Ga terug

Vuurwerk

Vuurwerk angst bij honden:

Ja, het staat weer voor de deur! Over paar weken is het oud en nieuw. Voor velen een feestje maar voor honden vaak niet. Helaas hebben heel veel honden last van vuurwerkangst. Heel begrijpelijk ook als je erover na denkt. Het maakt een ongelofelijke herrie, en dan te bedenken dat de zintuigen van de hond scherper zijn als dat van ons mensen. Het stinkt naar een brandgeur wat voor honden betekent wegwezen, maar waar vlucht je naartoe als de geur overal is? Dan heb je ook nog de felle lichtflitsen waar veel honden van schrikken. Ondanks dat veel honden opgroeien met televisie in huis, dus gewend zijn aan flitsen en geluid, zijn de meeste bang voor harde geluiden. 

Ondanks dat honden vaak wel iets gewend zijn is het geluid van een knal de eerste typische trigger waar de angst ontstaat bij de hond. Iedere hond hoort het geluid. Het is alleen de vraag hoe de hond hierop reageert. Vuurwerkangst is ook iets wat op latere leeftijden kan ontstaan. Het kan jaren goed gaan maar in het vijfde levensjaar schrikt de hond toch waardoor de angst ontstaat.

Wat kun je doen voor je hond.

Dingen die je kunt doen om het zo aangenaam mogelijk te maken voor jouw huisdier tijdens oud en nieuw:

Positieve associatie:

Als je hond wilt voorbereiden op vuurwerk, kan je hem trainen door een positieve associaties te koppelen aan vuurwerk geluiden. Probeer vuurwerk geluiden uit te kiezen die zo echt mogelijk lijken. Via verschillende sites kan je vuurwerk geluiden opzoeken. Wat je gaat doen is, je kiest ervoor om lekker bezig te zijn met je hond door bijvoorbeeld het snuffelkleed aan te bieden. Je hond is lekker bezig ongestoord aan snuffelen en jij speelt zachtjes op de achtergrond het geluid van vuurwerk af. Dit doe je op verschillende plekken in huis. Niet van de bekende plekken waar de televisie staat, maar juist op andere plekken in huis. Eerst speel je dit zachtjes af en dit geluid kan je opvoeren. Let goed op je hond en op zijn lichaamstaal hij moet ontspannen zijn en niet in de stress schieten. Als dit goed gaat kan je dit ook in de tuin oefenen, vuurwerk komt namelijk van buiten, dus zo boots je de realiteit meer na. 

Ook kan je zorgen dat je op verschillende plekken in huis een pot met koekjes hebt staan en elke keer als je hond een knal hoort dat je beloning gooit naar hem. Zo maak je van elke knal iets leuks in plaats van iets engs. 

Nadelen hiervan zijn wel, je kan je hond geen beloning geven als hij alleen thuis is, kijk of je het alleen thuis zijn in deze periode kan minimaliseren. Hij kan namelijk ook bang worden voor alleen thuis zijn, omdat hij bang is voor het vuurwerk. 

Het is niet de oplossing. Alles staat of valt met hoe bang je hond is. Er komen bij alle trainingen altijd meerdere aspecten kijken. Heb je van alles al geprobeerd, neem dan alsjeblieft contact op. Zodat we kunnen kijken naar jullie specifieke situatie. 

Introductie gesprek | Hond in evenwicht

Creëer een veilige plek voor je hond:

Creëer een veilige plek voor je hond waar hij zich kan terugtrekken. Het maakt niet uit wat deze plek is. Of het nu zijn bench is, onder de tafel of op de WC. Een WC klinkt misschien als een vreemde plek maar deze heeft meestal geen ramen. Het is hier donker en stiller. Als je hond zijn veilige plek in de bench heeft kan je als extra hulpmiddel een deken over de bench heen leggen. Hiermee kun je in ieder geval de lichtflitsen tegen te houden. Dwing je hond nooit om naar zijn plaats te gaan, maar leer het eventueel wel aan.

Steun je hond op de juiste manier.

Een achterhaalde theorie is je hond belonen voor zijn angst. Angst is een emotie en je kan jouw hond hiervoor niet belonen. Op moment dat jouw hond bang is mag jij hem zeker hiervoor de steun bieden die hij nodig heeft. Je laat jouw kind toch ook niet stikken wanneer hij bang is waarom je hond wel. Dit kan je doen door bij hem te gaan zitten, als hij dit fijn vindt. Hem rustig aaien om hem gerust te stellen, maar vooral jouw aanwezigheid laten voelen. 

Hulpmiddelen voor je hond tijdens oud en nieuw.

Een andere mogelijke oplossing is het plaatsen van een adaptil verdamper in het stopcontact bij zijn veilige haven. Een adaptil verdamper geeft rustgevende feromonen waarbij een hond zich sneller op zijn gemak voelt. Doe met oud en nieuw de gordijnen dicht als je een hond hebt die onder de tafel gaat zitten.

