Tekst - De Akita

De Akita

 

In 2012 heb ik mijn eerste Akita in huis genomen en heel eerlijk, ik wist eigenlijk nog niet goed waar ik aan ging beginnen. Ik mocht eindelijk na heel lang, maar dan ook echt heel lang zeuren een eigen hond en toen dat geen husky mocht zijn vroeg ik mijn ouders om een Akita (vroeg of ze goed vonden, zelf voor gespaard en betaald). Toen mijn moeder zei ja dat mag wel, was ik zo verbaasd weet je eigenlijk wel wat een Akita is zei ik nog. Goed zo gezegd zo gedaan, ik ging mijn eerste eigen hond ophalen, een Amerikaanse Akita pup van bijna 9 weken zonder stamboom. Om dan maar gelijk met de deur in huis te vallen, nee hij had geen stamboom. Waarom omdat mijn gedachte toen heel simpel was dat is te duur (ondertussen stuk wijzer geworden door de jaren heen). Onze vorige hond kwam van een broodfokker vandaan, dus ik ging al een stap vooruit met mensen die een thuisnest hadden en honden medisch hadden gecheckt (nog steeds niet om goed te praten, maar dit is hoe het was).

Nou goed ik ging er mee op cursus en de volgende cursus en daarna ging ik kijken of we een leuke sport konden doen. Ik nam hem overal mee naar toe , naar school (deed opleiding tot paraveterinair) naar stage (dierenasiel Tilburg) en noem maar op waar hij mee naartoe ging en hij is later uitgebloeid tot de meest geweldige hond die er is (al zeg ik het zelf). We hadden hard geoefend aan het loslopen, we liepen elk weekend wel mee met groepswandelingen of in andere losloopgebieden. Hij was sociaal naar andere honden, wou meestal gewoon alleen even begroeten en ging daarna weer zijn eigen ding doen en hij luisterde (nadat we flink hadden geoefend) goed. 

De ontwikkeling daarna (voor dat ik een heel lang verhaal ga vertellen ) is dat in de opleiding ging toen tot gedragstherapeut, ik ondertussen een partner erbij kreeg ook met een Akita (en we hadden beide nog een poolhond) dus de roedel was compleet met 4 honden en ik ging steeds meer mensen helpen en begeleiden met hun honden.

In juli 2022 heb ik besloten om mij te specialiseren in Akita's. Voor die tijd bestond 1/3 van mijn klanten al uit eigenaren met een Akita en daarnaast had 10 procent van de mensen die hulp vroegen een Shiba inu . In veel opzichten voedt je een Akita op net als elk andere hond, maar de ras-specificaties maakt dat ze soms lastig zijn voor andere trainers. Nu kan je als trainer ook nooit verstand hebben van alle rassen. Je weet ze globaal, je leest nog even voor je naar die klant gaat waar ze voor gefokt zijn, maar als het ras niet zo vaak voor komt weet je er eigenlijk niet zoveel van.  Nu komt de Akita steeds vaker voor en krijgen bijna alle trainers en Gedragstherapeuten wel eens te maken met een Akita. De ene verwijst ze gelijk door, want die begint er niet aan. De andere begint er wel aan, maar komt er achter dat zijn manier van werken niet aan slaat of de eigenaar komt daar achter en bij de andere gaat super goed. Nu zeg ik niet dat ik het gouden antwoord hebt als het gaat om Akita's en dat iedere andere trainer het niet weet. Nee er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en elke hond en baas is anders. Dus je moet doen waar je goed bij voelt. 

Alleen door mij te richten en te focussen op een ras, groeit mijn kennis en ervaring hier wel in en ik kan je vaak wel vertellen wat wel werkt en wat niet.  Betekent dit dat ik geen andere honden meer help en begeleidt. Tuurlijk wel , ik werk wekelijks met andere honden door mijn werk op dierenasiel en weet dus ook echt wel meer dan alleen van Akita's, maar niet van elk ras en ik zal dat ook eerlijk toegeven als dat op mijn pad komt. 

Mijn doel is om baasjes met Akita's te helpen, om mensen van te voren voorlichting te geven voor ze eraan beginnen. Om te begeleiden als ze nog jong zijn voor een goede ontwikkeling en te helpen tegen problemen waar eigenaren tegen aan lopen. Daarnaast help ik met de organisatie Akitarescue bij het herplaatsen van Akita's en er nieuwe baasjes voor zoeken. Sta ik regelmatige op evenementen om informatie te geven over dit ras en hun gedrag en blijf ik bij ontwikkelen om meer mensen te kunnen helpen. Let op wel als gaat om gedrag, fokken, vachtverzorging, voeding en noem maar op verwijs ik je door naar mensen die daar de kennis van hebben. Ik weet wel iets, maar het gezegde 'Schoenmaker blijf bij je leest' is er niks voor niks. 

Wil je weten wat ik wel voor jou kan betekenen, kijk gerust even verder op mijn website of plan een gratis introductie gesprek in en ik help je verder.

 

Hond in Evenwicht logo
Hond in Evenwicht

Copyright © 2023 Hond in Evenwicht | Cookies | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Site-Index

Designpro.nl | Z-IM