Ga terug

Hello world - kennismaken met alles om je heen.

Bij de fokker:

Het socialiseren van je pup begint al bij de fokker, waar de pup dus vandaan komt speelt zeker mee in hoever de pup al is bekend met dingen in zijn leven. Socialiseren of wel het aanwennen en leren van dingen die straks in het dagelijks leven heel normaal gaan worden. Het begint al met het dragen van een halsband en het wennen aan de riem. Het plassen en poepen daar buiten om het grasveld, het verkeer wat voorbij komt. De vogeltjes die voorbij vliegen, de andere honden die je tegenkomt op straat Dat heel veel dingen die wij normaal vinden in dagelijks leven ook heel normaal gaat worden voor je pup.

Voorbeeld hiervan als jouw hond in huis komt en hij schrikt heel hard van de televisie die ineens aanstaat is de kans groot dat hij deze bij de fokker niet gewend was. Als jouw pup in een schuur is geboren, kent hij het geluid niet van een stofzuiger, televisie, telefoon of noem het maar op. De dagelijkse geluiden in huis, is hij opgegroeid in een woonkamer dan kijkt hij minder snel op. Zo ook met de buitenwereld, heeft de fokker de pups buiten gelaten? Heeft de fokker de pups ook meegenomen ergens naar toe of zijn ze alleen in de tuin geweest. Zelfs de dierenarts kan al verschil in zijn, is die thuis gekomen om te vaccineren of zijn de pups mee geweest naar de praktijk voor vaccinatie. Waar je pup gaat halen is zeker belangrijk voor de ontwikkeling. De belangrijkste socialisatie fase is de eerste 12 weken, waarvan ze gemiddeld 8 weken bij de fokker zijn. Het socialiseren houdt daarna niet op, maar veranderd wel ook door angstfases. Dus zoek een fokker uit, die je hond al voorbereid om van alles en nog wat. 

Ga je zelf aan de slag:

Om te beginnen, niet alles tegelijk . Een pup staat open om heel veel te leren , maar moet alles wat hij geleerd heeft wel kunnen verwerken. Dit doet je pup door te gaan slapen. Zorg ook dat de pup hier voldoende kans voor krijgt. Puppy’s zijn ook net als kinderen merk je dat ze vervelend worden of beginnen ze ruwer te spelen, kan dit ook een teken zijn dat ze moeten slapen en kan je ze beter even weg leggen. Een pup heeft gemiddeld 18-20 uur slaap nodig. 

Neem je hond bijvoorbeeld 1x per dag mee naar iets nieuws om te leren. Dit kan het bos/ park zijn om met andere honden te leren, maar dit kan ook het winkelcentrum zijn of treinstation. U kunt een busrit maken of een autorit, afhankelijk wat je zelf later gaat doen is handiger op je pup te leren. Moet dit elke dag nee tuurlijk niet, kan best een dag wat rustiger. Maar zeker de eerste weken helpen goed bij het socialiseren.

Pak alles rustig aan, ga bij een treinstation eerst op een afstand zitten dan langzaam dichterbij op het laatst gaat u bij een spoorwegovergang zitten omdat ze hier met hogere snelheden voorbij razen. Socialiseer je pup , maar doe het rustig in stapjes. Ziet u dat de pup het spannend vindt ga hem dan niet dwingen. Zak een door je hurken , geef de pup een veilige plek en blijf op een afstandje even rustig toe kijken. Als je ziet dat de pup weer verder durft , kan je verder lopen. Doe deze activiteiten niet te lang, neem de pup weer mee naar huis en laat hem slapen. Denk na wat voor jou belangrijk is, je kan 10 keer bij die trein gaan staan, maar als jij niet in de buurt woon van een trein en nooit van plan was om met een trein te gaan, dan is 10 keer overdreven. In sommige situaties kan het ook helpen om je pup op te pakken en te laten kijken vanaf je armen, zeker als het gene waar hij mee in aanraking komt veel groter is dan hemzelf. Dwing je pup niet ergens naartoe te gaan. wacht geduldig tot hij zelf de stap durft te zetten, vindt hij het spannend. Dan zet je een stap achteruit samen met je pup. Zijn nieuwsgierigheid neemt het over om eens te gaan kijken en soms hebben ze wat bemoedigde woordjes nodig van jouw al eigenaar. 

Let ook op de hoeveelheid lopen, wil je wat langer gaan neem een wagentje mee waar de pup in kan zitten. Zo leert hij toch van alles , maar blijft het goed voor zijn gewrichten. Het socialiseren met andere honden kom ik in een volgende blog op terug. Deze gaat eerst over socialiseren met omgeving, zowel binnen als buiten. Mijn advies is ook woon je achteraf ga eens wat meer naar de stad en woon je in de stad, loop eens langs weilanden met koeien en paarden. 

Houdt je pup goed in de gaten, wegrennen, staart tussen benen, lage houding zijn allemaal symptomen of aan te geven dat hij het spannend vindt. Neem dan een iets grotere afstand om te kijken naar het gene waar je mee bezig bent. Misschien kan je pas bij de 2de of 3de keer dichterbij komen. Daar is niks mis mee. 

Steek tijd in de socialisatie, maar wel met oog op je hond of hij het leuk vindt en het kan hebben. 

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht