Ga terug

Van stress naar ontspanning

Hond in Evenwicht

Van stress naar ontspanning

Stress

Stress krijgen is niet zo moeilijk. We hebben er bijna dagelijks mee te maken. Positieve stress en negatieve stress, soms een klein beetje en soms te veel. Een beetje stress is niet erg, te veel stress zeker wel. Hoe ontspan je daarna? Ga je even rustig op de bank televisiekijken of een wandeling maken in de natuur. Je kan ook een boek gaan lezen of een warme douche nemen. Voor jezelf kan je vaak nog wel iets bedenken. Maar hoe gaat dat met honden?

Stress door wandelen

Het kan zijn dat honden het spannend vinden om te wandelen. Als jij dus denkt dat je lekker een uur gaat wandelen ter ontspanning is dat voor de hond het tegenovergestelde. Als je de hond dan toch meeneemt naar buiten bouwt hij stress op. Hoe langer de hond buiten is hoe meer de stress zich opbouwt.

Meerdere oorzaken

Maar dat is slechts één voorbeeld. Je hond kan van heel veel dingen stress hebben. Om dit probleem op te kunnen lossen moeten we eerst kijken naar de oorzaak. Verdiep je eens goed in de stresssignalen van je hond. Misschien vallen er al dingen op aan je hond. Wat is nu precies de oorzaak?

Slapen

Eén van de belangrijkste dingen om stress te ontladen en weer te kunnen ontspannen is slapen. In je slaap heb je de tijd om alles rustig te verwerken. Bij hele heftige stress kan een hond soms dagen slaap nodig hebben om daar weer van bij te komen. Kijk eens goed naar je hond. Hoeveel slaapt hij per dag? Een volwassen hond heeft gemiddeld 16 uur slaap op een dag nodig. De ene kan zich redden met 14 uur de andere heeft 18 uur nodig. Heeft je hond minder is het belangrijk om daarnaar te (laten) kijken.

Time out

Sommige honden moet je een time-out geven. Dit betekent: ze bewust laten slapen. Creëer

Het is een beetje vergelijkbaar met kinderen. Op het moment dat die vervelend worden zijn ze meestal toe aan slaap. Dit geldt voor je hond net zo goed.

Ook als je buiten bent geweest, wat hij toch best spannend vond, is het belangrijk hem daarna lekker te laten slapen.

Snuffelen

Een tweede goed werkende manier voor ontspannen is snuffelen. En het mooie hieraan is dat je dit bijvoorbeeld ook buiten kan gebruiken. Als je hond net langs die enge hond moet. Loop dan een stukje verder met je hond, zoek daarna een rustig plekje en gooi wat voertjes over het gras heen. Geef je hond even de kans om te ontladen van de stress. Snuffelen werkt zeer ontspannend voor de hond. Daarnaast is snuffelen voor heel veel dingen goed. Laat hem dus ook tijdens wandelen lekker veel snuffelen. Wandelen is zijn tijd. Maak hier tijd voor.

Hersenwerk

In huis kan je bijvoorbeeld gebruik maken van hersenwerk. Hersenwerk begint steeds populairder te worden onder hondeneigenaren. Wil je weten hoe je hersenwerk moet opstarten? Goed moet opbouwen? En wat wel kan en wat niet kan? Spreek een workshop hersenwerk met mij af en ik zal je helpen op te starten.

Massage

Hondenmassages worden ook steeds populairder. Het is niet alleen ontspannend voor ons maar ook voor de hond.

Dit zijn de 3 basis ontspannings mogelijkheden die ik jullie wil meegeven. Heb je een hond die ergens van gestrest raakt of eigenlijk gewoon heel vaak gestrest is? Neem dan contact met mij op. Samen achterhalen we het probleem en kunnen we kijken naar mogelijke oplossingen.

Copyright © 2023 Hond in Evenwicht | Cookies | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Site-Index

Designpro.nl | Z-IM