Ga terug

Zindelijkheidstraining en vooral hoe niet moet!

Tijdje terug was ik op mijn werk in gesprek met de dierenarts, die daar langs komt. Zei vertelde dat haar schoonouders twee puppy's hadden geadopteerd , eerst één en later nog een zusje erbij want die bleef maar zitten bij de fokker. Toen één van de twee honden had binnen geplast, gingen ze kijken wie van de twee het was en toen ze een vermoeden hadden. Werd de snuit van de pup door de urine gehaald. De dierenarts is kwestie legde uit, dat dit geen manier is hoe je een hond zindelijk krijgt. Maar bij deze mensen had het altijd geholpen, dus nu dus ook.

Wordt het binnen plassen van deze pup minder, dat denk ik wel. Komt dat omdat ze via deze manier zeggen dat niet mag, dat denk ik niet. Dit is echt iets wat ooit een mens heeft bedacht, als je zo doet dan helpt het en de rest volgt braaf als schaapjes.

Dit is een typische menselijke handeling, je denkt toch niet dat een moederhond de pup door de urine heen sleurt, als hij haar nest toevallig vies heeft gemaakt of ik moet iets gemist hebben maar oer algemeen wordt dit niet gedaan. Sterker nog zeker de eerste weken ruimt de moederhond het gewoon netjes op van de pup, net als de ontlasting.

Dat de pup in kwestie zindelijk wordt is omdat deze mensen vaak nog wel ook belonen, als de hond het buiten doet en je hond gaat connecties leggen. Als ik buiten doet, worden mijn baasjes blij en naarmate je hond ouder wordt kunnen ze beter ophouden. Dat is bij ons mensen niet heel veel anders.

Zo had ik vorig jaar nog een gesprek met een man, die ook nog wel achter deze methode stond. Hij dacht namelijk dat de hond ook wel eens expres binnen deed plassen, als wraak. Ook weer een menselijke reactie. Een hond staat echt niet in zijn pootjes te wrijven van nou ik krijg geen koekje, laat ik dan maar binnen plassen.

Ook ging het gesprek nog verder, maar als de hond het maanden heeft kunnen ophouden en nu ineens niet meer, dan zou jij dit nog steeds niet doen op deze manier. Waarop mijn antwoord was, als mijn hond dit ineens gaat doen, ga ik onderzoeken waarom hij dit ineens doet. Doet hij dit omdat hij een blaasontsteking heeft bijvoorbeeld.

Oh en ik ken nog een man die een rottweiler had die in huis overal tegen aan plaste om zijn territorium af te bakkenen en om dat te stoppen, ging meneer maar in de mand van de hond plassen. Dit verhaal is niet verzonnen, zo werd het mij echt verteld.

Zo bijzonder alle verhalen over zindelijkheid, überhaupt verhalen hoe dingen vroeger werden bedacht in verhouding met nu. Wat wel of geen hondenkennis hebben, sommige dingen zijn gewoon logisch nadenken toch.

Een hond wordt niet met zindelijkheid geboren, hij weet niet wat dat is, sterker nog zou hij buiten op straat leven kan hij plassen wanneer hij wilt. Wij mensen bedenken dat we de hond 3 of 4 keer per dag uitlaten en dat hij tussendoor niks in huis mag doen, weer een aanpassing die de hond moet maken om met ons samen te wonen. Kinderen worden ook niet met zindelijkheid geboren, ze dragen niks voor niks luiers . Het is dus iets wat je moet aanleren aan je hond. De manier van iets aanleren zit nog al verschil in natuurlijk, maar de meeste kinderen die zindelijk worden gemaakt op het potje en daarna op de wc. Worden daar om de zoveel uur opgezet en er wordt erg enthousiast gedaan als het is gelukt. Mochten ze in de tussentijd toch per ongeluk in hun luier doen of in hun broek, wordt dat niet in hun gezicht gewreven, waarom bij honden dan wel.

Eigenlijk dacht ik dat dit al niet meer voorkwam, dat dit zo achterhaald is dat mensen niet meer doen op deze manier. Soms blijven dingen je verbazen dat wel wordt gedaan. Ik hoop alleen dat deze mensen te leren krijgen, dat het ook anders kan.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht