Ga terug

Hersenwerk voor jouw senior

Hersenwerken voor de senioren hond.

De laatste jaren is hersenwerken voor je hond steeds populairder aan het worden en groot gelijk al zeg ik het zelf. Hersenwerk voor honden is het zoeken naar lekkers in verschillende soorten materialen. Dit doet de hond door zijn neus te gebruiken. Het is al lang en breed bekend dat de neus van de hond sterker is dan die van de mens.

Hersenwerk is een mentale uitdaging voor je hond en is ook ontzettend goed voor onze senioren hond want ja daar gaat deze blog ten slot van rekening over:

Honden willen over het algemeen altijd lekker actief bezig zijn, ondanks dat het lichaam niet altijd meer wilt. Willen ze in hun hoofd vaak wel.  Alleen de mate waarin we het aanbieden verandert.  Hersenwerk is uitermate geschikt voor de senioren honden om nog lekker samen met de baas bezig te zijn.

Hersenwerk is volledig op maat aan te bieden , zo kan je rekening houden met wat jouw hond nog aankan maar ook vooral wat hij nog fijn vindt.  Met hersenwerken kan je de manier van zoeken, staan liggend of zittend aanpassen aan behoefte van de hond en als ondergrond wordt er altijd gebruik gemaakt van een anti- slip mat groot genoeg voor de hond en zijn hersenwerkje.

Hersenwerk zorgt ervoor dat jouw senior in beweging blijft, zowel lichamelijk. Zo houden we die oude lijfjes lekker soepel en in beweging, maar ook mentaal.  Vaak zie je dat mensen niks meer doen met hun oudere hond dan 3x per dag een blokje om het huis. Niet is zo saaier dan dat, ook voor jouw senioren hond Het feit dat hij niet meer zo veel kan als vroeger vraagt juist van jou extra creativiteit.

Tijdens hersenwerken wordt dopamine en oxytocine aangemaakt in de hersenen van jouw hond. Dit zorgt voor een opgewekt en vrolijk gevoel voor je hond.  Ze kunnen zich er letterlijk jonger door gaan voelen, wat ze weer actiever maakt en langer op de been houdt. Tuurlijk zullen ze na het hersenwerken heerlijk die slapen, maar ik kijk altijd naar mijn honden en zie dan de tevredenheid over ze heen stralen als ze liggen te slapen.  Daarnaast zal je merken hoe enthousiast ze worden als je de spullen voor het hersenwerken weer uit de kast pakt.

Zolang jouw senioren hond nog interesse heeft in lekker eten kan je hersenwerk aanbieden.

Voordelen van hersenwerken op oudere leeftijd:

  • Houdt je hond in beweging
  • Daagt hem geestelijk uit
  • Kan lekker zijn neus gebruiken en je verwend hem met lekkere snoepjes dat mag op zijn oude dagje best wat meer.
  • Houdt hem langer fit en vitaal

Daarnaast geeft het jou een goede zicht op zijn gezondheid. Je bent je bewuster met je hond bezig. Je kijk hoe hij staat, hoe hij beweegt. Wel moet je goed letten op teken van vermoeidheid, op tijd ingrijpen wanneer je hond niet meer kan ( als hij dit niet al uit zich zelf doet).  Houdt de sessies kort maximaal 5 minuten.  Maak het niet te moeilijk voor je hond, je kan hem hele lastige puzzels geven waar hij over na moet denken of je kan hem gewoon iets simpels geven met hoge succesfactor. Ik weet al welke jouw hond leuker gaat vinden en de uiteindelijke doel is om lekker samen bezig te zijn.

Daarnaast vinden veel honden voorspelbaarheid erg fijn, maar vooral als ze wat ouder zijn. Gebruik bekende materiaal voor je hond. Ga niet teveel nieuwe dingen proberen. Maar vooral kijk naar je hond en kijk wat hij aan kan. Want elke hond is hierin uiteindelijk verschillend in.

Wil je nu meer weten over hersenwerk voor honden, wat het is, wat het inhoudt en hoe je jouw hond beter kan begeleiden koop dan het boek Hersenwerk voor Honden, zoveel meer dan een spelletje!

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht