Ga terug

Een tweede hond in huis nemen?

Een tweede hond erbij?

Een tweede hond erbij nemen, je zit er misschien al tijdje over na te denken. Een speelmaatje voor je hond, een maatje voor hem zodat hij niet zo alleen is. Jij vindt het misschien ook wel gezellig om twee honden te hebben en om met twee honden te wandelen en bezig te zijn. Maar wat past er nou goed bij je hond?

Ga je voor hetzelfde ras of toch een andere?

Deze vraag is soms lastig te beantwoorden. Het voordeel van hetzelfde ras is dat ze elkaar vaak goed begrijpen. Ik noem het altijd dat ze hetzelfde dialect spreken. Daarnaast weer je ook ze dezelfde speelstijlen hebben, dus voor het spelen is dat wel leuk. Wil je toch een ander ras? Kijk dan of dat ras op dezelfde manier speelt. Een worstelaar en een renner kunnen samen minder lekker spelen dan twee worstelaars of twee renners. Ze kunnen zeker de speelstijl van elkaar wel leren, maar het spelen blijft leuker en beter als ze beide dezelfde speelstijl hebben. Sommige mensen vinden het leuk om twee totaal verschillende rassen in huis te nemen. Deze honden moeten dan vaak veel aan elkaar wennen om te weten te komen wat de ander leuk vindt. Dat kost even tijd. Het kan twee kanten op gaan; of ze leren elkaar kennen en kunnen met elkaar omgaan. Of er ontstaat wrijving en een botsing tussen de twee honden.

Ga je voor hetzelfde geslacht of niet?

Meestal werkt het in de hondenwereld het beste om een hond te nemen van het andere geslacht. Dat komt omdat het dan vaak vrediger samen gaat. Twee teven kunnen sneller in een zogenoemd ‘bitch fight’ komen door bijvoorbeeld eten, speeltjes of aandacht van de baas. Twee reuen kunnen ruzie maken wie er boven de andere staat of over het teefje van de buren. Twee honden van het andere geslacht gaat vaak goed samen. Over het algemeen in de teef de baas omdat de teef zorgt voor nakomelingen. In de natuur is dit natuurlijk de reden waarom ze leven. Zoogdieren moeten zorgen voor nakomelingen.

Tuurlijk zijn er genoeg mensen die meerder honden in huis hebben en dus ook meerdere van hetzelfde geslacht. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hoe is jouw hond richting andere honden? Hoe oud is de hond en wat voor ras is het? Bereid je hier goed op voor en informeer desnoods bij de fokker wat wijs is om te doen. De situaties waar het het meeste fout gaat, is tussen twee honden van hetzelfde geslacht.

Vanaf welke leeftijd haal ik een tweede hond erbij?

Mijn mening is dat je het beste kan wachten tot je eigen hond volwassen is, dus rond een jaar of 3 oud. Hierdoor weet je wat zijn karakter is en of er problemen zijn waar jullie tegenaan lopen. Ook weet je tegen die tijd of je hond een tweede hond erbij wel ziet zitten.

Mijn honden leefden in een roedel van vier en hadden geen problemen met elkaar. Echter denk ik wel dat mijn husky net zo graag de enigste hond was geweest. Hij was lekker op zichzelf en deed zijn eigen ding (en dat voor een husky ja). 

Is je hond nog een pup of zit hij in de puberteit dan is hij nog volop aan het ontwikkelen. Wanneer je daar een pup bij zet die jouw hond als voorbeeld ziet, gaat de pup het gedrag van de oudste overnemen. Zo kan het dus gebeuren dat je van 1 naar 2 blaffende honden gaat wanneer de deurbel gaat. Als je een hond erbij neemt omdat je hond niet alleen kan zijn, kan het voorkomen dat je daarna twee honden hebt die niet alleen kunnen zijn. Ook als je hond bijvoorbeeld uitvalt naar andere honden is dat geen goed voorbeeld voor de nieuwe hond en is er een kans dat je twee uitvallende honden hebt tijdens de wandeling.

Neem ik een pup of neem ik een herplaatser?

In eerste instantie is die keuze gewoon aan jullie, maar ik wil je wel mee nemen in een gedachtegang van mij. Vaak nemen mensen een pup erbij als hun eerste hond al ouder is. Dat moet je vergelijken met een oma die hele dagen op een baby moet passen. Oma is dan kapot. Een pup vraagt veel aandacht, ook van de andere hond. Hij wil graag spelen, bij de andere hond zijn en doen wat hij ook doet. Een senioren hond slaapt veel of heeft zijn slaap in ieder geval hard nodig. Als je daar een pup bij zet, zal hij er wel even mee spelen, maar ook vaak genoeg afsnauwen omdat de pup dan even rustig aan moet doen. Is dit een hele eerlijke situatie? Nee. Zit er nog een hond tussen van bijvoorbeeld 5 jaar oud? Dan kan de pup daarmee afwisselen om te spelen en dan kan hij van de senioren hond genoeg leren. Heb je alleen een senior in huis? Kies dan voor een hond van minimaal 3 jaar oud. Die hond is dan al volwassen en weet ook wanneer hij de andere hond met rust moet laten. 


 

Over het algemeen is een tweede hond erbij nemen hartstikke leuk en de meeste honden vinden dat ook. Ze hebben een maatje waar ze mee kunnen spelen, rondhangen en kattenkwaad mee uitvoeren. Je moet alleen wel goed nadenken over het soort hond die bij jouw eigen hond past.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht