Ga terug

Laat je hond niet iedereen begroeten.

Nou daar is ze weer hoor, weer zo'n gekke titel , laat je hond niet iedereen begroeten?

Ik wil hem toch sociaal krijgen, hij moet toch vriendelijk zijn naar alles en iedereen. Waarom mag hij nou niet iedereen begroeten?

Er zijn 2 redenen, waarom ik dit aan je adviseer en ik ga het ook zeker uitleggen. Op moment dat jij ervoor gaat kiezen dat jouw hond altijd door iedereen geaaid mag worden of altijd met elke hond mag spelen, kunnen er 2 dingen gebeuren.  De eerste optie is de hond die iedereen super leuk vindt, mega enthousiast wordt bij zien van mensen. Naar iedereen toe rent op moment dat hij los is en vaak ook tegen iedereen opspringt omdat hij zo enthousiast is geworden.  Deze honden gaan er vaak al bij liggen bij zien van andere hond, ook al was jij van plan om de andere kant op te lopen.  Deze honden zijn vaak niet te houden en dat is met de kleine hondjes niet zo erg, maar de grote bakbeesten maakt het toch wat moeilijker om mee over straat te gaan. Je wandeling kan ook heel lang duren omdat hij er elke keer bij gaat liggen tot hij die andere hond heeft begroet of omdat hij door ieder persoon geaaid wilt worden. Uiteindelijk hoewel het allemaal goed bedoelt is, ben je je toch aan het irriteren.

Teveel is ook een probleem:

De andere optie wat kan gebeuren, zijn de honden die overladen zijn. De honden die door iedereen geaaid zijn, ook al vonden ze dit zelf misschien wel spannend. De honden die op een veld zijn gezet met 30 andere honden en ook al wouden ze weg, de baas zei dit is goed voor je socialisatie. Je kan ook over socialiseren, niet kijken wat je hond aan kan of prettig vindt maar gewoon alleen denken wat hij nodig heeft.  Deze honden kunnen gaan blaffen en of grommen naar mensen of andere honden in ergste geval zelfs uitvallen. Deze honden willen op hun manier laten merken dat ze niet prettig vinden en in de puppytijd is dat met kleine subtielere signalen dan in de puberteit. Dan leren ze dat die andere signalen niet gewerkt hebben dus ze moeten iets nieuws verzinnen en als die andere persoon of hond wel op afstand blijft met blaffen of grommen, dan ga ik dat toch voortaan maar in de toekomst doen. 

De socialisatie die ik hier boven beschrijf is de socialisatie in de puppyleeftijd met uitwerking wat het gaat doen in de puberteit.

Je wilt niet dat je hond een overlast veroorzaakt.

Op moment dat je hond naar iedereen op springt is hij een overlast, om moment dat je hond iedereen begroet, luistert hij niet meer naar jou en op moment dat hij naar iedereen gromt is hij weer niet sociaal gemaakt. Mensen hebben er altijd wel iets van te zeggen. 

Wat mijn advies is, alles met maten. Ik leg mijn puppyklanten vaak uit, voor je vertrekt maak je een keuze. Je gaat tegen 3 mensen ja zeggen als ze vragen of ze je pup mogen aaien en tegen de andere mensen nee. Dan kan je zeggen dat hij in training is en dat nu niet kan. Je kan wel oefenen dat je deze mensen uitlegt terwijl je pup rustig naast je zit. Zo leert hij ook er komen mensen in mijn buurt maar die doen mij niet gelijk altijd aaien en soms leer je hem ook , om er gewoon voorbij te lopen. Als je mensen uitlegt dat dit een training is begrijpen de meeste mensen het wel en willen ze je met liefde helpen. Dit geldt ook voor andere honden, heel veel mensen met een hond zien dat lief schattig pupje en vragen mogen ze kennismaken (oke sommige vragen het niet doen gewoon). Maak een keuze voor je zelf 2 honden wel, de andere gaan we oefenen met passeren zonder contact. Zo houdt je de socialisatie in gang , zonder dat je hem overvalt met teveel. 

Dit is algemene informatie, blij goed naar je pup kijken wat hij aan kan. Hondentaal leren is het allerbelangrijkste. Kijkt hij wel, deinst hij weg , draait hij weg of houdt kopje laag. Dan vindt je pup het niet prettig. Knipperen met de ogen is ook een teken dat hij niet prettig vindt. Neem het voor je hond op, jij bent zijn voice. De mensen die je tegen komen, zien hem daarna misschien wel nooit meer. Jij begeleidt hem zijn hele leven. Laten we die zo goed mogelijk starten. 

Fijn buiten aan de lijn (hondinevenwicht.nl)

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht