Ga terug

In beweging blijven

In beweging blijven:

We kennen het allemaal wel, we zijn een stuk minder flexibel dan dat we waren als kind zijnde. Voor jouw hond geldt dit niet heel veel anders. Je lichaam wordt ouder, strammer, stijver een stuk minder soepeler dan toen we jong waren. Honden maken dit allemaal net zo goed mee als wij mensen en het beste medicijn is, in beweging blijven.

Om alles soepel te houden is in beweging blijven het belangrijkste. Afhankelijk een beetje wat voor jou ras jouw hond is, wordt de gemiddelde hond 12 jaar oud en is hij senior van leeftijd van 8 jaar. Zeker als jij altijd heel fanatiek gesport hebt met jouw hond en je gaat ineens niks meer doen, dan gaat jouw hond hard achteruit. Tuurlijk er komen momenten aan dat hij steeds minder kan, maar probeer dat geleidelijk af te laten bouwen en ga niet stil met hem zitten.

Daarnaast speelt mentale uitdagng ook een rol, is jouw hond altijd gewend geweest om overal mee naar toe te gaan en je wandelt nu niet verder dan 3x per dag zelfde blokje om het huis. Dan gaat jouw hond ook harder achteruit. Ze hebben de mentale uitdaging nodig ook op oude leeftijd. Zelfs als jouw hond over een wandeling van normaal 10 minuten nu een half uur doet, kan je er nog voor kiezen om met hem op andere plekken te wandelen. Je kan hem namelijk in de auto laden en bij bos een stukje gaan wandelen. Als gaat hij lekker op zijn dooie gemakje snuffelen en rondscharrelen, de geuren in bos zijn veel interessanter dan de geuren rondom het huis.

Na het rondje zal hij ook tevreden in een hele diepe slaap terecht komen. Dromen over zijn avonturen die hij heeft meegemaakt of tenminste ik denk dat ze daar over dromen.

Soms kan het helpen om jouw hond te ondersteunen met hydrotherapie, het warme water en het gewichtloos bewegen zorgt voor onderhoud aan de spieren en houdt de gewrichten lekker soepel. Je hebt 2 verschillende manieren van hydrotherapie. Je hebt de optie voor een loopband in een bak met water of je kan kiezen voor echt zwemmen met iemand in het bad die nog kan helpen met extra bewegen. Veel mensen weten dit niet, maar het kan echt goed helpen bij oudere honden.Het water in die baden zijn lekker verwarmd. Het wordt overigens ook vaak gebruikt bij mensen en dieren die herstellen van tijdelijke verlamming en herstel na operaties. Matsu en ik doen al jaren aan hydrotherapie sinds hij geopereerd is aan zijn knieën om lekker in beweging te houden en bij Koda hebben we het laatst gedaan voor wat spier ondersteuning op zijn oude dagje.

 

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht