Stress bij honden
Hoe weet ik of mijn hond gestresst is?
Stress krijgen is niet zo moeilijk. We hebben er bijna dagelijks mee te maken. Zowel positieve stress als negatieve stress, soms een klein beetje en soms te veel. Ook honden kunnen last hebben van te veel stress en als dat lang aan houdt kan dat zelf leiden tot chronische stress. Hoe houdt je het stresslevel van je hond normaal of breng je hem weer terug naar ontspanning
Stresssymptomen herkennen bij honden:
Hoe herken je nou wanneer je hond stress heeft? Welke signalen kan hij laten zien? Kijk altijd ook na de volledige houding van je hond.
- Rusteloosheid
- Overgevoeligheid voor geluid en of bewegingen
- Gespannen spieren
- Staart najagen
- Kwijlen
- Hijgen
- Diarree
- Vernielen
- Vluchten
- Alert slapen
- Staande haren rug. (teken van adrenaline door lijf)
- Bijten in de riem, broekspijpen of handen zijn tekenen dat stressniveau snel stijgt.
Bij ernstige stress:
- geen contact kunnen maken
- rijden op andere honden of mensen.
Waar kan jouw hond stress van krijgen?
Dit kan echt van alles zijn, het kan de spanning van mee doen aan behendigheidswedstrijd. De adrenaline van een flyball competitie dat noemen we vaak de positieve stress omdat je hond leuk vind om mee te doen aan deze dingen. Maar het blaffen naar de postbode, het uitvallen naar die andere hond op straat of in de wachtkamer bij de dierenarts kan negatieve stress zijn. Voor je lichaam maakt het niet uit of het positieve of negatieve stress is. Hoe dat precies werkt leg ik uit in de volgende video.
https://youtu.be/ou7nPGu1vH0
Slaapt jouw hond genoeg?
Eén van de belangrijkste dingen om stress te ontladen en weer te kunnen ontspannen is slapen. In je slaap heb je de tijd om alles rustig te verwerken. Bij hele heftige stress kan een hond soms dagen slaap nodig hebben om daar weer van bij te komen. Kijk eens goed naar je hond. Hoeveel slaapt hij per dag? Een volwassen hond heeft gemiddeld 16 uur slaap op een dag nodig. Heeft je hond minder is het belangrijk om daarnaar te (laten) kijken. Sommige honden moet je een time-out geven. Dit betekent: ze bewust laten slapen. Dit geld vooral bij pups en pubers omdat die het moeilijk vinden om hun rust te pakken en zal jij het soms meer moeten regelen als baas. Het is een beetje vergelijkbaar met kinderen. Op het moment dat die vervelend worden zijn ze meestal toe aan slaap. Dit geldt voor je hond net zo goed.
Lekke snuffelen kan jouw hond helpen.
Een tweede goed werkende manier voor ontspannen is snuffelen. En het mooie hieraan is dat je dit bijvoorbeeld ook buiten kan gebruiken. Als je hond net langs die enge hond moet. Loop dan een stukje verder met je hond, zoek daarna een rustig plekje en gooi wat voertjes over het gras heen. Geef je hond even de kans om te ontladen van de stress. Snuffelen werkt zeer ontspannend voor de hond. Daarnaast is snuffelen voor heel veel dingen goed. Laat hem dus ook tijdens wandelen lekker veel snuffelen. Wandelen is zijn tijd. Maak hier tijd voor. In huis kan je bijvoorbeeld gebruik maken van hersenwerk. Hersenwerk begint steeds populairder te worden onder hondeneigenaren.