Ga terug

Decembermaand

De decembermaand is begonnen. Voor sommige mensen de leukste maand van het jaar, voor andere mensen juist niet. Wat vindt onze hond eigenlijk van deze feestmaand?

Misschien is de decembermaand wel de meest onrustige maand voor je hond. Sinterklaas, kerst en oud en nieuw. Het verschilt natuurlijk per huishouden hoe uitgebreid je alles viert, maar laten we er even vanuit gaan dat jij deze maand alle feestdagen viert. We bespreken elke week één feestdag. Voor veel honden is oud en nieuw een behoorlijk ding. Op mijn website kun je al een blog lezen over vuurwerk. En de boom opzetten doen we pas na Sinterklaas hoor! (Eerlijk gezegd doe ik dat ook al eerder...)

Sinterklaas

De eerste feestdag die eraan komt is Sinterklaas. Wanneer je jonge kinderen hebt zijn die nerveus voor pakjesavond omdat ze hopen dat ze lief zijn geweest en Sinterklaas hun huis niet overslaat. Kinderen kunnen hier druk van worden, de zenuwen gieren door hun lijf , er wordt op de deur geklopt. Kinderen rennen naar de deur (of in mijn geval moest mijn oudere zus gaan want ik vond het te spannend). Er staat een tas vol cadeautjes binnen. Er wordt druk uitgepakt en met papier gegooid. Misschien heeft sinterklaas ook nog aan de hond gedacht? En er wordt gezellig gegeten, gelachen en gespeeld. Een drukke gezellige bedoeling.

Zijn de kinderen wat ouder dan worden er misschien wel surprises gemaakt. Ook dan is er drukte en gezelligheid. Er worden surprise open gemaakt, cadeautjes uitgepakt en gezellig gegeten en gedronken.

En de hond dan?

Zo’n dag / avond kan ook een hele happening voor jouw hond zijn en geloof me die slaapt die nacht ook goed. Hij merkt de zenuwen van de kinderen en gaat misschien net zo druk mee lopen doen. Hij blaft waaks als er op de deur wordt geklopt, want hij zal toch moeten laten horen dat er een hond aanwezig is. Daarna moet hij goed opletten wat er allemaal tussen de cadeautjes zit want het kan zomaar voor hem zijn. Misschien valt er nog wel een pepernoot op de grond, jammie, die lust hij ook wel.

Kijk goed naar je hond hoe hij om gaat met deze drukte. Kan hij zijn rust vinden? Dan kun je hem zelf laten bepalen, maar soms moet je hem ook even die rust geven. Dit kan naast jou zijn, in zijn mand maar soms ook in een andere kamer. Het verschilt allemaal per hond, het verschilt hoe hij is van nature. De meeste hebben net zo veel adrenaline in hun lijf als je eigen kinderen, dus hou daar ook rekening mee en vergeet de hond niet.

Chocolade

Nu zou ik het eigenlijk niet meer hoeven te zeggen, maar let tijdens de feestdagen extra goed op chocolade en geef je hond niks. Laat anderen je hond niks geven. Een kruidnootje kan veel minder kwaad dan chocolade. Ook daarvan hoeft hij geen hele zak te krijgen, maar een paar kan geen kwaad.

Leuke tip

Laat je hond zijn eigen cadeautje uitpakken. Veel honden vinden het best leuk om zelf dat papier open te maken en het ziet er grappig uit. Soms moet je even helpen met een beginnetje en je moet wel zeker weten dat hij papier niet opeet maar uit spuugt. Het kan best een leuk beeld vormen.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht