Ga terug

Mijn hond gromt naar mij, kan dit pijn zijn?

Grommen en pijn:

Tijdje terug had ik een klant aan de telefoon met het volgende verhaal. Ze had een Akita van 1,5 jaar oud die twee keer iemand had gebeten. De mensen die hij had gebeten waren geen vreemden voor de hond. Zelfs naar haar eigen baasje had de hond al meerdere keren gegromd of geprobeerd uit te halen, vooral als ze hem aaide. Waarop ze verbaasd reageerde met: "Maar ik moet mijn hond toch kunnen aaien?"

Nu waren er meerdere oorzaken waarom de hond dit deed, maar het eerste wat ik adviseerde was om pijn uit te sluiten. Vaak is het antwoord dan: "Maar hij is al helemaal nagekeken door de dierenarts." Dat is natuurlijk goed, maar daarmee is het probleem niet altijd opgelost. Want iedere specialist heeft zijn eigen expertise. Als je buikpijn hebt, ga je naar de huisarts. Maar als je last hebt van je rug of heupen, zal de huisarts je waarschijnlijk doorverwijzen naar een fysiotherapeut of osteopaat.

Met je hond naar een fysiotherapeut gaan?

Met dieren kunnen we ook naar een fysiotherapeut of osteopaat gaan. Je dierenarts kan je hiernaar doorverwijzen, maar eerlijk gezegd zijn veel dierenartsen, vooral de oudere generatie, nog wat sceptisch over deze behandelmethoden. Ze zien het nog te vaak als een alternatieve aanpak en verwijzen daarom niet altijd even gemakkelijk door. Dat is jammer, want elke orthopeed die ik ken adviseert juist wel om na operaties fysiotherapie te volgen. Gelukkig heb je voor veel behandelingen geen doorverwijzing nodig en kun je zelf een afspraak maken. Het zou alleen nog mooier zijn als dierenartsen nauwer zouden samenwerken met fysiotherapeuten. Ik bedoel, waarom zou iets wat zo goed werkt voor mensen niet ook goed zijn voor dieren?

We komen er steeds meer achter dat veel behandelingen die bij mensen worden toegepast, ook bij dieren kunnen worden ingezet. Denk aan CT-scans, MRI's, hydrotherapie, lasertherapie, en zelfs operaties voor kanker.

Maar hoe weet je nu wanneer je met je hond naar een specialist moet? Het grootste probleem is dat honden, in tegenstelling tot mensen, niet kunnen vertellen waar ze pijn hebben. Ze verbergen vaak hun ongemak, omdat zwakte in de natuur een nadeel is. Daarom zeggen we vaak: "Honden zijn zo hard voor zichzelf." Een hond die op drie poten loopt, zien we meestal wel, maar een hond met rugpijn is moeilijker te herkennen.

In deze blog ga ik je verschillende gedragingen laten zien die kunnen duiden op pijn of ongemak bij je hond.

Hoe kan je zien dat je hond pijn heeft?

Als je je hond aan het aaien bent en je ziet daarna zijn huid trillen of wegdraaien, kan dit duiden op ongemak. Je hond kan ergens gevoelig voor zijn, zoals jeuk of pijn. Als je hond elke keer gaat zitten zodra je hem over zijn onderrug aait, kan dit betekenen dat hij de druk van je hand probeert te vermijden omdat het pijn doet.

Overigens leren veel honden om te gaan zitten door de druk van een hand op de rug. Dit kan ervoor zorgen dat ze later elke keer gaan zitten als ze die druk voelen, zelfs als het geen commando is. Het is daarom beter om honden te leren zitten zonder druk op de rug uit te oefenen.

Als je hond gaat zitten, let dan op hoe hij dat doet. Zit hij recht met zijn heupen naast zijn lichaam, of draait hij een heup naar buiten? Als hij een heup naar buiten draait, kan hij die heup of knie ontlasten omdat hij daar pijn heeft. Een hond die niet graag zijn tuig draagt of er zelfs voor wegloopt, kan ook aangeven dat het tuig ongemak veroorzaakt. Probeer dezelfde hond eens een halsband aan te doen. Als hij dan niet wegloopt, weet je dat het probleem waarschijnlijk bij het tuig ligt.

Temperatuurverschillen kunnen ook duiden op ongemak. Voel met een vlakke hand over je hond van kop tot staart. Als je een plek vindt die warmer is dan de rest, houd dit dan de komende dagen in de gaten. Blijft de warmte aanhouden, raadpleeg dan een fysiotherapeut of osteopaat.

Er zijn nog veel meer signalen waar je op kunt letten als je wilt weten of je hond pijn heeft. Het is belangrijk om je hond goed te kennen en veranderingen in zijn gedrag in de gaten te houden.

Nou en eerlijk gezegd zo kan ik door blijven gaan, sorry stukje paraveterinair komt dan toch naar boven hihi. 

Hoe staat dit dan verband met gedrag?

Terugkomend op mijn klant: De signalen die ik eerder noemde zijn vaak subtiel, maar een hond kan ook grommen als hij bij het aaien pijn voelt. Dit is eigenlijk zijn manier om te zeggen: "Tot hier en niet verder." Als een hond hevige of onverwachte pijn ervaart, kan hij zelfs bijten, omdat hij wil dat de pijn stopt. Het is belangrijk om te begrijpen dat dit vaak uit paniek gebeurt en niet omdat de hond jou pijn wil doen. Stel je voor dat iemand jou hard kneep; je zou waarschijnlijk ook reageren om de pijn te stoppen.

De klant waar ik het over had, is naar een fysiotherapeut, een dierenarts voor röntgenfoto's en uiteindelijk naar een orthomanueel therapeut gegaan. Er bleek inderdaad iets aan de hand te zijn met de hond. Nu wordt hij behandeld en werken we samen om het vertrouwen van de hond in aanrakingen weer op te bouwen. Dit kan tijd kosten, vooral als het lang geduurd heeft voordat de oorzaak van het probleem gevonden werd.

Veel gedragsproblemen hebben een medische oorzaak. Daarom raad ik altijd aan om eerst een dierenarts te raadplegen om lichamelijke problemen uit te sluiten. Soms kan een natuurgeneeskundige dierenarts ook helpen, bijvoorbeeld bij problemen met de huid of de darmen.

Tijdens een kennismakingsgesprek bespreken we jouw situatie en stel ik een behandelplan op. Afhankelijk van de specifieke problemen van jouw hond, kan ik je ook advies geven over aanvullende behandelingen of voeding.

Kennismakingsgesprek.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht