Ga terug

Het Blaffen van honden

Het Blaffen van Honden!

Blaffen is 1 van de dingen die je hond kan doen om van zich te laten horen , om te spreken , om zijn taal te voeren. Naast Blaffen kennen we huilen, janken, piepen, grommen, grauwen, snauwen en zo nog meer . Maar vooral vindt er ook veel communicatie plaats via lichaamstaal. Toch vinden we het vaak een vervelender probleem wanneer onze honden blaffen, dan wanneer katten mauwen of paarden hinniken of koeien loeien. Terwijl het net zo goed een onderdeel van de communicatie is als bij de andere dieren. Ook die dieren kunnen meerdere geluiden maken en op meerdere manieren communiceren.

Reden waarom een hond kan blaffen kan erg uiteen lopend zijn.

  • Vreugde blaffen
  • Opwindings Blaffen
  • Verdedigings blaffen
  • Frustratie blaffen
  • Angst blaffen
  • Waarschuwing blaffen
  • Het aangeleerde blaffen

Dit zijn verschillende redenen waarom een hond kan blaffen, vaak laat een hond meer dan 1 verschillende type blaf horen en meestal kan je ook een verschil in het blaffen horen. Zo is een waak/verdedings blaf heel anders dan een vreugde en opwindings blaf. Ga maar voor je zelf eens na of je verschil hoort in het blaffen van jouw hond.

Waarom vinden we nou vervelend.

Waarom vinden we het vaak nou zo vervelend als onze hond blaft. Onder andere het hoge schelle blaffen vinden we als mensen niet prettig. Soms hebben we het idee dat de hond om daadwerkelijk alles blaft. Soms hebben we het idee dat hij niet stopt en het uren vol kan houden. Maar ook zijn we vaak bang wat andere van ons vinden als onze hond blaft. Je wilt natuurlijk geen ruzie met de buren vanwege geluidsoverlast of dat op de training iedereen jou aankijkt omdat jij jou hond niet stil krijgt.

Wanneer en waartegen blaft je hond?

Om eens voor je zelf bij te houden wanneer , hoelang en waarop jou hond blaft. Kan je een soort schema bij houden. Zodat je kan noteren, wanneer is hij begonnen met blaffen, hoe lang heeft dit blaffen geduurd, waar is de hond gaan blaffen, wat zal de aanleiding geweest zijn? En wie van het gezin was erbij. Dit laatste kan ook nog wel eens verschil uitmaken dus fijn om te noteren.  Ga eens kijken voor jezelf of je een verband kan leggen wanneer jou hond blaft en hoe lang hij blaft. Dan kan je het daarna gaan indelen in een categorie. Let op sommige honden blaffen op verschillende momenten om verschillende dingen en dit kan je dus onder verdelen in verschillende categorieën .

Aan de hand van dit schema kan je eens gaan bekijken wat je eraan kan gaan doen.  De ene hond blaft over het algemeen gewoon wat meer als een andere. Sommige rassen staan er om bekend dat ze veel blaffen , andere doen huilen en andere zijn gewoon stil.

Je kan je hond aanleren om op commando te gaan blaffen en je kan je hond aanleren om op commando stil te zijn. Vaak is dit een samenwerking om aan je hond te leren. Let op deze commando werkt niet altijd in alle situaties, het is nog steeds belangrijk om de oorzaak te achterhalen waarom je hond blaft. Ook heel belangrijk om te weten , het hoort er ook gewoon bij. Het is ook echt gewoon een deel van de communicatie.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht