Ga terug

Hitte plan voor jouw akita

Hitte plan voor jouw Akita

Er zijn weer wat warme dagen aangebroken in ons land en er komen er nog een paar bij dus hierbij wat tips om deze warmte door te komen.

Zwemmen:

Over het algemeen houden de meeste Akita’s niet van zwemmen, ze lopen wel het water in, maar meestal op de voetjes nat te maken of hoogstens de buik te verkoelen. Wel heb ik een aantal uitzonderingen gemerkt en als jij een uitzondering hebt even goed opletten. Als je lekker met ze naar de waterkant gaat en jouw Akita houdt wel van zwemmen. Zorg en dan voor dat hij opdroogt in de schaduw, als je hem daarna in het zonnetje laat liggen gaat de nattigheid in zijn vacht broeien en ontstaan er hotspots.  Niet zo heel lekker voor je hond. Daarnaast moet je goed letten op de waterkwaliteit, laat ze het liefst alleen ergens in gaan waar het water stroomt. In stilstaand water komt blauwalg in voor. Wat weer niet goed is voor je hond, zeker als ze er ook van gaan drinken.

Zonnen:

Mogen ze dan helemaal niet het zonnetje in, ja tuurlijk wel. Als jij een tuin hebt waar er een mooie verdeling is tussen zon en schaduw zou ik er lekker voor kiezen om je Akita zijn gang te laten gaan. Hij gaat in het zonnetje liggen omdat hij dit fijn vindt en wordt het te warm, vertrekt hij vanzelf naar de schaduw (hou wel even oogje in zeil dat jouw hond dit ook echt doet).  De dubbele vacht heeft een isolerende werking en is te vergelijken met een thermoskan. Het houdt hetgene warm wat er in zit in de winter en cool wat er in zit in de zomer. Dit geldt wel alleen als je hond op dit moment geen activiteit doet, want van een activiteit wordt je juist van binnen warm.

Verkoeling:

Leg een natte handdoek op de grond neer waar hij lekker op kan liggen of eventueel een koelte mat. Let op probeer eerst de natte handdoek uit want niet elke hond gaat hier op liggen. Ze zoeken de coole vloeren op of ze graven de bovenste laag zand weg omdat die laag daaronder lekker cool is om op te liggen. Afspuiten met tuinslang kan wel maar zorg dat hij daarna in de schaduw kan liggen.  Meeste effect is buik koelen omdat daar de minste haren zitten.

Hijgen:

Is heel belangrijk voor de hond, zorgt dat hij hier altijd de kans tot krijg. Let dus op als je gebruik maakt van muilkorf of gentle leader dat er genoeg ruimte is om te hijgen. Daarnaast verliezen ze wat warmte met hun voetzooltjes, soms zie je van die zweetvoetjes in huis.

Uitlaten:

Vermijd de meest warme tijdstippen of laat ze alleen even plassen. Grotere uitlaatronde in de ochtend en in de avond. In de bossen lopen onder de schaduw van de bomen is cooler dan in de open lucht.  Boven de 20 graden kunnen ze het al warm hebben, boven de 25 is het al te warm om in te bewegen. Let op het asfalt wordt ook heel snel te warm, loop eens op blote voeten naast je hond en voel hoe warm de grond is.

Hondenijsjes:

Een lekker hondenijsje voor je hond maken in bijvoorbeeld zijn kong of echt in vorm is heerlijk om af te koelen. Let op dat ze niet grote stukken in 1 keer kunnen opeten. Dit is niet fijn voor hun buikjes.

Fietsen/ achter laten in auto:

Ik zou het eigenlijk niet meer hoeven te noemen, maar toch gebeurd het elk jaar weer. Mensen die van het lekkere zomerse weertje gaan genieten en de fiets pakken besluiten ineens om hun hond mee te nemen. NIET DOEN. Ga lekker fietsen zonder hond en als je dat samen met je hond wil doen, dan in de winter. Zo ook over je hond meenemen in de auto. Als je je auto uitzet stopt de airco en wordt heel snel warm in de auto. Laat dan je hond er ook niet inzitten (of je baby). Uitzonderingen daargelaten en zijn auto’s ontwikkeld waar de airco van blijft draaien ook al doet de motor dat niet, maar dat zijn uitzonderingen.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht