Ga terug

Halsband versus Tuig

Veel mensen vragen wat het beste is om je hond om te doen tijdens het wandelen. Het antwoord hierop is eigenlijk niks. Als je puur naar je hond kijkt en wat voor belemmeringen een tuig of een halsband met zich mee brengt is je hond het beste af als hij niks om zijn lijf heeft. Máár, dat mag niet in Nederland en daarnaast zorgt aangelijnd wandelen ook voor een groot stuk veiligheid. Nederland is een te druk land om alle honden los te laten lopen. Je hebt het verkeer, de andere honden die je tegenkomt op straat, heel veel mensen, maar ook mensen die bang zijn voor honden en zich daardoor niet veilig voelen en dan heb je nog de honden die achter de kippen of konijnen van de buren aan gaan. Dus aangelijnd wandelen is wel echt een noodzaak en dan wil je het zo comfortabel mogelijk maken voor je hond.

Dus je gaat kijken naar wat je hond het minste belast, wat het prettigste zit en wat je aan de hand daarvan het beste kunt gebruiken.

Halsband:

Een halsband zit in principe alleen om je hond zijn nek. Hij kan zich vrij bewegen en het belemmert hem niet. Ja, als kleine pup is het even gek dat hij iets om heeft maar hij went hier vrij snel aan en dan heeft hij daar geen last van maar. Alle krachten die jij uitoefent op de lijn komen bij je hond op zijn keel en nek aan. Trekt jouw hond dan drukt dit op de keel, maar trek jij aan de lijn omdat je of ineens stil staat of toch naar links en of naar rechts wilt dan komt er ook druk op die nek en keel terecht. Het is niet direct te zien aan jouw hond dat hij hier last van heeft omdat er een pak haar in de weg zit, maar als jij jouw hond kaal scheert kan je daadwerkelijke blauwe plekken zien onder die halsbanden. Als jij met een halsband loopt en jouw hond trekt niet en als jij stil wilt staan of af wilt slaan jij dit puur op stem doet dan is de halsband ideaal, maar zo’n connectie met je hond heb je niet zomaar en kost tijd. Sommige honden die continue trekken aan de halsband hoor je anders ademen, alsof ze zich bijna ophangen. Ze kunnen ook hun eigen zuurstoftoevoer afsluiten zodat de tong helemaal blauw wordt. Dan zou je denken dat stopt hij toch wel met trekken, maar helaas dat doen ze dan weer niet. Je moet je hond echt leren niet te trekken. Het is namelijk zo dat het gene dat hij wilt door te trekken, meer van waarde voor hem is, dan de keelpijn die hij overhoudt van het trekken. Er zijn ook honden die een nekhernia kunnen krijgen. Het is niet altijd zo dat dit komt door continue trekken aan de lijn, maar het speelt zeker ook mee. Ook moet je je bedenken hoe een keel werkt. Je hebt de slokdarm, luchtpijp, schildklier, maar ook alle nekwervels die het hoofd op zijn plek houden en heel veel zenuwen en bloedvaten. Er zijn honden die 15 worden met een halsband en je hebt als eigenaar nooit iets gemerkt aan je hond. Dat betekent niet dat er nooit iets is geweest. Ze laten het alleen niet altijd merken.

Tuig:

Dan zeggen mensen vaak ik koop wel een tuig dat is minder belastend voor hem, maar ook hier is heel veel verschil in. Je hebt tuigen die op de schouderbladen drukken van je hond en zijn beweging beperken. Het liefst gebruik je Y tuigen die de schouderbladen vrij laten. Daarnaast heb je anti- ontsnappingstuigen met dubbele buikband, maar ook die extra buikband zit niet altijd op een lekkere plek voor je hond. Je moet kijken of het tuig niet teveel drukt op het borstbeen en sommige tuigen zitten te hoog en kunnen nog steeds de luchtpijp dicht drukken als de hond trekt. Er zijn zoveel verschillende tuigen op de markt dat de keuze maken soms echt moeilijk is. Matsu voelde zich vroeger zo belemmerd met een tuig dat hij niet eens wilde lopen en ook nu als hij maar druk voelt omdat ik hem tegen hou dan staat hij gelijk stil. Daarom loop ik weinig met tuig met hem (moet

zeggen dat hij ook vaak los loopt). Veel honden raken aan een tuig net zo gewend als een halsband en bewegen zich net als voorheen. Trekt een hond meer met halsband dan met tuig? Nee. Kan hij sterker overkomen? Ja, maar dit is meer omdat een tuig minder vervelend aan voelt met trekken dan een halsband. Je moet bij jezelf maar denken, ik trek ook liever een kar voorruit met een tuig om mijn borst dan een band om mijn nek. Dit geldt voor jouw hond precies hetzelfde. Bij een goed zittend tuig kan je hond zich minder blauw trekken dan bij een halsband en dit is vaak de reden dat een tuig geadviseerd wordt, zeker als je hond trekt. Een tuig zorgt echter niet dat hij niet trekt en meestal ook niet dat hij meer trekt. Niet trekken aan de lijn is iets wat je echt moet trainen, zodat het ook minder uitmaakt wat je hond om heeft omdat hij zichzelf minder schade kan toebrengen.

Je kan bij specialisten tuigen precies op maat laten maken. Zij kijken precies naar de bouw van je hond, hoe die loopt en welk tuig dan het beste zit.

Filmpjes van wandelen zonder trekken, het aanleren van commando “volgen” en wandelen met 2 contactpunten zijn te zien op de website.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht