Ga terug

Mag jouw hond nee zeggen?

Mag jouw hond aangeven wanneer hij iets niet wilt?

Ik hoor nog met regelmaat van klanten of mensen die zich aanmelden voor introductiegesprek, maar ik moet hem toch gewoon kunnen aaien of ik moet toch gewoon zijn bak voer kunnen pakken of hij moet toch gewoon normaal doen tegen de andere hond in huis.  We vinden het maar normaal dat de hond altijd geaaid wilt worden ook als hij bijvoorbeeld slaapt en vinden het heel erg als hij gromt of hapt. Sommige mensen zeggen zelfs dat ze het vertrouwen kwijt zijn geraakt in hun hond. Eigenlijk alleen omdat hij keer Nee zegt of laat me met rust.  Hij heeft waarschijnlijk daarvoor ook al zo vaak aangegeven door weg te lopen of je hand te ontwijken. Kop weg te draaien en dan alleen zijn rug tonen. Hij gaf met subtiele signalen al aan dat hij het niet prettig vond, maar die signalen worden vaak gemist. Tot ze grommen of snappen, dan zijn we geschrokken (logisch) wordt er ook nog vaak gezegd het kwam uit het niks en het gebeurd ook nog vaak terwijl de hond ergens rustig lag te slapen. Ik wou hem alleen maar welterusten zeggen voor wij naar bed gingen. Goed bedoelt ik snap het ook allemaal wel, maar hij lag wel te slapen. Hij kan geschrokken zijn van je aanraking, hoeveel mensen delen niet gelijk een klap uit als ze schrikken.

Contact met andere honden:

Dan de contact met andere honden, want ze moeten toch altijd maar vriendelijk zijn naar andere honden toe. Hoe vaak krijgt de hond die een keer gromt naar andere hond niet gelijk een correctie van zijn baas. Je gaat toch niet grommen, wat is dat nou? Wordt er vaak nog gezegd. Maar hoe geeft hij dan aan dat hij er niet op zit te wachten, het is voor hond gewoon een communicatie middel en waarom verwachten wij van onze honden dat ze altijd sociaal naar iedereen moeten zijn en zijn we dat zelf ook niet. Zeg jij iedereen gedag op straat, de ene doet dit vast maar de andere ook zeker niet.  Ik geef eerlijk toe, ik heb dit in verleden ook wel eens gedaan. Vooral als reactie, wat doe jij nou dit heb je nog nooit gedaan gegromd naar andere hond. Er zit een behoorlijke taboe op bij ons mensen wanneer een hond keer gromt want dat kan echt niet.  Waarschijnlijk als je hond los was geweest, had hij gewoon met een bocht om de andere hond heen gelopen en aangegeven op die manier dat hij er geen zin in had. Aan de lijn kan hij dit niet altijd doen en doet hij op andere manier. Dat mag hij gewoon doen, dat is in zijn recht en toch hebben wij mensen hier zoveel moeite mee.

We vragen best veel van onze honden:

Weet je dat we stiekem best veel van onze honden vragen, met ons in huis leven is nog niet altijd makkelijk. Je hebt regels in huis als in niet zomaar eten pakken van het aanrecht of uit de prullenbak, je hond mag niet op de bank of wel. Je hond moet vriendelijk zijn tegen jan en alleman, maar wel waken wanneer het nodig is.  Op straat moet hij zich netjes gedragen en eigenlijk gewoon rustig mee lopen. Dus wij doen bij een jonge hond, die gewend is om gewoon lekker vrij in huis en in tuin te lopen ineens een halsband en een riem aan en zeggen dat ze met ons mee moeten lopen. Dezelfde kant uit het liefst netjes naast ons en of hij mag spelen met andere honden of moet ze maar negeren.

Ze moeten zich maar normaal gedragen?

 We leren ze commando’s die ze moeten volgen, we willen dat ze zich normaal gedragen door niet te reageren op fietsers en auto’s enzovoort . Ze moeten buiten plassen en poepen, in huis blijven ze wel eens alleen achter ze kunnen niet altijd mee en ja ze mogen ook geen mening hebben en moet eigenlijk maar alles accepteren wat wij van ze willen als baas zijnde. Je bent per slot van rekening toch hun baas, hij moet voor jou willen werken, niet voor het koekje. Jij moet hem kunnen aaien, zijn bak eten af kunnen pakken enzovoort enzovoort en als de hond keer nee zegt, ben je als baas geschrokken of je wordt boos en corrigeert hem nog harder of hij moet maar weg of zelfs erger euthanasie. Gaan we niet allemaal een beetje te ver, vergissen wij ons erin dat het geen robots zijn.  Ga je hem echt gelijk herplaatsen als hij keer naar je heeft gehapt of ga je met iemand samenwerken die je kan uitleggen waarom hij dit doet en hoe je hiermee om kan gaan.  Mag jouw hond een stem hebben een mening ?

Stof tot nadenken en vooral kom jij in zo’n situatie met jouw hond, dat kan dat overkomt ons allemaal. Maar neem alsjeblieft eerst contact op met een trainer of gedragstherapeut voor je kiest voor herplaatsen of erger. Probeer te denken in oplossingen er is niks mis mee met hulp inschakelen als het even niet meer gaat.

Kennismakingsgesprek.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht