Ga terug

Hardlopen, fietsen of skeeleren met je hond

In de vorige blog had ik het erover hoe je jouw wandeling kunt afwisselen met jouw hond om het allemaal net wat interessanter te maken. Mocht je die gemist hebben kijk dan even op de website, hij heet: Hoe kun je de wandeling leuker maken.

Maar buiten het gewoonweg wandelen met jouw hond, kan je ook sportiever bezig zijn met jouw hond. Dit is iets wat ik zelf ook vaak doe (ik heb er ook de honden voor), maar het is voor veel honden geschikt dus ik leg er graag meer over uit.

Hardlopen met jouw hond:

Mocht jij een fanatieke hardloper zijn, kies er dan voor om je hond eens mee te nemen. Het is hartstikke leuk om samen te lopen in bijvoorbeeld het bos of op het strand. Kan jouw hond niet los? Geen probleem, met het dragen van een heupgordel zit jouw hond gewoon aan je vast en heb jij jouw handen vrij om lekker te bewegen. In dit onderdeel worden zelfs trainingen en wedstrijden gegeven. De sport heet canicrossen of voor langere tochten canitrail. In deze sport is het de bedoeling dat jouw hond jou vooruit trekt met het hardlopen, zodat je samen sneller over de finish gaat.

Fietsen of steppen met jouw hond:

Ook is het heel leuk om samen met jouw hond te gaan fietsen of te steppen. Je kunt je hond naast de fiets houden, hier heb je zelfs speciale fietsbeugels voor. Je kunt je hond ook voor de fiets laten lopen. Ook bij dit onderdeel trekt je hond je dan weer vooruit. Addertje onder het gras, officieel mogen honden niet zomaar gebruikt worden voor trekkracht. Er zijn 5 rassen die hiervoor gefokt zijn en dit mogen, mits ze een stamboom hebben. Voor de andere rassen of honden zonder stamboom moet je een ontheffing aanvragen. Meer informatie hierover is te vinden op Ontheffing trekhondenverbod (http://rvo.nl). Voor naast de fiets of step lopen geldt dit niet.

Fietsen of steppen moet je rustig opbouwen en de temperatuur buiten speelt ook zeker een belangrijke rol hierin. Eigenlijk is het boven de 15 graden al te warm om dit te doen met je hond. Een hond kan minder goed zijn warmte kwijt dan wij mensen, omdat ze niet kunnen zweten. Door met hoge temperaturen te sporten kan je hond zelfs oververhit raken en overlijden. Ik meld dit er specifiek bij omdat de meeste mensen de fiets pakken zodra het lekker weer is en dan denken de hond kan wel mee. Wil je dit echt samen met jouw hond gaan doen dan zal je dit in de winter moeten gaan doen. Als je jouw hond laat trekken zorg dan voor een goed passend harnas, geen halsband of kort tuig maar echt een harnas dat speciaal is ontworpen voor trekken. Voor naast de fiets lopen adviseer ik ook een tuig.

Skeeleren of Skateboarden:

Hoewel sommige mensen nu zullen denken je bent gek om dit te doen met je hond, ga ik je vertellen dat ook dit echt leuk is om samen te doen. Ik adviseer het alleen als je hond goed luistert tijdens deze activiteit en minder snel ergens achter aan rent. Je kunt namelijk minder goed remmen, zeker op skeelers en een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo heb ik ooit 2x geprobeerd te skeeleren met Koda, maar vanwege veiligheidsredenen doe ik dit niet meer omdat hij super enthousiast is en ik niet makkelijk kan remmen.

De wintersport liefhebbers:

Je kan ook skiën samen met je hond en ik heb zelfs iemand zien snowboarden met zijn hond. De hond zat wel een aan een lange lijn en rende vooral mee. Bij skiën kun je hem ook laten trekken met een heupgordel aan jouw vast. Mijn eigen poolhonden heb ik ook eens voor een slee gehad, dit was een geweldige ervaring!

Nu heb ik in juli 2022 gezegd dat ik me ging specialiseren in akita’s en nu weet ik ook dat veel akita’s liever lui dan moe zijn, toch kunnen zij het ook leuk vinden om mee te gaan hardlopen, fietsen , steppen of skeeleren. Dus toch deel ik deze blog voor inspiratie. Wil je zelf aan de slag met jou hond met één van deze dingen, maar weet je niet goed hoe je moet aanpakken. Neem dan contact met mij op. 

Kennismakingsgesprek.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht