Ga terug

Dragen van een Muilkorf

Het gebruik van een muilkorf:

Ik ga een onderwerp aansnijden dat over het algemeen best zwaar valt bij de mensen. Het gebruiken van een muilkorf.  Ik snap ook wel waarom mensen ze niet graag gebruiken voor hun hond omdat ze geassocieerd worden met jouw hond is gevaarlijk. Niet “jij als baas draagt de verantwoordelijkheid van jouw hond en zorgt voor veiligheid” waar de muilkorf eigenlijk voor zouden moeten staan.

Zo lang we met zijn alle zo naar de muilkorf blijven kijken, “die hond is agressief die draagt een muilkorf” dan blijft er een soort taboe op de muilkorf hangen. 

De muilkorf staat voor veiligheid.

Een muilkorf kan om verschillende redenen gedragen worden door een hond.

  • Niet vriendelijk naar alle honden.
  • Niet vriendelijk naar mensen of kinderen.
  • Van straat eten (ja ook daarom kan een hond een muilkorf dragen, er worden hier zelfs speciale muilkorven voor ontwikkeld).
  • Niet vriendelijk bij de dierenarts.
  • In sommige landen zijn muilkorven verplicht in openbaar vervoer of überhaupt bij ons ras. 

Kan ik de zinnen hierboven anders formulieren ja dat kan zeker, maar dat doe ik niet. Wij hebben een perfect beeld voor ogen, mijn hond moet vriendelijk zijn naar alle mensen en naar alle honden, want dat zijn wij mensen natuurlijk ook . Wij “mogen” natuurlijk ook altijd  iedereen, dus onze hond moet dat ook doen. Hoor je het me al zeggen tuurlijk mag ik ook niet iedereen die ik tegen kom op straat, ik ram er alleen niet op los bij iedereen die ik niet mag en dat hoort ook voor je hond zo te gelden.  

Er kunnen verschillende onderliggende redenen zijn waarom jouw hond niet vriendelijk is naar alle mensen en naar alle honden. Een groot onderliggende reden is vaak, slechte tot wel traumatische ervaringen die hij heeft mee gemaakt. Daarnaast gaat het bij honden net als bij ons mensen onze daden ook samen met onze emoties. Zijn ze onzeker geworden richting andere mensen of andere honden. Hoe gaan ze daar dan uiteindelijk mee om wat heeft jouw hond zich zelf aangeleerd.

Honden kunnen zich zelf een plan van aanpak hebben aangeleerd hoe ze met bepaalde situaties omgaan en hierin is uitvallen een onderdeel. Als ik namelijk niet wil dat ik geaaid wordt en ik grom naar jou, dan schrik je misschien en trek je je hand terug en heb ik geleerd dat dit succes heeft of als ik alvast mezelf groot maak met veel herrie loopt die andere hond misschien wel door dus dat voorkomt dat ik weer wordt aangevallen. Zodra deze opties werken gaan we het vaker inzetten en misschien nog wel uitbreiden.

Daarom is training en gedragsbegeleiding in deze onderdelen heel belangrijk. Een van de trainingsmogelijkheden is tijdelijk met muilkorf werken.  Ik geef aan waarom:

  1. Het zorgt voor dat stuk veiligheid dat er niks / nauwelijks wat kan gebeuren, ook in situaties dat je even niet oplet . Bedoel wij zijn allemaal mensen die momenten overkomt ons allemaal.
  2. Mensen blijven automatisch verder uit de buurt van hond met muilkorf of lijnen hun hond sneller aan als ze hond tegen komen met muilkorf. Dus je kan rustig door gaan met je training zonder terug bij af te zijn.
  3.   Het geeft jou een stukje rust dat je hond niks kan doen en loopt daardoor prettiger op straat.
  4. Als het om eten van straat gaat, hoef je geen angst te hebben dat je hond iets eet wat niet goed voor hem is. Bedoel er worden veel dingen verspreid met vergif of drugs of je hond heeft misschien wel heftige allergie.

Voorbeelden uit de praktijk, waarom honden een muilkorf dragen:

Je weet dat je hond niet altijd heel goed reageert op andere honden, maar je bent bezig met trainen. Je hebt de omgeving in de gaten gehouden, heb tas vol beloning snoepjes bij en andere dingen om je hond af te leiden of eventueel af te draaien.  Er komt een loslopende hond naar je toe en je kan geen kant op, je roept nog tevergeefs lijn hem aan maar dit wordt niet gedaan en toen was de hond voor die van jou aangekomen. De bedoeling van de loslopende hond was vriendelijk contact maken, lage houding, bek aflikken  alleen maar goed bedoelt. Alleen die van jouw heeft al aantal keer een slechte ervaring gehad met een loslopende hond. Dus hij twijfelt niet en pakt gelijk en laat ook niet zo 1,2,3 los.

Kan je er dan mee leven dat je alleen tegen die eigenaar zegt had je hem maar aan moeten lijnen, voel je dan niet op zijn minst schuldig wat jouw hond heeft aangedaan. Sterker nog je bent altijd verantwoordelijk voor je eigen hond en hoewel de baas van de andere hond een boete krijgt voor loslopen, kan jij een boete krijgen omdat jouw hond bijt.  De schade richting de andere hond had beperkt kunnen worden met een muilkorf. De baas van de andere hond , had zijn hond misschien eerder aangelijnd bij het zien van een hond met muilkorf.

Andere discussie met betrekking om de muilkorf:

Ik weet dat dit weer een hele andere discussie is en mensen kunnen ook echt jouw hond verpesten door hem niet aan te lijnen en dan heb je nog mensen die zeggen, ja maar als hij een muilkorf om heeft kan hij zich zelf niet verdedigen als een andere hond hem aanvalt. Dat klopt, maar dan moet jij als baas ingrijpen. De kans dat je een loslopende hond tegen komt die aanvalt is aanwezig, maar stuk minder groot. Als je er toevallig 1 kent, meld je bij de politie. Desnoods neem je iets mee om andere honden op afstand te houden van jouw hond als een paraplu of een stok.  De schade die ons ras kan aanrichten is vaak vele malen groter en daar horen we onze verantwoordelijkheid voor te nemen. Een kleine stap richting de slechte naam van de Akita af te halen is verantwoordelijke baasjes.  Training hiernaast is natuurlijk nog veel belangrijker. Een muilkorf voorkomt misschien schade, de onderliggende emotie van je hond om te reageren is hiermee niet gelijk verdwenen.

Dit was even een voorbeeld voor muilkorf dragen richting gedrag andere honden, maar er zijn er ook genoeg die er één dragen voor gedrag richting mensen of kinderen. Veiligheid is zo belangrijk.

Verantwoordelijkheid dragen voor onze eigen hond is een Blog op zich. Hierin horen onder andere de honden etiquette regels in, maar het gebruik van een muilkorf is ook erg belangrijk.  Hoe meer mensen er schijt aan gaan hebben wat andere mensen denken als jouw hond er één draagt. Hoe normaler het wordt , dat er honden lopen met muilkorf. De afgelopen jaren is naar mij weet het honden aantal enorm gegroeid, maar ook de gedragsproblemen. In Corona tijd toen iedereen thuis kwam te werken zijn er heel veel honden aangeschaft , fokkers hadden wachtlijsten broodfokkers hebben hun beste jaren gedraaid.  Alleen hondenscholen moesten ook dicht en veel mensen hebben geen/ minder tijd besteed aan goede socialisatie en training. 

Wat wel belangrijk is, is de muilkorf goed aanleren. Ga je hem van de een op andere dag omdoen. Gaat je hond met man en macht proberen hem af te doen en heeft hier waarschijnlijk ook nog succes mee.  Er zijn op youtube verschillende filmpjes te vinden van goed aanleren en ik heb er natuurlijk zelf ook 1 gemaakt.

MuilkorfTraining - YouTube

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht