Ga terug

Vuurwerk

Hond in Evenwicht

Ja, het staat weer voor de deur! Over paar weken is het oud en nieuw. Voor velen een feestje maar voor honden vaak niet. Helaas hebben heel veel honden last van vuurwerkangst. Heel begrijpelijk ook als je erover na denkt. Het maakt een ongelofelijke herrie. En dan te bedenken dat de zintuigen van de hond scherper zijn als dat van ons mensen. Het stinkt naar een brandgeur wat voor honden betekent wegwezen. Maar waar vlucht je naartoe als de geur overal is? Dan heb je ook nog de felle lichtflitsen waar veel honden van schrikken. Ondanks dat veel honden opgroeien met televisie in huis, dus gewend zijn aan flitsen en geluid, zijn de meeste bang voor harde geluiden. Hierdoor zullen ze hun overlevingsdrang tonen.

Ondanks dat honden vaak wel iets gewend zijn is het geluid van een knal de eerste typische trigger waar de angst ontstaat bij de hond. Iedere hond hoort het geluid. Het is alleen de vraag hoe de hond hierop reageert. Vuurwerkangst is ook iets wat op latere leeftijden kan ontstaan. Het kan jaren goed gaan maar in het vijfde levensjaar schrikt de hond toch waardoor de angst ontstaat.

Wat kun je doen

Dingen die je kunt doen om het zo aangenaam mogelijk te maken voor jouw huisdier tijdens oud en nieuw:

Vuurwerktraining

Begin in februari/maart met vuurwerktraining of als je een pup in huis hebt gehaald met een cd-rom. Ga in de tussentijd iets leuks doen met de hond en laat de cd langzaam afspelen met verschillende harde geluiden. Begin deze training niet in december. Dan ben je te laat en gaat het niet werken.

Creëer een veilige plek

Creëer een veilige plek voor je hond waar hij zich kan terugtrekken. Het maakt niet uit wat deze plek is. Of het nu zijn bench is, onder de tafel of op de WC. Een WC klinkt misschien als een vreemde plek maar deze heeft meestal geen ramen. Het is hier donker en stiller. Als je hond zijn veilige plek in de bench heeft kan je als extra hulpmiddel een deken over de bench heen leggen. Hiermee kun je in ieder geval de lichtflitsen tegen te houden. Dwing je hond nooit om naar zijn plaats te gaan, maar leer het eventueel wel aan.

Steun op de juiste manier

Er zijn honden die ook graag bij je willen zijn. Ik ken iemand die samen met zijn hond onder de tafel gaat zitten op het moment dat het onweert. Honden steun geven is een goede manier. Ga alleen niet overdreven knuffelen. Dit bevestigt de angst.

Laat je hond dus altijd naar zijn veilige plek gaan. Laat bij de bench het deurtje gewoon open zodat hij zelf kan kiezen of hij er ook weer uit gaat.

Hulpmiddelen

Een andere mogelijke oplossing is het plaatsen van een adaptil verdamper in het stopcontact bij zijn veilige haven. Een adaptil verdamper geeft rustgevende feromonen waarbij een hond zich sneller op zijn gemak voelt. Doe met oud en nieuw de gordijnen dicht als je een hond hebt die onder de tafel gaat zitten.

 

Daarnaast kan je ook nog gebruik maken van de thundershirt. Een Thundershirt is gemaakt om druk te geven op je zenuwuiteinde waardoor je lichaam gaat ontspannen. Door constante druk maakt je lichaam een feromoon aan waardoor je langzaam ontspant. Dit komt ook bij knuffelen en wordt bij veel dingen in de praktijk gebruikt. Het wordt gebruikt bij inbakeren van

baby’s maar ook koeien die vervoerd worden staan vaak dicht op elkaar in de vervoerswagen. Op deze manier zal de stress, zenuwen en angst dalen.

Medicatie

Er zijn verschillende soorten medicaties en homeopathische producten op internet te vinden. Het is wellicht prima om dit te geven. Geef alleen nooit het product vetranquil. Er zijn helaas nog een aantal artsen die dit geven. Dit is om het dier rustig te houden na een operatie. Dus je hond is rustig maar krijgt nog wel alles mee en de angst blijft zo bestaan. Hierdoor kan het zelfs erger worden.

Neem je hond nooit mee naar buiten op het hoogte punt tussen 12 en 2 uur. Ook al is de hond niet bang voor vuurwerk. De hond kan hierdoor alsnog bang worden of zelfs gewond raken.

Trek je hond niet uit zijn veilige omgeving

Ook op de andere avonden is het van belang dat je de hond niet uit zijn veilige omgeving trekt. Als de hond aangeeft dat hij naar huis wil, is het van belang dat je dit dan ook volgt. Waarschijnlijk gaat hij buiten toch niets meer doen en wilt hij gewoon naar zijn veilige plek.

Tip: Probeer met uitlaten plekken te zoeken waar je geen knallen hoort. Rijd bijvoorbeeld met je hond naar het bos toe.

Niet doen:

Laat je hond die bang is voor vuurwerk NOOIT los in vuurwerkseizoen. De kans dat hij schrikt en wegrent is groot. De hond is in blinde paniek en kijkt nergens meer voor uit. Zo kunnen ze sneller onder een auto of iets terecht komen. Elk jaar zijn er heel wat honden vermist door vuurwerk. Dus houd je hond aangelijnd.

Confronteer een hond niet met hetgeen waar hij angst voor heeft. Beslist niet met vuurwerk. Door de overlevingsdrang zal de hond gaan vluchten. De hond ziet en hoort vaak niets als hij bang is en raakt volledig in paniek en leert hier niets van.

Geen groepscursus vuurwerktraining omdat het belangrijks is om de stress-signalen bij een hond goed in de gaten te houden. In groepsverband kan een instructeur lastig meerdere honden tegelijk in de gaten houden en dan kan de angst erger worden. Individueel kan je altijd contact op nemen met een instructeur of gedragsdeskundige.

Hersenwerk

Is je hond buiten geschrokken maar nog niet zo ver in zijn angst? Leidt hem dan af met hersenwerk. Snuffelen is rustgevend voor de hond en hierdoor komen ze dus ook weer tot rust na een schrikmoment van buiten.

Copyright © 2022 Hond in Evenwicht | Cookies | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Site-Index

Designpro.nl | Z-IM