Ga terug

Mijn hond gromt naar mij, kan dit pijn zijn?

Tijdje terug had ik een klant aan de telefoon met het volgende verhaal. Ze had een Akita van 1,5 jaar oud en die had 2 keer iemand gebeten. De mensen die hij had gebeten waren geen vreemde mensen voor de hond. Naar de eigenaren zelf had de hond ook al een aantal keren gegromd of willen uithalen, zeker als ze hem aaide. Waarop ze heel verbaasd zeiden maar ik moet mijn hond toch kunnen aaien.  Nu waren er meerdere oorzaken waarom de hond dit deed, maar het eerste wat ik adviseerde was pijn uitsluiting. Dan is het antwoord vaak, maar hij is al helemaal nagekeken door dierenarts. Dat is natuurlijk goed, alleen is dit vaak niet het gene wat ik dan adviseer. Iedereen heeft zo zijn specialisatie. Als je buikpijn hebt diarree of overgeven dan ga je als eerst naar de huisarts of in geval met je hond naar de dierenarts. Heb je pijn aan je rug of heupen, knie dan zegt de huisarts vaak tegen je neem maar een paracetamol in en maak een afspraak met de fysiotherapeut of osteopaat. 

Met dieren kunnen we ook naar fysiotherapeut of osteopaat gaan. Je dierenarts kan je hier naar doorverwijzen, maar ik zeg eerlijk veel dierenartsen en dan vooral de oudere generatie zien dit nog teveel als alternatieve wijze en staan hier niet achter. Dat betekent dat ze je ook niet 1,2,3 zouden doorverwijzen. Terwijl elke orthopeed die ik ken (heb er een aantal leren kennen in mijn leven) adviseren juist weer wel zeker na operaties. Gelukkig heb je bij de meeste behandelaars geen doorverwijzing nodig en kan je zelf een afspraak maken, maar mooiste zou zijn is dierenartsen die samen werken met fysiotherapeuten. Ik bedoel waarom zou het voor mensen zo goed helpen en voor dieren niet, dat is toch onzin. We komen er steeds meer achter dat alles wat je maar uit kan voeren bij de mens, kan ook bij je huisdier. Bijvoorbeeld ct scans of een mri, hydrotherapie of lasertherapie, kijk operaties wordt ook bij dieren steeds meer uitgevoerd, zelfs kanker kan tegenwoordig al behandeld worden bij je hond. 

Alleen wanneer weet je nou dat je moet gaan en naar wie, een ding wat een hond nog steeds lastiger maakt dan wij mensen is aangeven dat ze pijn hebben. Wij zeggen gewoon ik heb pijn aan me rug en je zit zo bij osteopaat. Een dier kan en niet praten en geven niet altijd duidelijk pijn aan, want een dier die zwakte toont in de natuur heeft grotere kans om niet te overleven. Daarom zeggen wij altijd hij is zo hard voor zich zelf. Een hond die op 3 poten loopt, dat zien we vaak nog wel. Een hond die rug pijn heeft dat zien we wat minder. In deze blog ga ik je gedragingen vertellen die ongemak of pijn kunnen aanduiden.

Als je je hond aan aaien bent en je ziet daarna zijn huid trillen of wegdraaien, kan dit ongemak zijn. Je hond kan ergens gevoelig op zijn, dit kan jeuk zijn of pijn. Als je hond elke keer gaat zitten zodra je hem over zijn onderrug heen aait, kan het betekenen dat hij de druk van je hand aan vermijden is omdat dit zeer doet en daardoor gaat zitten. Zijstapje de honden die zo geleerd hebben om te zitten vermijden ook de druk van je hand omdat ze dit als onprettig ervaren en daarom gaan zitten. We kunnen de honden veel beter zit leren zonder aan de achterkant op zijn rug te duwen. Als je hond gaat zitten, hoe gaat hij dan zitten netjes recht met zijn heupen recht naast zijn lijf of gaat hij zitten met 1 heup naar de buitenkant gedraaid. Dit kan een teken zijn dat hij die heup of knie aan het ontlasten is en niet onder het gewicht van zijn lichaam draagt. Een hond die niet graag zijn tuig draagt of er voor wegloopt zelfs kan ook aangeven dat het tuig bij hem niet prettig zit en dit ongemak geeft. Probeer diezelfde hond eens een halsband aan te doen, loopt hij dan niet weg weet je dat het aan tuig ligt of pijn aan rug. Loopt hij bij halsband ook weg, dan heeft hij waarschijnlijk op een andere manier een vervelende ervaring met die spullen.  

Temperatuur verschillen geeft ook ongemak aan, ga eens met een vlakke hand over je hond van kop tot staart, voel je dat ergens warmer is dan op andere plekken houdt dat de komende dagen in de gaten, blijft het langer dan week aan houden maak een afspraak met een fysiotherapeut of osteopaat en laat eens navoelen.  Zo kan ook los vel een hoop zeggen, als je met 3 vingers duim, wijsvinger en middelvinger de huid van je hond zachtjes optilt, merk je dan dat het bij de ene plek moeilijker gaat dan bij de andere plek. Een gezonde hond moet lekker los in zijn vel zitten, zit de huid te strak is dit zeker ook weer een teken van ongemak. 

Nou en eerlijk gezegd zo kan ik door blijven gaan, sorry stukje paraveterinair komt dan toch naar boven hihi. 

Terugkomen naar mijn klant, de signalen die ik hierboven aan gaf zijn kleiner en subtiel maar een hond kan ook grommen bij aanraking als de aanraking zeer doet. Dan vertelt hij je eigenlijk tot hier en niet verder, maar een heftige pijn voor je hond of een onverwachtse pijn kan ook tot bijten leiden want je wilt dat degene die je pijn doet loslaat. Als mij pijn wordt gedaan reageer ik ook heftig terug en zeg ik niet alleen auw wil je me alsjeblieft loslaten (oke afhankelijk van de pijn) maar op moment dat ze me goed zeer doen sla ik ook terug of ik zet me nagels in die andere zijn arm of nek, ik ben nogal gemeen. Maar alles tot ze maar loslaten en dat kan je hond ook doen op zo'n moment.  Je ziet dan vaak ook dat de reactie uit paniek komt en niet komt omdat ze jou zo graag zeer willen doen. Ze lopen daarna weg en sommige komen daarna terug net of ze sorry willen zeggen. Je hond bedoelde niet om je pijn te doen, maar op dat moment deed jij hem pijn en hij wou alleen dat je losliet.  Bovengenoemde klant is naar fysiotherapeut geweest, daarna naar die dierenarts voor foto's en daarna naar orthomanuele dierenarts want er speelde zeker het een en ander.  Daar wordt hij behandeld en wat daarna overblijft behandelen wij samen nog, omdat de hond ook weer vertrouwen moet krijgen dat de aanrakingen niet meer altijd zeer doen en soms ook weer vertrouwen terug in de eigenaren krijgen. Dit kan komen omdat het langer duurde voordat ze erachter kwamen dat de oorzaak pijn was, dat de hond wat vertrouwen kwijt is in de eigenaren. 

Veel gedragsproblemen hebben als oorzaak medisch en ik verwijs daarom ook altijd door om dingen eerst uit te sluiten, ook kan ik je doorsturen naar natuurgeneeskundige dierenarts als onderliggende oorzaak jeuk is of geprikkelde darmen of iets. Aan de hand van Kennismakingsgesprek bespreken we dit en zal ik bepaalde dingen adviseren vooraf aan onze samenwerking of soms als mooie combinatie. 

Kennismakingsgesprek.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht