Ga terug

Allergieën bij de Akita

Één van de dingen die veel voorkomt bij de Akita is dat ze last hebben van allergieën. Ik ga er niet helemaal medisch op in hoe het zou kunnen komen, maar ik ga je wel even wat meer informatie geven over verschillende soorten allergieën en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.   
Je hebt, ook bij honden, verschillende soorten allergieën en ze worden onder verdeeld in verschillende groepen.

Vlooien of parasieten allergie
Heeft je hond last van een vlooien allergie? Kan 1 vlo er al voor zorgen dat jouw hond zich helemaal kapot bijt? Deze allergie zie je vaak terug boven de staartaanzet van de hond.  Ondanks dat jij ze nog niet gezien hebt kan je hond er al wel last van hebben. Zo gevoelig kunnen ze ervoor zijn. Als je hond met klachten van allergieën bij de dierenarts komt is een van de eerste dingen die ze zullen vragen “Wanneer is hij voor laatst ontwormd en ontvlooid?” Tenminste, als het inderdaad die plek is die hij kapot heeft gebeten. Deze allergie kan bij toeval voorkomen bij jouw hond en is niet de meest voorkomende allergie bij de Akita.

Voedselallergie
Net als bij mensen kan een hond allergisch zijn voor bepaalde voeding. We praten dan vaak over een dierlijk eiwit dat gebruikt wordt in de voeding of een graansoort waar de hond niet tegen kan. Als je bij de dierenarts aankomt en hij vermoedt een voedingsallergie of eigenlijk intolerantie, dan wordt je hond 6 weken lang op hypoallergenen voeding gezet. In deze voeding is het dierlijke eiwit afkomstig van bijvoorbeeld een veer van een dier zo klein gemaakt dat het lichaam het niet herkent als dierlijk eiwit.  Als je 6 weken lang streng het dieet volgt en niks anders geeft kun je kijken of je hond inderdaad een gevoeligheid heeft voor voeding of niet. Wat je daarna gaat doen is beetje bij beetje een eiwit toevoegen om te kijken of hij weer klachten krijgt of niet. Dit doe je door 1 eiwit tegelijkertijd toe te voegen.  De meeste voedingen die op de markt te vinden zijn hebben als dierlijk eiwit kip, rund of varken. Dus als je iets gaat proberen begin je met een meer onbekende eiwit soort. Tegenwoordig bestaat hier heel veel van.  Er zijn ook Akita’s die niet tegen graan kunnen, gelukkig is er tegenwoordig veel voeding graanvrij.
 
Omgevingsallergie/ atopie
Als voeding ook niet het antwoord of misschien niet het volledige antwoord is, kan er ook iets in de omgeving zijn waar hij niet tegen kan. Dit kan uiteen lopen van een bepaald wasmiddel waarmee jij de dekens wast tot hooikoorts. Bepaalde allergieën zijn dus seizoensgebonden, als er dan een bepaald iets in de bloei staat waar hij allergisch voor is. Alleen dingen als huisstofmijt is er bijvoorbeeld het hele jaar. Je kan bij de dierenarts een bloedonderzoek laten doen of bij de dermatoloog een huidonderzoek doen om achter te komen waar hij allergisch voor is. Voeding kan hierin niet goed getest worden, daarom sluiten dierenartsen die vaak eerst uit.  Afhankelijk waar je hond allergisch voor is kan je hem behandelen door hem in lichte vorm te injecteren met waar hij allergisch voor is zodat hij hier afweer voor op gaat bouwen. Meer informatie hierover en over de andere allergieën is verkrijgbaar bij je dierenarts. 

Er zijn buiten dit nog andere redenen waarom je hond kan reageren met een huidreactie. Gisten of schimmels kunnen een reactie geven, maar er is ook een hele vervelende auto-immuunziektes bij de Akita bekend die voor vervelende huidproblemen kan zorgen.  Wil je hier meer over weten, lees dan op de website van de Nippon Inu alles over de auto-immuunziektes. 
 

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht