Ga terug

Zwanger? merkt de hond dit ook

Het antwoord is JA, sterker nog heel veel eigenaren melden later dat de hond het vaak eerder wist dan hun. Hoe dan zal je denken?

Er zijn 2 aanwijzingen waarvan men denkt dat de hond het weet wanneer je zwanger bent.

Hormonale verandering:

Als wij vrouwen zwanger worden dan weten we 1 ding heel goed, we krijgen last van onze Hormonen.  Tijdens de progesteron stijging komen er feromonen vrij in onze Zweet en Urine.  Wij Zelf merken hier weinig van , maar onze honden die een zoveel betere ontwikkelde neus en geur hebben merken deze verandering zeker wel.  Dit is overigens niet alleen tijdens de Zwangerschap , als vrouwen menstrueren weet de hond dit ook door verandering van geur.

Psychologie Verandering:

Daarnaast merkt je hond ook nog wat anders aan jou als je zwanger bent. Denk bijvoorbeeld aan als je last hebt van ochtendmisselijkheid, of je loopt ineens minder hard of je gaat ineens meer rusten vooral overdag. Je kan rugpijn krijgen of voeten pijn , je kan onrustig zijn , stress hebben of ineens intens gelukkig zijn. Hoe je wendt of keert je veranderd in deze 9 maanden en jouw hond die merkt dit aan jou of aan je partner. Je partner gaat namelijk ook mee in de verandering.

Hoe jou hond het laat merken dat jij zwanger bent en dat hij dit weet, kan op verschillende manieren. Sommige honden doen niks, andere worden erg waakzaam en willen jou en de baby beschermen.  Sommige honden worden afstandelijk omdat ze niet goed weten wat ze hier mee moeten. Andere worden juist erg aanhankelijk en zijn liefst overal waar jij bent.  De honden die erg waaks worden zullen toch vaak begeleiding nodig hebben om dit gedrag om te buigen. Je wilt namelijk niet hebben dat de kraamverzorgster, je visite of zelfs je partner straks niet in de buurt mag komen bij de baby.

Je hond voorbereiden op de komst van de baby:

Je kan je hond voorbereiden op de komst van de kleine, ja hij weet dat het er gaat komen. Maar toch is het handig om van te voren een plan te hebben voor de eerste introductie. Je wilt natuurlijk dat die eerste keer een goed moment is , dit blijft je altijd bij.  Je hond merkt aan jou de verandering , maar weet misschien nog helemaal niet goed hoe hij moet reageren .

  • Heb je een springerige hond, wil je dat die laag blijft en niet tegen je buik op springt.
  • Gaat je hond de baby bewaken en kan je er niet bij, dan is het handig om dit gedrag te veranderen.
  • Vlucht jouw hond en wilt hij niks meer met je te maken hebben, dan is het zeker wel zo handig om te leren hoe je hem erbij betrekt .

Veel mensen denken vaak, dit lukt mij wel. Mijn honden luisteren perfect of ik vertrouw ze 100 procent. Tot ze de kleine uiteindelijk in hun handen hebben, dan komt toch vaak een beschermingsinstinct naar boven en vertrouw je het ergens toch niet helemaal. Je gaat je hond wegduwen of pakt de baby voor zijn neus weg. Heel begrijpelijk zulke reacties, alleen voor je hond niet altijd even logisch en dan krijgt hij misschien helemaal geen goede associatie en het laatste waar je aan wilt denken is de hond weg doen, zodra de baby is geboren.

Tip vanuit mij , spreek samen van te voren goed af hoe je het gaat aanpakken. Wie pakt welke rol en waar bevindt de hond zich.  Als je in het ziekenhuis bent bevallen. Kan je ook eerst naar binnen lopen om je hond even te begroeten zonder kind. Hij is natuurlijk door dolle heen om je weer te zien, als je dit om en om doet is de hond alweer rustiger bij de eerste ontmoeting.

Heb je toch zoiets van het wordt mij allemaal een beetje veel , ik weet niet goed hoe ik het moet aanpakken. Neem dan contact met mij op en ik help jullie voorbereiden op de eerste ontmoeting. Ik geef je tips hoe ik het zou doen en waarom en geef je informatie over wat je niet hoeft te doen.

Baby op komst (hondinevenwicht.nl)

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht