Ontrafel de geheimen van je angstige hond?
We plakken graag labeltjes op alles, dus waarom niet op onze honden? Zo heb je de dominante honden, de onderdanige honden, de stoere honden en natuurlijk de angstige honden. Net als dat je kind niet alleen 'die ADHD'er' is, is je hond niet alleen 'die angstige hond'.
Maar laten we eens wat dieper ingaan op die angstige honden. Hoe komt het dat sommige honden het spannender vinden dan andere en wat kunnen we daaraan doen?
Van papa en mama geleerd
Geloof het of niet, maar ook honden krijgen bepaalde eigenschappen mee van generatie op generatie. Soms kan jouw hond angstig zijn, niet omdat je hem hardhandig hebt aangepakt of dat hij een trauma heeft meegemaakt. Het kan ook gewoon in zijn genen zitten, van zijn ouders of grootouders.
Ook kan een hond wat angstiger worden als zijn moeder tijdens de dracht veel stress heeft gehad. Dit geeft ze door aan haar pups. De eerste 8 weken bij de fokker zijn ook heel belangrijk. Hoe is de moederhond en wat leren de pups van haar? Als de moederhond blaft naar vreemden, kunnen de pups dat ook gaan doen. Daarom is het soms beter om bij een kennismaking met een nieuwe pup de moederhond even apart te zetten. Zo kunnen jullie rustig kennismaken en hebben de puppy's niet meteen het idee dat ze niet te vertrouwen zijn.
Wat heeft je pup meegemaakt?
Sommige honden hebben in hun jonge jaren een nare ervaring meegemaakt, waardoor ze bepaalde dingen eng vinden. Misschien zijn ze bijvoorbeeld heel hard geschrokken van een geluid en zijn ze nu bang voor harde geluiden.
Honden gaan tijdens het opgroeien door een fase waarin ze alles spannend vinden. Als er in deze periode iets vervelends gebeurt, kan dat een trauma worden. Dus je hond was misschien niet van nature angstig, maar is dat geworden door een bepaalde gebeurtenis. Gelukkig kunnen we vaak veel doen om hem hierbij te helpen, hoewel sommige angsten altijd een beetje aanwezig kunnen blijven.
Honden uit het buitenland of een broodfokker.
Honden die uit het buitenland komen of van een broodfokker, zijn vaak angstiger. Dit komt niet altijd door iets naars dat ze hebben meegemaakt, maar soms ook door wat ze niet hebben meegemaakt. Ze kennen bijvoorbeeld het leven in een huis niet, of zijn nooit gewend aan geluiden als een tv of een auto. Ze hebben nooit geleerd hoe ze met deze dingen om moeten gaan en vinden het daarom eng.
Wat doe je als jouw hond bang is?
Je hebt al gelezen dat er veel redenen kunnen zijn waarom een hond bang is. Soms kun je daar weinig aan veranderen. Maar wat kun je dan wel doen?
- Geduld hebben: Geef je hond de tijd om aan nieuwe dingen te wennen. Of het nu gaat om het rustig lopen door het huis of het vertrouwen krijgen in mensen, haast is hier niet nodig.
- Niet forceren: Dwing je hond nooit iets te doen wat hij eng vindt. Dit kan er juist voor zorgen dat hij nog banger wordt.
- Kleine stapjes: Train je hond in kleine, haalbare stapjes. Kijk goed naar zijn lichaamstaal om te begrijpen wat hij nodig heeft.
Positief blijven: Houdt zoveel mogelijk positief, probeer te voorkomen dat je op hem moet mopperen, ik weet het we zijn allemaal mensen en iedereen verliest wel eens zijn geduld, maar is jouw hond erg bang is dit niet heel handig. Dus probeer het te voorkomen en train zo positief mogelijk.
- Hulp zoeken: Als je het moeilijk vindt om je hond alleen te helpen, zoek dan hulp bij een professionele hondentrainer of gedragstherapeut.
Heb jij nou een angstige hond en kan jij wel wat begeleiding gebruiken, meldt je dan aan voor gratis kennismakingsgesprek en ik vertel je hoe ik je kan helpen:Neem hier direct contact op met Hond in Evenwicht