Ga terug

WEL OF NIET CASTREREN?

Voor dat ik over dit onderwerp aan de slag ga, leg ik eerst even het verschil uit tussen castreren en steriliseren. In de volksmond wordt vaak gepraat over steriliseren bij teven en castreren bij reuen, maar de 2 termen staan eigenlijk voor 2 verschillende manieren operatie en kunnen beide zowel bij de teef als reu gedaan worden.

Castreren is het weghalen van de hormoon gerelateerde organen als testikels, bijballen, eierstokken en eileiders. Bij steriliseren zorgen ze dat de hormonen die aangemaakt worden , niet verder kunnen door de  zaadleiders/eileiders. Dit wordt vaak gedaan door er met hechtdraad een knoop in te leggen die zo straks wordt aangetrokken dat eigenlijk dichtgeknepen wordt. Dit wordt eigenlijk bijna nooit gedaan, omdat de knoop los kan komen en het dan niet 100 procent is gedaan.

Waarom kies je er nou voor om wel of niet te castreren van je hond. Als je het internet hierover gaat raadplegen krijg je heel veel verschillende meningen te lezen. Vroeger zeiden dierenarts altijd dat je beste alles kan laten helpen voor enge ziektes te voorkomen. Tegenwoordig komen de dierenartsen hierop terug en zullen je anderzijds informeren. Als je de overweging gaat maken, moet je de voor en nadelen naast elkaar houden.

Reuen:

Voordelen

Nadelen

Voorkomen van tumor op prostaat en testikels.

Tumoren komen vaker voor bij gecastreerde reuen op andere delen dan geslachtsorgaan bv Botten, milt, blaas

Sommige reuen hebben veel last van hormonen als niet eten wanneer er een loopse teef in de buurt is en afhankelijk hoe vaak dat is, kan dit vervelend zijn.

Orthopedische problemen komen vaker voor, bijvoorbeeld gescheurde kruisband.

Onzekerheid kan verergeren en ja ook onze akita’s kunnen onzeker zijn.

Vachtverandering, waardoor ze moeizaam uit de rui komen en zwaarder worden als je niet de voeding aanpast.

 

Teven:

Voordelen

Nadelen

Voorkomen van baarmoederontstekingen.

Orthopedische problemen komen vaker voor, bijvoorbeeld gescheurde kruisband.

Voorkomen van Melkliertumoren.

Tumoren komen vaker voor bij gecastreerde reuen op andere delen dan geslachtsorgaan bv Botten, milt, blaas

Wegblijven van de loopsheid

Vachtverandering en zwaarder worden.

Wegblijven van de schijnzwangerschap

Incontinentie

Je ziet het ik praat niet over het gedrag van de honden, mensen beweren dat de reu rustiger wordt na castratie en de teef juist feller.  De meeste gedragsproblemen bij reuen hebben niks hormoon gerelateerd te maken en de kans dat je hond doet rijen vanwege hormonaal is net zo groot als dat hij doet rijen vanwege spanning/ stress. Dus als je daarvoor wilt doen, zou ik eerst met een gedragstherapeut praten voor je daar aan begint.  De kans is namelijk erg groot dat het gedrag niet veranderd na castratie of misschien juist erger wordt. Onzekere reuen kunnen namelijk wel onzekerder worden omdat je testosteron hormoon weghaalt. Dit hormoon zorgt er voor dat ze nog beetje stoer zijn, beetje zelfverzekerd. Als je dat nou ook nog weggaat halen weet je zeker dat hij nog onzekerder wordt en 90 procent van de honden die uitvallen aan de riem naar andere honden doen dit uit onzekerheid, ook bij de akita.

Dus bij reuen levert het eigenlijk meer nadelen op dan voordelen op te laten castreren. Denk er daarom goed over na als je dit gaat doen en wacht het liefst tot ze uitgegroeid zijn. Tegenwoordig kan je je hond ook chemisch laten castreren. Chemische castratie is een implantaat die naar binnen wordt gebracht net als de Chip en geeft jouw een indruk hoe de castratie zou zijn bij jouw hond.  Met uitzondering dat het 6 weken nodig heeft om in te werken en er eerst een stijging kan zijn van het hormoon, dus het gedrag kan eerst erger worden voor het afneemt. Tijdens de chemische castratie zie je ook dat de teelballen van je hond kleiner worden en deze worden weer groter naarmate het is uitgewerkt.  Hoe lang het werkt verschilt per chip en de grote hond. Bij onze grote honden zal het meestal half jaar maar werken.

Twijfel je over wat je beste kan doen, vraag advies aan je dierenarts. Bespreek al je opties en maak niet zomaar een keuze omdat hij even vervelend is.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht