Ga terug

Hond knuffelen

Je hond knuffelen?

Een super fijn gevoel, maar jouw hond is er niet altijd blij mee? Gek misschien he voor ons mensen is knuffelen heel fijn, het geeft ons het geluksgevoel en we voelen ons er beter door. We knuffelen als we elkaar leuk vinden, als we getroost moeten worden, als begroeting en zo nog een paar redenen meer. Het is niks voor niks dat er knuffels bestaat al voor jonge kinderen mee te knuffelen (veel volwassenen nog met knuffels slapen) en wist je dat de als een van de acteurs in disney land wordt geknuffeld zei nooit als eerst zullen loslaten. De kinderen die ze een knuffel geven mogen zelf bepalen hoe lang ze willen knuffelen en als ze een lange knuffel nodig hebben, dan krijgen ze die ook. Super cute en dit was even een disney weetje vanuit mij hihi. Overigens ik weet niet of het bij alle parken de regel is, maar toch. Knuffelen is voor ons dus een behoorlijk belangrijk iets, maar ook een heel normaal en veel voorkomend iets. Dus het is niet gek dat je met je hond/kat/paard/konijn en noem het maar op ook gaat knuffelen. Alleen zijn hun daar even blij mee?

Knuffelen is echt een mens ding, veel honden weten ook niet wat ze ermee moeten? Ik bedoel nu als knuffelen ook echt even de omhelsing met de armen om je hond heen. Ik zei namelijk vroeger ook altijd dat Yuna dol was op knuffelen, maar die kwam dan gewoon aandacht vragen om geaaid en gekriebeld te worden.  De echte omhelsing knuffel, dat is vaak toch maar raar voor een hond. Je hebt honden er tussen zitten die het laten gebeuren, die laten het over zich heen komen. Bij veel honden zie je stress signalen omdat ze niet goed weten wat ze moeten doen en in een enkele geval gaat het een keer mis.

De reden dat ik deze blog schrijf is omdat ik het de laatste tijd wat vaker hoor dat het mis gaat. 

Op moment dat je dochter de hond nog even welterusten wilt wensen, wat ze misschien al elke avond doet maar dit keer schrok de hond omdat hij net lekker lag te slapen en zei hap. In het gezichtje of de hond geeft al dagen lang aan dat hij het niet prettig vindt eng zelfs en het wordt niet gezien dat hij nu denkt ik moet iets anders verzinnen en start ineens met grommen.  Jij als baas schrikt en corrigeert hem ook nog op het grommen, dat mag je niet doen. Terwijl je hond geen andere optie zag om aan te geven dat hij het heel spannend vond.

Knuffelen is echt iets wat wij mensen doen, dieren niet.

Oke niet helemaal waar, apen wel maar daar stammen wij vanaf. Dus dat is niet heel gek. Maar een hond een paard een dolfijn noem het maar op doet niet zo knuffelen als wat wij bedoelen met knuffelen door met 2 armen om de andere heen te slaan. Je houdt een dier vast, geeft hem het gevoel dat hij niet weg kan. Voelt zich misschien wel bedreigt en het kan dus wel eens mis gaan. 

Hoe lief, zacht, schattig en knuffelbaar ze er ook uit zien. Kijk eens goed wat je hond er echt van vindt. Film het desnoods een keer als je denkt, komt zei weer aan met haar blog over veiligheid. Zie je zijn oogwit op het filmpje, zijn kop wegdraaien , stresshijgen, tongelen. Noem het maar op, zie je de stress signalen en herken je ze. Stop dan nu het nog kan, sommige honden zullen nooit hap zeggen, maar ga niet raar staan te kijken als die van jouw het wel doet. Terwijl jij hem alleen maar knuffelde en verder niks deed, wnat voor je hond is knuffelen niet niks. Knuffel dan met een knuffel, daar zijn ze ten slot van rekening voor gemaakt. 

 

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht