Ga terug

Dementie bij honden

Bij mensen is het bekend dat de geheugen, leervermogen en gedrag veranderd. Uit onderzoek is gebleken dat deze veranderingen ook bij de hond spelen. Sterker nog het lijkt erg veel op elkaar.

Wanneer dementie optreedt, verschilt echt per hond. Dat verschil is al bekend omdat de ene hond sneller ouder wordt dan de andere hond.

Er spelen een aantal mogelijke oorzaken mee , die dementie kunnen veroorzaken. Symptomen van dementie zijn Honden maken minder contact met hun omgeving, ze kunnen slomer worden of een depressievere indruk achterlaten. Ze kunnen in de nachten onrustiger worden en gaan dwalen en overdag slapen ze dan juist weer veel en sommige honden gaan slechter eten.

Het vaststellen van dementie (het echte bewijs) kan niet gedaan worden bij levende dieren. Een dierenarts zal dus eerst andere ouderdomsziektes uit moeten sluiten voor hij met deze diagnose kan komen.

Dementie kunnen we niet genezen we kunnen het proces wel vertragen een van de producten die ik zelf gebruik is Cholodin en is te krijgen via medpets. Daarnaast zouden er speciale “dementie” voedingen op de markt zijn. Maar ik heb daar zelf geen ervaring mee en zou dus niet kunnen zeggen of het helpt.

Je kan je hond helpen, door niet teveel te veranderen in je huis. Je hond kan dan niet verdwalen. Soms is ook nodig om bepaalde dingen af te zetten. Geduld en rustig benaderen. Je dringt soms niet door omdat ze in hun eigen wereld zijn, maar kunnen wel ineens opschrikken. Je kan je hond actief houden door mooi balans met lichamelijke beweging en hersenwerk. Zo blijf je jouw hond ook geestelijk uitdagen.

Ik vermoed zelf dat matsu last heeft van Dementie, ik heb het nooit 100 procent laten onderzoeken, maar hij kan soms onrustig zijn met altijd buiten willen liggen. Dan komt hij binnen niet meer tot rust en buiten liggen wel. Hij had dan ook een periode dat hij boven ging liggen, terwijl hij nooit trap loopt uit zich zelf . Soms met wandelen staart hij gewoon en kom ik niet binnen als ik iets tegen hem zeg. Ik ondersteun hem met Cholodin en merk wel verschil dat dit beter gaat. Hij heeft meer de rust in zijn lijf. Twijfel jij of je hond last heeft van dementie, je kan het zeker na laten kijken bij je dierenarts.

Meer informate over dementie kan je lezen op de website van medisch centrum voor dieren. 

 

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht