Sterke band met je hond
Een te sterke band met je hond kan dat ook?
Dat je een band opbouwt met jou hond is meer dan logisch en zelfs belangrijk nog. Jouw hond moet zich veilig voelen bij jou en op jouw moeten kunnen rekenen. Ook andersom ga je weten wat je aan je hond hebt en krijgen jullie samen een goede binding die werkt voor beide gevallen. Tenminste even vanuit gaan dat deze vertrouwensband gewoon goed zit tussen jullie.
In sommige gevallen is die binding wat te sterk geworden. Een te sterke binding ontstaat vaak in situaties als bijvoorbeeld:
Toen jij je pup in huis haalde, je heel veel met hem bezig bent geweest en hij hoefde maar weinig alleen te zijn.
Wanneer jou gezin bestaat alleen uit jij en je hond. Dan zijn er geen andere mensen om aan te moeten hechten.
Ook kan een te sterke binding ontstaan als jouw hond in begin ernstig ziek is geweest en jij voor hem moest zorgen.
Je eigen persoonlijke stalker hond.
Dit zijn de honden die jouw overal in huis volgen , zelfs als je naar de wc toe gaat. De honden die het liefst bij jou liggen, tegen jou aanliggen . Het liefst de hele dag jou aandacht willen. Ze kunnen dit ook vaak hebben met maar 1 persoon uit het gezin. Dan kan je denken maar wat is er nou erg aan een te sterke binding met je hond, nou in veel gevallen is er niks mis mee. Alleen in sommige situaties is het gewoon niet handig. Dit zijn namelijk de honden, die over het algemeen moeite hebben met het allen zijn. Logisch ook want ze zijn het liefst 24/7 bij je en dan ga je ineens de deur uit zonder hun. Deze honden gaan vaak de deur of vloer slopen waar ze jou voor laatst door heen hebben zien gaan. Ook als je een oppas hebt geregeld liggen deze honden vaak voor de deur of kijken door het raam naar buiten, want de oppas is wel leuk, maar niet zo belangrijk als dat jij dat bent. Sommige honden gaan zelfs huilen. Ook zijn dit vaak honden die zowel blij zijn met jou positieve aandacht als negatieve aandacht. Het komt er eigenlijk op neer alles voor aandacht. Dus als jij niet met ze bezig bent , kunnen ze ineens dingen gaan slopen in huis of extra met hun neus onder jou arm duwen voor aandacht of voor de televisie gaan zitten waar jij naar kijkt en noem het maar op.
Toch niet altijd handig een hond die je overal volgt?
Je ziet dat in sommige situaties dit toch best een probleem kan vormen, maar hoe ga je hier mee om. Laat ik het zo zeggen we bouwen dit langzaam af en stoppen niet ineens met aandacht geven aan de hond. Begin eens met te kijken dat van al die keren jouw hond langs komt om aandacht te vragen je 1 op de 3 keer negeert. Als dit een tijdje goed gaat doe je dit 2 van de 3 keer. Als jouw hond eigenlijk geen aandacht vraagt maar wel de contact zoekt om bij jou te liggen geldt voor dit precies het zelfde , alleen sta je op en ga je even iets anders doen. Je hond wegsturen is toch aandacht geven opstaan en weglopen is negeren. Ook dit doe je eerst 1 op de 3 keer en daarna 2 op de 3 keer. Als je bezig bent in het huis , zorg dan dat jouw hond je niet altijd kan volgen door het huis. Sluit af en toe een deur achter je dicht, heb je een bench maak gebruik van je bench. Als hij daarin ligt ,lekker kauwend op een bot ben jij de was aan doen of aan het koken of douchen. Hier tegenover staat wel dat als jouw hond een keer ergens rustig gaat liggen , jij hem bij je roept om aandacht te geven. Zo komt het alleen op jou initiatief en leer je in de tussentijd jouw hond om zelfstandiger te worden. Hersenwerk kan ook erg helpen om jou hond meer zelfvertrouwen te geven dat hij het ook wel zelf kan doen. Vaak is dit een kwestie van leren meer zelfstandigheid te krijgen. Nog een voordeel van in huis aandacht geven op jou initiatief is dat je het buiten kan gebruiken wanneer hij het lastiger heeft. Doordat hij de aandacht niet meer “gratis” de hele dag door krijgt , waardeert hij het extra wanneer hij dit krijgt. Dit kan helpen als hij normaal wat onbereikbaar is bijvoorbeeld met andere honden.
LET OP: Het is niet zo dat als jij het voor elkaar hebt gekregen dat je hond je niet meer overal volgt dat hij ineens alleen kan zijn. ALs je hond moeite heeft met het alleen zijn is dit een lastig probleem en vraagt echt begeleiding.
Heb jij een te sterke band met jouw iets meer ruimte creëren of zeg je juist die van ons mag wel wat beter. Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in.
Klik hier voor meer informatie!