Ga terug

Gaat jouw hond ook elke keer liggen, bij het zien van een andere hond.

Hond gaat liggen bij andere hond:

Het is een klassieker, je wandelt op straat je komt verderop een andere hond tegen. Je hond gaat er bij liggen en jij krijgt hem met geen mogelijkheid meer mee. Dan zodra de hond dichtbij is springt je hond ineens wild op en stuift op die andere hond af. Herkenbaar? Dan ben je niet alleen.

Honden ontmoetingen:

In Nederland is het over het algemeen verplicht om je hond aan de lijn te houden tijdens het wandelen. Er zijn een paar plekken waar honden los mogen lopen, maar over het algemeen heb je je hond aan de lijn. De gemiddelde lengte van een lijn is ongeveer 2 meter, hoewel sommige mensen een kortere of langere lijn gebruiken. Laten we voor het gemak uitgaan van die gemiddelde lengte.

Wij mensen lopen meestal op de stoep, terwijl honden vaak in het gras ernaast lopen. Wanneer we iemand anders tegenkomen, gebeurt dat vaak op diezelfde stoep. Aangezien een stoep in Nederland meestal niet 3 meter breed zijn, loop je  vrijwel recht op elkaar af.

Als honden elkaar los van de lijn begroeten, maken ze meestal een bocht naar elkaar toe. Ze beginnen vaak met snuffelen aan de achterkant van de ander, en daarna aan de voorkant. Een directe benadering van voren kan veel stress en spanning veroorzaken, en deze begroetingen lopen vaak niet soepel. Wanneer een hond aan de lijn zit, kan hij deze natuurlijke beweging niet maken en wordt hij hierin belemmerd.

Dan er maar bij gaan liggen:

Er zijn verschillende redenen waarom een hond gaat liggen, maar vaak hebben ze wel een gemeenschappelijke onderliggende emotie: spanning. Ze willen de confrontatie met een andere hond vermijden en laten zien dat ze geen kwade bedoelingen hebben.

Maar hoe zit het dan met honden die toch ineens opspringen en "lelijk" doen? Deze honden gaan vaak ook vanuit een gespannen situatie liggen. Ze wachten af wat de andere hond doet en deze spanning bouwt op in hun lichaam. Adrenaline stijgt en moet er uiteindelijk weer uit. Door "lelijk" te doen, proberen ze de andere hond op afstand te houden, omdat ze zelf niet weg kunnen door de lijn. Hij laat zien met liggen dat hij spannend vindt en wilt de confrontatie eigenlijk vermijden. Als de andere hond toch te dichtbij komt, ziet je hond geen andere uitweg dan te reageren. Deze reactie kan variëren van opwinding tot agressie, afhankelijk van de specifieke situatie en het karakter van beide honden.

Maar waarom krijg ik hem niet meer mee?

Op het moment dat je hond ligt, is hij volledig gefocust op de andere hond. Hij ziet of hoort jou als baasje even niet meer. Voordat je hond gaat liggen, zie je vaak al signalen zoals vertragen, sluipgedrag, staren naar de andere hond en verstijven. Zijn blik is volledig gericht op de andere hond en jij krijgt hem met geen mogelijkheid meer overeind.

De hond die de liggende hond benaderd kan het ook spannend vinden dat jouw hond is gaan liggen. Spanning voor wat er gaat komen. Dit omdat de meeste honden daarna opspringen met veel bombarie nadat dit gedrag hun succes heeft opgeleverd.

Wat kan je doen als je hond gaat liggen?

Het beste is om te voorkomen dat je hond gaat liggen om samen met hem de afstand richting andere hond te vergroten, door paar passen het gras op te lopen. Dan lopen de honden al niet recht op elkaar af. Dit is het beste om te doen voor je hond ligt, vanaf de eerste momenten van staren, sluipen. Als je hier op tijd bij bent krijg je je hond veel makkelijker mee dan als je hond al ligt.  Je kan ook verderop even een zoekspelletje met je hond doen als hij de confrontatie spannend blijft vinden met de andere hond.

Heb jij nou een hond die erbij gaat liggen elke keer als hij een ander hond ziet en je wilt hier graag hulp bij, meldt je dan aan voor gratis kennismakingsgesprek: Neem hier direct contact op met Hond in Evenwicht

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht