Ga terug

Het grommen van honden

Waarom honden Grommen:

De laatste keer heb ik het gehad over het blaffen van honden en dat dit heel normaal is voor een hond, sterker nog het is een onderdeel van de hondentaal.

Hierop aan sluitend wil ik het hebben over een ander onderdeel uit de hondentaal, namelijk grommen.

Grommen is net als blaffen een communicatie middel van jou hond. Sterker nog grommen is een hele belangrijke . Het is een waarschuwing , het is grens aan te geven , het is vaak de laatste stap voor het snappen/bijten / uithalen.

Toch zijn wij niet blij als een hond gromt, we vinden het spannend/ eng of we vinden dat hij niet mag doen. Doe eens vriendelijk zeggen we dan of we corrigeren de hond zelfs op het grommen zo van ben jij besodemietert je gaat niet grommen naar die andere hond (of naar mensen).

Wat betekent het als je hond gromt:

Ook ik heb in het verleden mijn hond wel eens gecorrigeerd op het grommen, omdat ik niet wou dat ze dit deed naar andere honden. Grommen betekende toen in mijn ogen, je doet niet lief naar die andere hond en ik wil dat je lief doet. Het is voor sommige mensen een gewoonte om het grommen te corrigeren. Er zijn ook mensen die vinden dat hun hond niet moet aanstellen wanneer die gromt naar de baas en toch door blijven gaan waar ze mee bezig zijn.

Een hond kan op verschillende redenen grommen naar een andere hond of naar mensen of zelfs naar jou als baas, maar vaak betekent 1 ding tot hier en niet verder het is een waarschuwing.

Een hond die naar een andere hond gromt, kan grommen om hem te waarschuwen in de zin van laat me met rust, doe niet zo druk , heb respect voor de oudere of leer wat wel en niet mag (vaak moeders bij pups).

Een hond kan naar mensen grommen in de zin van, ik vind dit niet zo leuk wat je doet wil je daar mee ophouden of je doet me pijn of ik vind dit eng of ik wil met rust gelaten worden.

Een grom van je hond is dus een waarschuwing – Probeer hier naar te luisteren.

Als je dit niet doet, kunnen er consequenties aan zitten, Afhankelijk van het ras, individu en hoe vaak de grom genegeerd wordt kan de hond er voor kiezen om het grommen in de toekomst over te slaan en gelijk maar voor het bijten gaan. Een hond leert snel als plan A niet werkt dan maar plan B en vaak heeft dat wel effect. Je schrikt ervan en deinst achteruit. Dus je hond krijgt het idee dat werkt en zal dit voortaan gelijk doen in plaats van eerst grommen.  De waarschuwing wordt overgeslagen of is nog te zien in andere signalen maar niet meer door middel van grommen. Dit zijn de honden waarvan mensen vaak zeggen hij beet zomaar uit het niets.

Het was niet zomaar uit het niets, maar als je hond altijd gecorrigeerd is op het grommen of er is niet naar de hond geluisterd als hij ging grommen. Dan willen ze die stap in de toekomst nog wel eens overslaan, maar hoe maak je verder duidelijk wanneer je iets engs vindt of spannend of wanneer iemand over je grenzen heen gaat en je kan geen kant meer op. Dat je dit niet wilt.  Als iemand jou in hoekje drijft en je voelt je bedreigt, waarschuw je dan of sla je er gelijk op los? Dit zal verschillen per persoon, zo ook per hond.

Geloof me als een hond ervoor heeft gekozen dat bijten de beste oplossing is , dan zou je willen dat hij van te voren waarschuwt met grommen. Zodat je op tijd kan stoppen, geen schade op loopt. Stress zo laag mogelijk kan houden voor je zelf en voor de hond en als je hond naar je gromt bedenk dan goed wat geeft hij aan, wat vindt hij niet fijn en ga hiermee aan de slag als dit iets is wat je toch samen zal moeten doen. Zodat het in ieder geval voor beide partijen fijner wordt en soms neem je gewoon een stap terug en laat je het initiatief bij de hond.  Geef jij maar aan wanneer jij er klaar voor bent.

Dit alles verschilt natuurlijk in wat de reden is dat jou hond gromt en mocht je er niet aan uitkomen, dan wil ik je daar graag mee helpen.

 

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht