"Ik ga naar de hondenschool om mijn hond te socialiseren."
Ik denk dat dit ook wel één van de meest voorkomende uitspraken is die ik hoor in hondenland. ‘Ik ga naar de hondenschool toe om mijn hond te socialiseren’. Dat is het doel van mensen dat ze op een veld staan met 3,4,5,6,8 of 10 andere honden. Hoe groter de groep, hoe beter. Des te meer honden raakt hij aan gesocialiseerd en dat ze ondertussen nog wat oefeningen uit moeten voeren, komt er dan maar mooi bij kijken. Dure bedoeling hoor. 200 euro betalen om mijn hond te socialiseren.
Wat houdt het socialiseren met andere honden nou in?
Wat wij mensen eigenlijk bedoelen met socialiseren, is dat we onze hond het liefste in aanraking laten komen met andere honden en hopen dat hij met elke hond gaat spelen en naar elke hond vriendelijk is. Dat noemen we in de volksmond ‘het socialiseren met andere honden’. Echter, is het ‘sociaal maken’ van je hond niet alleen maar spelen.
Honden communiceren niet alleen met elkaar in spel, maar ook al op afstand, bij de begroeting of als ze het niet met elkaar eens zijn. Een jonge pup kan ook het beste leren van volwassen honden dan van andere jonge pups die het allemaal nog moeten leren.
Niet elke hond houdt van spelen en dat maakt hem niet gelijk asociaal richting andere honden. Sommige honden gaan liever samen op ontdekking, zoals op dezelfde plekken snuffelen. Het is belangrijk dat honden in aanraking komen met andere honden en dat ze de mogelijkheid krijgen om te spelen met andere honden, maar er komt wel meer bij kijken:
- Verschillende speelstijlen bij honden maakt bijvoorbeeld of ze match zijn of niet;
- Zit de hond lekker in zijn vel of niet?
- Weet jij wat jij je moet doen? Wanneer moet je ingrijpen en wanneer niet?
Wel of niet laten spelen op een hondenschool?
Dan de vraag moet je naar hondenschool om je hond te laten socialiseren. Er zijn hondenscholen die de honden laten spelen aan het eind van de les. Daar zit een verschil in. Of ze gooien alles los en dan heb je groot en klein door elkaar heen en ook verschillende manier van speelstijlen. Meestal niet voor alle partijen even leuk. Dan heb je hondenscholen die wel matches zoeken en jou als eigenaar uitleggen wat er gebeurd, wat je kan zien en wanneer je moet ingrijpen. Dan heb je ook hondenscholen die het spelen niet meer doen. Dus de socialisatie is dan het zien van de andere honden op afstand. Als je het puur daarvoor zou doen, zou ik een wandeling in het bos aanraden. Daarnaast raad ik bij pups altijd socialiseren met volwassen honden aan, omdat pups onderling het allemaal nog moeten ontdekken en een volwassen hond kan vertellen wat wel en niet mag.
Wist je trouwens dat leuk spel tussen honden vaak maar 10 minuten duurt? De honden die langer spelen zijn vaak de pups of pubers die het lastig vinden om die pauzes te nemen. Als je dat spel door laat gaan, eindigt het vaak ook dat het niet leuk wordt.
We moeten van het idee af dat onze hond met iedereen moet spelen.
Je hond laten omgaan met andere honden en eventueel spelen ben ik zeker een voorstander van. Dit is echt goed voor de ontwikkeling en wij kunnen nooit de rol van andere hond vervullen, maar je hond hoeft echt niet met iedereen te spelen. Als hij een groepje heeft van 3 of 5 andere honden of als hij bijvoorbeeld samen woont met 1 of 2 andere honden kan dit ook al bij staan aan zijn ontwikkeling en contact met andere honden. Hiervoor hoeft hij niet in het bos te spelen met alle honden die hij tegen komt. Je kan van je kinderen ook niet verwachten dat ze alle kinderen op het schoolplein leuk vinden. Je verwacht van jezelf niet dat je al je collega's leuk vindt, maar je verwacht het wel van je hond dat hij altijd vriendelijk is naar iedereen.
Over socialiseren gesproken:
Als je hond dan toch wilt socialiseren, informeer goed bij een hondenschool of ze de honden laten spelen of dat ze begeleiden en of ze juiste matches zoeken. Zo niet dan zou ik het niet doen. Kijk zelf in je kring of je mensen kent met sociale honden waar je hond mee om kan gaan of ga een lekkere boswandeling maken en nee dat hoeft niet op een mooie zondag met 20 graden wanneer het mega druk is in het bos. Juist de honden die er doordeweeks zijn, zijn vaak stuk socialer dan die honden die alleen met mooi weer op een zondag keer naar bos mogen.