Ga terug

Herplaatser in huis.

 

Dat je de tijd neemt en alles rustig aan doet!!!

Zoals sommige van jullie weten werk ik naast mijn eigen bedrijf Hond in Evenwicht in een dierenasiel. In een dierenasiel zitten natuurlijk alleen maar herplaatsers. De reden dat ze er zitten kunnen verschillend zijn. Ze kunnen als zwerver binnen zijn gekomen, maar er kan ook afstand van ze worden gedaan . Je kan een herplaatser niet alleen uit het asiel halen, je kan hem ook rechtstreeks bij een eigenaar ophalen of hij komt via een pleeg gezin of via een stichting. Hoe dan ook je haalt een hond nieuw in jou huis. Een hond op vaak oudere leeftijd , die al wat heeft mee gemaakt en de vraag is hoeveel krijg jij hiervan te weten.

Daarnaast is de vraag hoelang zit deze hond al bij zijn laatste adres, voordat hij naar jou toekomt. Hoe langer de hond er zit hoe meer hij is gewend aan die routine. Je kunt nog zo je best doen , als jij een hond in huis haalt moet hij wennen.

Hij moet wennen aan de nieuwe omgeving, aan de nieuwe mensen en aan jullie nieuwe routine.

Bij de ene hond zal dit sneller gaan als bij de andere hond, bij de ene kan dit 2 weken duren en bij de andere half jaar. Je zult het verschil gaan zien als je terug kijkt bij je hond. Ook is het zo dat een hond misschien wel na 2 weken aan jou gewend is en je routine, maar dat hij zich pas na een maand of 3  echt thuis voelt en dan bijvoorbeeld  dingen gaat uitproberen wat wel en niet kan.

Er zijn  geen echte richtlijnen voor hoe lang jouw hond die tijd nodig heeft, wel is een ding  heel duidelijk. Geef je hond de tijd om te wennen.

Begin bijvoorbeeld eens met het zelfde uitlaat rondje voor een paar dagen, voor je gaat uitbreiden naar meer. Ga nog niet gelijk naar het bos en strand toe , laat hem eerst wennen in zijn eigen omgeving waar hij straks het vaakst zal gaan wandelen. Zeker honden die het spannend vinden hebben baat bij het zelfde rondje dag in en dag uit om hun zelfvertrouwen te laten groeien. Daarna kan je het rondje gaan uitbreiden.

Wees terug houdend met visite, laat de hond eerst aan jullie wennen en stel hem later pas voor aan je familie en vrienden die regelmatig langs zullen komen. Natuurlijk als je net een hond in huis hebt gehaald wil je hem aan iedereen laten zien, je bent trots op hem en wilt hem graag showen . Maar vindt je hond dit ook wel prettig, misschien houdt hij helemaal niet van de drukte of misschien heeft hij wel iets mee gemaakt.

Dierenartsen bezoekjes kunnen ook nog even uitgesteld worden. Ik snap dat je graag een check wilt doen om te kijken of hij of zij gezond is, maar een dierenarts bezoek kan best stressvol zijn en misschien gaat je hond de vervelende associatie met jullie koppelen. Want zolang kent hij jullie als eigenaar ook nog niet. Speelt er niks medisch wacht dan even een week of 2 met de check. Is er natuurlijk iets aan de hand , dan is het een ander verhaal.

De tijd nemen is zo belangrijk voor je hond, veel gedragsproblemen bij herplaatsers worden ontwikkeld omdat mensen simpel weg gewoon te snel gaan. Alles verschilt natuurlijk per hond, dus kijk goed naar hem . Maar vooral doe het lekker rustig aan, je hebt de rest van zijn leven nog om al die leuke dingen te gaan doen. Geef hem nu even tijd om te wennen. Ik weet het , het is moeilijk en we willen zo graag. Maar echt waar het is beter om rustig te beginnen, voordat het helemaal niet meer kan. We zien het helaas ook te vaak gebeuren dat honden hierdoor terug komen. Binnen een dag, binnen een week of zelfs binnen een jaar.

*ook samen met je herplaatser kan je bij mij aan de slag en dan is mijn ervaring vanuit het dierenasiel mooi meegenomen. Daarnaast bestaat 4 van de 5 dieren in mijn huis uit herplaatsers dus ik herken heel veel dingen waar jullie tegen aan lopen. Vandaar ook de lessen (jong ) volwassenhond voor degene die een oudere hond hebben en niet meer te

recht kunnen op een hondenschool. Mogen zeker bij mij hun lessen nog volgen of als er gedragsproblemen spelen kijk dan onder aanbod – basistraject of coachingtraject.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht