Ga terug

Waar is je hond oorspronkelijk voor gefokt.

Hond in Evenwicht

De meeste honden die wij vandaag de dag hebben, hebben als functie/ taak om een gezellige huishond te zijn. Sommige mensen willen dat hij goed past in het gezin, andere mensen willen er graag een sport mee doen. Bijvoorbeeld behendigheid of frisbee. De meeste mensen die een hond uitkiezen, kiezen hun hond op basis van uiterlijk of vrienden/buren/familie hebben er zo één en die is wel leuk. 

Sommige mensen lezen van te voren nog wat in over het ras of het bij ze past wat de karakter eigenschappen zijn, maar ook veel mensen doen dat niet of tenminste niet van te voren. Vaak gaan mensen pas lezen waar hond ooit voor gefokt is nadat ze de hond hebben en tegen bepaalde gedragingen aanlopen die ze niet kunnen herplaatsen.

Oke ik zeg de meeste mensen en misschien is dat niet heel eerlijk, er zijn natuurlijk ook genoeg hondeneigenaren die wel bewust voor ras hebben gekozen omdat ze wel wisten waar ze voor gefokt waren en die eigenschappen juist nodig hadden. 

Laat ik eerst bij mezelf beginnen: Mijn eerste eigen hond is Matsu een Amerikaanse Akita, hoe kom je bij dit ras zou je zeggen. Nou eigenlijk wou ik een husky, ik vond/vind geweldig dat die honden een slee voortrekken in de sneeuw en ja ik heb ook wat met sneeuw. Ik wou zo'n werkhond om tochten mee te maken, oke in Nederland dan op wielen maar toch. Waarom is het een Akita geworden, omdat ik van me moeder geen Husky mocht, die slopen en breken uit en lopen weg. Dus werd het een Akita (want die mocht dan weer wel) ohja en ondertussen heb ik toch mijn husky lekker puh :P.  Het uitgebreide verhaal is te lezen bij over Terry- de Akita. 

Goed ik wou dus een husky omdat ik juist wou doen waar ze voor gefokt zijn en ondertussen heb ik dit ook zeker gedaan met mijn 2 poolhonden. Als ik op straat loop krijg ik veel complimenten, wat een mooie honden en zo één wil ik er ook. Dat snap ik ze zijn zeker knap en ondertussen zijn de mijne aardig wat getraind dat ze ook nog over komen of ze goed luisteren (gebeurt ook vaak genoeg niet, maar dat ziet niet iedereen in). Toch zijn deze honden niet voor iedereen weggelegd, terugkijken naar de oorsprong. In eerste instantie als je gaat verdiepen in de husky lees je dat ze gefokt zijn voor trekken van de slee, wat mensen daarnaast vergeten is dat enorm jachthonden zijn. Ze kunnen vaak niet los, trekken aan de lijn met wandelen. ZIjn goed in deuren open maken, gaten graven, over hekken heen springen enzovoort enzovoort. Gaan ze zich vervelen, dan vermaken ze zich zelf en in de sneeuwlanden hadden ze vaak ook iets meer de ruimte om te rennen. Dan de gemiddelde achtertuin hier in Nederland. 

Ander ras: De bordercollie gefokt om te drijven, om schapen bij elkaar te houden om de boer te helpen op het land. Ook weer een werkhond, die zich gaat vervelen als hij niet aan het werk wordt gezet. Deze rassen zie je het meest in de sporten voorbij komen. Ze zijn super bereidt om met de baas te werken en houden van een uitdaging.  Er zijn mensen die voor dit ras kiezen omdat ze zo slim zijn en je ze van alles kan leren. Ga je niet met deze honden werken, dan kan wel zijn dat ze achter fietsers gaan aanjagen of misschien zelfs achter auto's. Dat ze de kinderen in hun kuiten bijten als die gaan spelen in de tuin. Stukje drijven waar ze voor gefokt zijn. 

Mensen kijken dus gek op als een labrador in elke sloot springt, een Greyhoud achter een Shih tzu aan jaagt. Als een Welsh corgi in je kuiten bijt of een beagle gaat loeien zodra hij iets ruikt. Dingen waar ze oorspronkelijk voor gefokt zijn.

Ik zeg niet dat je alles maar moet toelaten wat een hond doet, ik zeg wel dat je moet kijken waar hij voor gefokt is en daarmee aan de slag te gaan. Als je niet wilt dat je Husky trekt elke keer als je hem uitlaat, leer hem dan wanneer het wel mag bijvoorbeeld naast/ voor de fiets en wanneer het niet mag een wandeling door de wijk. Als je niet wilt dat je labrador altijd te water gaat, ga ermee op jachttraining en leer op jou teken wanneer hij wel mag en wanneer niet.  Probeer ze wel dingen aan te bieden of aan werk te zetten waar ze oorspronkelijk voor gefokt zijn of wat erop lijkt. Zo kan je met een windhond naar de renbaan gaan, maar wist je dat veel Akita's en Shiba's dit ook leuk vinden om te doen. Je kan met je beagle gaan maintrailen, je kan met je bordercollie gaan schapendrijven of wat dacht je van treiball. Er worden tegenwoordig zoveel dingen bedacht om voor je hond te doen, dus mijn tip neem hem niet alleen op uiterlijk of als huishond maar ga ook iets doen wat hij leuk vindt. 

Copyright © 2023 Hond in Evenwicht | Cookies | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Site-Index

Designpro.nl | Z-IM