Ga terug

Moeite met alleen zijn

Hond in Evenwicht

Moeite met alleen zijn

Het is niet makkelijk

Laat ik vooropstellen dat vrijwel bijna elke hond moeite heeft met alleen te zijn. De ene hond laat het duidelijk meer merken dan de andere hond. Honden willen het liefst 24/7 bij ons in de buurt zijn. Alleen achterblijven vinden ze niet prettig. Dit tonen ze door te gaan blaffen, slopen, uitbreken en nog veel meer. Sommige honden eten of drinken niets als ze alleen zijn. Misschien denk jij als eigenaar dat jouw hond goed alleen kan zijn maar mis je de signalen.

Leren alleen te zijn

Honden hebben echt tijd nodig om leren alleen te zijn, iets wat wij mensen vaak niet hebben. Kijk eerst eens hoe het gaat met de zelfstandigheid van je hond. Heb je een hond die altijd bij je wil zitten en je overal volgt in huis (tot in de wc aan toe). Dan weet je al dat hij niet zo goed alleen kan zijn en erg aan je vastgeplakt zit.

Hond moe maken

Vaak krijgen mensen te horen dat ze hun hond goed moe moeten maken voor je weggaat. Dat is voor een deel waar. Je moet de hond lekker uitgelaten hebben. Maar als je binnenkomt en de hond vervolgens gelijk in de bench stopt en weggaat, dan zit de hond nog vol adrenaline van de wandeling. Gevolg? Hij gaat zeker nog niet slapen. Na de wandeling zorg je ervoor dat je hond eerst weer tot rust is gekomen in huis. Daarna kan je je hond met bijvoorbeeld een lekkere gevulde Kong naar zijn plaats brengen. Het is even experimenteren of je hond hier iets mee gaat doen of niet.

Adaptil verdamper

Naast dat je je hond een Kong geeft kan je op de vaste plek waar hij slaapt een Adaptil verdamper in het stopcontact hangen. Adaptil is gemaakt op basis van de natuurlijke feromonen die de moederhond ook uitscheidt bij de pups in het nest. Dit zorgt voor ontspanning en vertrouwen. Daarnaast kun je de radio zachtjes aanzetten. Of je bent misschien wel geïnteresseerd in de relax – o –dog. Deze geeft rustgevende muziek voor je hond en is afgestemd op de hoge frequentie van de hond die wij niet horen. Dit wordt ook veel gebruik bij vuurwerkangst.

Stapsgewijs

Het is van belang dat je klein begint en dit langzaam uitbreidt. Desnoods begin je eerst door naar boven te gaan zonder hond. Stap 2 zou zijn dat je een paar uur boven blijft. Dan begin je klein door bijvoorbeeld eventjes een rondje door de straat te lopen. Dit kan je uitbouwen door een keer koffie te drinken bij de buren of alleen even boodschappen te doen. Laat de hond altijd liggen op een plek waar hij vertrouwd is. Ligt hij de hele dag in de woonkamer? Dan krijgt hij stress wanneer je hem ineens opsluit in de bijkeuken.

Het moment van weggaan

Vaak is het moment van weggaan al een alarm voor je hond. Probeer alles rondom het weggaan zo rustig en ontspannen mogelijk te doen. Wordt je hond al erg onrustig als jij je sleutels pak, pak dan meerdere keren per dag je sleutels op zonder ook maar gelijk weg te gaan. Dit kan ook gelden voor je schoenen aan doen of je jas. Probeer het stressniveau van je hond zo laag mogelijk te houden zodat hij makkelijker en sneller kan ontspannen als je weggaat. Zo leert hij ook dat je vanzelf weer terugkomt.

 

Bij thuiskomst

Op het moment dat je thuiskomt doe je ook net of er niks is gebeurd. Op deze manier voorkom je dat je de indrukt wekt dat het inderdaad niet leuk is dat de hond alleen is geweest. Maak van de situatie thuiskomen alsof je nooit bent weggeweest. Ga gewoon verder waar je mee bezig was, laad de boodschappen uit, zet koffie enz. Zit de hond in de bench doe je op

een rustig moment de bench weer open. Hou de spanning en stress laag. Zodra de hond rustig is kan je even lekker uitgebreid gaan knuffelen. Belangrijk is dat je de hond niet hoeft te negeren. Wees rustig en zorg dat de hond tot rust komt. Ga je uitgebreid praten en begroeten zal je hond ook niet rustig zijn en wordt het elke keer een ‘ding’ als je thuiskomt. Enthousiasme en stress worden vaak door de war gehaald. Is hij zo uitgelaten omdat hij blij is om je te zien of is zijn stressniveau zo gestegen en gooit hij het nu naar buiten.

Elke hond is anders

Elke hond is anders en elke hond reageert anders. Ook dit is experimenteren. Kom je er niet uit? Lukt het niet? Of zie je door de bomen het bos niet meer? Schakel dan een gedragstherapeut in die met je meekijkt.

Copyright © 2021 Hond in Evenwicht | Cookies | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Site-Index

Designpro.nl | Z-IM