Daarnaast kan je ook nog gebruik maken van de thundershirt. Een Thundershirt is gemaakt om druk te geven op je zenuwuiteinde waardoor je lichaam gaat ontspannen. Door constante druk maakt je lichaam een feromoon aan waardoor je langzaam ontspant. Dit komt ook bij knuffelen en wordt bij veel dingen in de praktijk gebruikt. Het wordt gebruikt bij inbakeren van baby’s maar ook koeien die vervoerd worden staan vaak dicht op elkaar in de transport wagen. Op deze manier zal de stress, zenuwen en angst dalen.

Medicatie voor je hond tijdens vuurwerkseizoen.

Er zijn verschillende soorten medicaties en homeopathische producten op internet te vinden.  Geef alleen nooit het product vetranquil. Er zijn helaas nog een aantal artsen die dit geven. Dit is om het dier rustig te houden na een operatie. Dus je hond is rustig maar krijgt nog wel alles mee en de angst blijft zo bestaan. Hierdoor kan het zelfs erger worden.

Neem je hond nooit mee naar buiten op het hoogte punt tussen 12 en 2 uur. Ook al is de hond niet bang voor vuurwerk. De hond kan hierdoor alsnog bang worden of zelfs gewond raken.

Trek je hond niet uit zijn veilige omgeving.

Ook op de andere avonden is het van belang dat je de hond niet uit zijn veilige omgeving trekt. Als de hond aangeeft dat hij naar huis wil, is het van belang dat je dit dan ook volgt. Waarschijnlijk gaat hij buiten toch niets meer doen en wilt hij gewoon naar zijn veilige plek.

Tip: Probeer met uitlaten plekken te zoeken waar je geen knallen hoort. Rijd bijvoorbeeld met je hond naar het bos toe.

Laat je hond die bang is voor vuurwerk NOOIT los in vuurwerkseizoen. De kans dat hij schrikt en wegrent is groot. De hond is in blinde paniek en kijkt nergens meer voor uit. Zo kunnen ze sneller onder een auto of iets terecht komen. Elk jaar zijn er heel wat honden vermist door vuurwerk. Zorg dat je jouw hond aangelijnd houdt, eventueel met dubbele bevestiging. Ik doe koda een Tuig aan met dubbele buikband en in plaats van de musketon (die toch zwakker zijn) een karabijnhaak tussen riem en tuig. 

Hersenwerk met je hond tijdens vuurwerk.

Is je hond buiten geschrokken maar nog niet zo ver in zijn angst? Leidt hem dan af met hersenwerk. Snuffelen is rustgevend voor de hond en hierdoor komen ze dus ook weer tot rust na een schrikmoment van buiten. Hersenwerk kan heel goed helpen om je hond af te leiden waar hij mee bezig is, focussen op iets anders en weer tot rust te komen. Door te gaan snuffelen gaat zijn ademhaling weer omlaag. 

Vuurwerk angst kan op latere leeftijd ontstaan, het kan jaren goed gaan met je hond en ineens is hij bang voor vuurwerk. De reden kan zijn dat de knallen tegenwoordig harder zijn dan vroeger of dat het net te dichtbij was bij je hond. 

 

Wandelen met je hond, tijdens vuurwerkseizoen:

Als je hond bang is voor vuurwerk, moet je er de komende tijd goed voor zorgen dat hij niet meer los gaat van de lijn. De meeste honden raken vermist rondom de periode met oud en nieuw. Je moet er niet aan denken dat je hem toch even los hebt gelaten,dat hij toch een vuurwerk knal hoort er vandoor is gegaan en jij hem kwijt bent of nog erger hij onder een auto terrecht is gekomen.

Houdt je hond aan de lijn de komende periode.

Zorg dat hij materiaal aan heeft waar hij niet uit kan ontsnappen. Afhankelijk hoe ernstig de angst van je hond is, weet je zeker dat hij niet uit die halsband of tuig kan ontsnappen. Je hebt speciale anti-ontsnappings tuigen met dubbele buikband of je zorgt dat de hond beide draagt een halsband en een tuig die je of aan elkaar vastmaakt of je hebt een riem met 2 musketons op beide vast zitten. Zowel op de halsband en op de tuig en heb je een grote sterke hond, vertrouw de musketon niet van de riem maar ga voor een karabijnhaak. Die zijn een stuk steviger dan weet je zeker dat hij goed vast zit. 

Blijf niet door wandelen als je hond in volle paniek naar huis wilt, kijk of je hem even steun kan geven als hij een knal hoort. Misschien kan afleiden door wat snoepjes in gras te gooien maar werkt dat allemaal niet. Ga met hem mee terug naar huis en probeer het later nog eens. 

 

Is jouw hond bang voor vuurwerk en wil je hiermee aan de slag, neem dan contact met mij op en ik help je graag verder.

Kennismakingsgesprek.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht