andere hond kan wel wat doen. Moet de baas van de andere zijn verantwoording nemen? Ja, maar jij net zo goed. Houd je hond even kort bij je als je de hoek om gaat.
Je hond steekt de weg over omdat hij eerder is dan de baas of je hond loopt naar voetgangers toe die er niet op zitten te wachten. Voetgangers die over de lijn heen moeten stappen omdat jij aan de linkerkant loopt maar je hond aan de rechterkant.
Daarnaast heb ik ook wel eens de brandblaren op mijn benen gehad omdat de hond om mij heen rent met zo'n riem. Dus nog een reden dat ik er niet blij mee ben.
Heb ik ze dan nooit gebruikt?
Jawel, ik heb ze ook wel eens gebruikt met Koda in een losloopgebied. De andere 3 van mijn honden konden los en hij kon dan wat langer. Het voordeel was voor mij ook dat ik hem bij mij kon houden en dan samen met een andere als we dan andere honden tegen kwamen. Zodat niet gelijk 4 op 1 was en Koda bemoeide zich nooit zo met andere honden.
Ik ben een voorstander voor langere lijnen:
Ik hou van lange lijnen. Zeker als je hond niet los kan. Je hond meer ruimte en meer snuffel mogelijkheden geven. Door de lange lijn voorkom je ongewenst gedrag die je hond wel zou vertonen als hij losloopt. Bijvoorbeeld het niet komen of andere honden lastig vallen of in Koda zijn geval achter reeën of schapen aan gaan. Daarom zat hij altijd aan de lijn. Maar het betekent niet dat als je hond de ruimte heeft van een langere lijn dat hij zomaar alles kan of mag. Aan de lange lijn kan je nog steeds het 'hier komen' oefenen. Je kan hem nog steeds bij je houden tijdens het passeren van een andere hond of kort houden als je bocht om gaat. Het betekent niet hij alles kan en mag omdat hij aan de lange lijn zit. Als honden baas heb je een verantwoording voor je eigen hond. Ga niet egoïstisch rondlopen en alleen maar denken 'hij doet niks'. Denk ook aan anderen en ja misschien is die hond in jouw ogen degene die vals is of agressief. Dan kan je toch juist beter de andere even helpen en die van jou bij je houden. Ik zie het grote probleem hier niet in.
Alleen we denken vaak te makkelijk. We houden te weinig rekening met een ander. Soms wordt dit niet bewust gedaan, maar probeer af en toe ook eens te denken hoe zou het voor die ander zijn.