Ga terug

Gentle leaders en antitrektuigen

Begrijp me niet verkeerd, ik weet hoe vervelend een trekkende hond kan zijn. Sterker nog, de meeste asielhonden die binnenkomen kunnen behoorlijk trekken en ik weeg niet zo veel en ik ben niet zo sterk in mijn armen dus ik kan het behoorlijk vermoeiend vinden. Ik snap ook wel dat als mensen er blijvend last van hebben dat je bereid bent om er alles aan te doen om het trekken te stoppen.

Máár, een gentle leader is geen mode item en een antitrektuig haalt niet de oorzaak van het probleem weg. Ik zal wat meer over deze spullen uitleggen en er daarna ook mijn mening over geven. In het vorige blog heb ik het nog over halsbanden en tuigen gehad. Mocht je deze gemist hebben lees hem even door. Dan sluit deze er beter op aan.

De gentle leader:

Voor het gemak pak ik even de gentle leader, maar een halti geeft hetzelfde effect. Een hulpmiddel dat je vandaag de dag erg vaak tegen komt. Ze lijken op een halster van een paard. Kijk maar eens goed hoe we een paard over algemeen vervoeren, met zo’n ding om zijn hoofd en een ringetje aan de onderkant van zijn hoofd. Het geeft ons de mogelijkheid om een dier van 500 kg of meer te sturen daar waar wij het willen hebben. Natuurlijk, je hebt net als bij honden ook paarden die hier doorheen trekken, maar over het algemeen kun je ze goed houden op deze manier. Het ontwerp is zo gemaakt dat zodra de lijn strak komt te staan het hoofd van je hond of paard opzij getrokken wordt. Hierdoor kan hij minder makkelijk rechtdoor lopen. Omdat je hoofd opzij houden gedurende de wandeling niet prettig voelt gaat een hond naast je lopen om te voorkomen dat dit gebeurt en om ervoor te zorgen dat hij niet de hele tijd met een scheve nek wandelt.

Mijn mening:

Ik heb in verleden ook honden uitgelaten met gentle leaders en daarnaast heb ik ook met genoeg paarden aan het halster gelopen. Maar hoe kan het dat ik als klein meisje met een paard van 500 kg lopen? Meestal niet omdat hij zo getraind is. Ze vermijden de werking van het halster/ gentle leader . Ze willen de druk op hun neus voorkomen en ze willen niet dat ze last krijgen van hun nek. Haal bij jouw hond de gentle leader er maar eens af en wacht hoe lang het duurt tot hij weer het oude gedrag vertoont. Dit laat eigenlijk zien hoe onprettig deze dingen voor ze zijn. Nu is in Nederland de wetgeving zo dat jij ten alle tijden je hond moet kunnen houden en wandelen zonder trekken aanleren kost even tijd. Dus als hulpmiddel kun je hem zeker tijdelijk gebruiken en ik heb dit in het verleden één van mijn klanten aangeraden. Wel begeleid ik met het zo positief mogelijk aanleren, gaan we van start met de training wandelen zonder trekken en sluit ik uit dat de andere manieren van ondersteuning niet meer helpen. Daar leg ik hieronder meer over uit. Zijn er honden die door de gentle leader heen kunnen trekken? Als op dat moment de reden om erdoor heen te trekken belangrijker of groter is dan het gevoel van pijn vermijding dan doet de hond dit.

 

 

 

 

 

Antitrektuigen:

Ook hier heb je verschillende trektuigen van. Het antitrektuig, zoals de naam het al zegt, is een tuig dat moet voorkomen dat je hond gaat trekken. Hoe werkt dat dan? Het trekken in een antitrektuig wordt als onprettig beschouwd omdat je hond uit balans wordt gehaald met het ringetje op de borst.

Op het moment dat je hond naar voren wilt om te trekken, maar jij hebt de lijn aan het ringetje op de borst zitten zorg je ervoor dat je je hond uit balans haalt. Je laat hem zijwaarts lopen in plaats van recht vooruit en dit belemmert hem waardoor hij minder zal trekken. Je hebt ook anti trektuigen met touwtjes onder de oksel. Bij het trekken komen deze touwtjes strak te staan wat een onprettig gevoel geeft bij jouw hond, waardoor hij stopt met trekken. Vroeger konden deze touwtjes ook behoorlijk snijden onder de oksels. Tegenwoordig zit er wat zachts omheen waardoor het minder snijdt.

Mijn mening:

Ook bij deze tuigen is het letterlijk het vermijden van een onaangename ervaring of misschien zelfs een pijn prikkel en komt de hond braaf naast je lopen. Maar we leggen niet van te voren uit wat we nou willen van onze hond. Nee, hij moet het gaan ervaren. Het doet hem zeer en zeer en zeer tot hij eindelijk door heeft wat wij bedoelen, zodat het geen zeer meer doet. Best gemeen al zeg ik het zelf. Over het algemeen zie ik mensen met anti trektuigen lopen (ringetje op de borst) met het tuig zo scheef getrokken (omdat hij niet is goed afgesteld ) waardoor je de beweging van je hond belemmert. Zijn schouders zijn niet vrij en het zit voor geen meter. Ook nu snap ik wel weer waarom mensen er naar toe reiken. Mijn eerste advies is, zorg dat hij goed zit. De meeste mensen en ook winkeliers weten niet eens wanneer hij goed zit. Daarnaast vind ik niet dat je elk tuig hiervoor goed kan gebruiken, ook al hebben ze een ringetje voorop gemaakt. Mijn mening, vermijd die met de bandjes onder de oksels hoe dan ook.

 

Vorige week heb ik uitgelegd dat zelfs een tuig of halsband niet de allerbeste dingen zijn voor je hond, buiten dat het schade kan brengen. En dat het het belangrijkste is om je hond te leren niet te trekken, op jou te reageren en dat jij aan hem vraagt wandel je met me mee. Maar wist je dat wandelen met 2 contact punten ook al kan helpen bij een trekkende hond? Hiermee bedoel ik 1 uiteinde van de riem op het tuig en 1 op de halsband. Ik deel deze maand de uitleg via film materiaal hoe je hiermee kan wandelen, maar het allerbelangrijkste is om je hond te leren wandelen zonder te trekken, want dan heb je bovengenoemde dingen gewoon niet nodig.

Dit kleine meisje wandelt met 4 honden tegelijkertijd zonder anti trektuigen en zonder gentle leaders. Mijn honden wegen bij elkaar bijna 150 kg. Nou geloof me dat weeg ik echt niet en ik kan ze wel houden, ook als ze een kat zien. Dit komt door trainen en samenwerken.

Mijn honden mogen overigens wel trekken, daar zijn ze immers voor gefokt, wel onder mijn voorwaarde, de juiste omstandigheden en het juiste materiaal dat ze dan aan hebben. Hebben ze dit niet aan, dan wordt er niet getrokken. Gebeurt dit vlekkeloos? Nee, bij mijn poolhonden niet. Die moet ik daar af en toe aan helpen herinneren. Hoe ik dit aanleer leg ik uit in een video.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht