Ga terug

Wat kun je allemaal doen met voeding?

Wij kunnen als brave baasjes onze honden 2x per dag brokken of vers vlees geven. Heel netjes braaf in hun bak. Je hond zal je dankbaar zijn en gaat daarna uitbuiken op zijn kussen. Maar je kunt het eten op verschillende manieren geven, zodat het al meer een bezigheid wordt voor je hond. Onze huishond is wat dat betreft verwend. Vroeger moesten ze echt meer moeite doen voor hun eten en nog steeds zijn er veel honden vandaag de dag die moeite moeten doen voor hun eten.

Ik ga natuurlijk niet mijn honden loslaten en zeggen “vang jij zelf je eten even, scheelt mij weer boodschappen doen”. Ik weet namelijk zeker dat een aantal boeren in de omgeving niet blij zullen zijn als de honden terug komen met een kip of schaap. Nee, dat is niet zo’n slim idee. Bovendien moet ik er zelf ook niet aan denken dat dat zou gebeuren.

Ik kan ze wel moeite voor hun eten laten doen en daar zijn heel veel leuke manieren voor. Ik deel ze hier graag met jullie.

De anti-schrok bak:

Deze bak is op de wereld gebracht voor honden die hun eten zo snel naar binnen schrokken dat ze daarna (bijna) moeten overgeven. Schrokt jouw hond niet dan is het wel een leuk alternatief om eens aan te bieden zodat hij wat meer moeite moet doen om bij zijn eten te komen. Dit kan ook met vers vlees.

De tuin:

Je kan ook kiezen voor de optie om de brokken door de kamer heen te verspreiden of door de tuin heen te verspreiden. Doordat de brokken dan zo verspreid liggen, moet je hond al meer moeite doen voor zijn eten.

Snuffelkleed:

Heel populair is het snuffelkleed. Dit is een deurmat of een douchemat vol met slierten van fleece. Deze slierten zorgen ervoor dat je een volle mat hebt die je vol kan stoppen met de brokjes van je hond. Vers vlees is niet zo handig bij deze optie.

Kong:

Een met eten gevulde Kong zorgt ook dat je hond meer moeite moet doen en dit kan bijvoorbeeld wel weer goed met vers vlees.

Training:

Sommige mensen voeren de hond terwijl ze met hem aan het trainen zijn. Dit kun je op de hondenschool doen, maar je kunt natuurlijk ook thuis trainen en je hond zo zijn eten laten krijgen. Of je kiest ervoor om de helft middels training te geven en de andere helft in de voerbak.

Hersenwerk:

Ook met hersenwerk maak je gebruik van voeding. Dit kun je natuurlijk ook doen met een maaltijd. Misschien wel zo lief om een halve portie eten al te geven, want nadenken op een nuchtere maag lukt ons mensen ook niet zo goed. Voor inspiratie voor hersenwerk kijk dan op: www.hersenwerkvoorhonden.nl

 

Dit zijn dus een aantal ideeën die je kunt doen met je hond zijn voeding, gewoon om het eens op een andere manier aan te bieden. Ik zou de genoemde opties wel afwisselen met het “normale” voeren in de voerbak. Zo blijft het het leukste voor jouw hond.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht