We willen een puppy!
We beginnen bij het begin:
Zit jij er al langere tijd over na te denken om weer een pup in huis te nemen, omdat je vorige hond net is overleden of omdat jer een hond bij wilt hebben. Dan neem ik je mee in aantal dingen waar je aan moet denken.
Heb je er al over nagedacht wat voor hond je in huis wilt halen?
Als je al andere honden hebt, kun je erover nadenken om hetzelfde ras weer in huis te halen. Misschien heb je altijd Duitse herders gehad en weet je zeker dat de volgende weer een Duitse herder wordt. Misschien wil je een keer wat anders, misschien wil je nu een kleinere hond of een rustige hond.
Heb je überhaupt wel eens uitgezocht welk ras er goed in jouw levensstijl past en welke niet? Welke honden vind je leuk en welke niet?
Persoonlijk voorbeeld: heel veel mensen vinden het fantastisch om een hond te hebben die graag voor de baas werkt, snel leert, goed luistert, en bereidwillig is om samen met de baas aan de slag te gaan.
Ik daarentegen ben juist niet zo van deze rassen. Ze willen dat je ze aan het werk zet. Ze staan vaak "aan", wachtend tot je samen wat gaat doen. De honden die je vaak volgen door het huis en altijd hun best voor jou als baas willen doen.
Ik ben liever van de rassen met een eigenwijze kop erop, die het nut van iets moeten inzien, anders doen ze het niet. Die van mij creativiteit vragen als ik iets van ze wil. De honden die het de ene keer kunnen uitvoeren en de andere keer denken: "Je bekijkt het maar." De zelfstandige honden.
Dit verschilt zo per persoon. Heel veel mensen zouden namelijk gek worden van de zelfstandige honden die hun eigen ding doen.
Dus stap 1 bij het uitzoeken van een pup: welk ras past bij mij? En ga je voor een kruising, bijvoorbeeld de Labradoodle? Lees je dan in over beide rassen die erin gekruist zijn: de Labrador en de Poedel. En passen die rassen beide in jouw straatje? Want heb jij alleen iets met de Labrador en niet met de Poedel, dan kan ik bijna zeker zeggen dat jouw pup net juist meer op de Poedel lijkt.
Stap 2: Welk geslacht?
Op het moment dat je erachter bent gekomen voor welk ras je gaat, is het nog de vraag of je voor een teef of reu gaat. Misschien heb je altijd alleen teven gehad en vind je dat het prettiger, of altijd alleen reuen gehad. Het kan ook zijn dat je al een reu in huis hebt en daar een teef bij doet, of andersom. Twee teven samen kan zeker wel, maar het kan ook sneller voor wrijving zorgen. Lees daarom eerst goed in over het ras voordat je een andere hond erbij neemt. Bij bepaalde rassen wordt het aangeraden het tegenovergestelde geslacht te nemen.
Ook kan het ene geslacht je beter liggen dan het andere. Ik houd bijvoorbeeld meer van reuen dan van teven. Dit komt omdat teven in mijn ogen feller en gemener kunnen zijn. Toch heb ik beide geslachten in huis, omdat die combinatie weer het beste gaat.
Neem geen teef in huis alleen met de gedachte dat die niet zo markeren als reuen, want ook teven kunnen dit zeker wel doen. Denk er gewoon goed over na wat bij jou past.
Waar haal je je pup vandaan?
Ook waar je je pup vandaan haalt, is heel belangrijk om mee te nemen in je besluit. Haal je hem bij een stamboomfokker vandaan, omdat je zeker wilt weten dat de ouderdieren gezondheidstesten hebben doorlopen? Overleg dan ook goed met de fokker wat er in hun contract komt te staan. Ben je overal mee eens, of heb je andere voorwaarden? Een fokker hoort op tijd met het contract te komen, zodat jij als nieuwe eigenaar het rustig kunt doorlezen voordat je het ondertekent.
Dan heb je ook de zogenaamde broodfokkers: de mensen die veel te veel fokken met een hond, puur om er geld aan over te houden. De honden worden vaak in barre omstandigheden gehouden en de ouders en pups zijn ook niet altijd gezond.
Hoe herken je een broodfokker?
- Honden zijn veel goedkoper dan met stamboom.
- Ze fokken vaak meer dan één ras.
- Je krijgt niet alles te zien van hoe de honden worden gehouden.
Het gemene trucje is dat de oprit of de hal waar je de hond met pups ontmoet er vaak nog wel netjes uitziet, maar achter de schermen is het horror. Wees voorzichtig, lees recensies. Deze moederhonden markeren vaak wat en de pups zijn niet allemaal gezond. Denk niet te veel aan het redden van deze honden, want zo houd je dit wereldje in stand. Als jij een pup of moederhond koopt, gaan ze vanzelf weer verder.
Probeer vooral meldingen te maken, zodat de honden in beslag worden genomen bij zo iemand.