Ga terug

Hoe kun je de wandeling leuker maken

Het grootste gedeelte van de hondenbezitters van Nederland wandelt meerdere keren per dag met hun hond. Je hebt uitzonderingen, mensen die hun hond alleen in de tuin laten. Dit kan natuurlijk ook zo zijn omdat die tuin hectaren groot is. Maar over het algemeen wordt er wel met de hond gewandeld.

Dan kun je ervoor kiezen om 3x per dag braaf hetzelfde rondje te gaan lopen. Je kunt er ook voor kiezen om de wandeling wat spectaculairder te maken. Dit kan bijvoorbeeld al heel simpel door de wandelroutes af te wisselen, maar zal ik je een geheimpje verklappen als jouw hond mag kiezen tussen een boswandeling of een wandeling door de wijk dan kiest hij voor de boswandeling. Ik zeg niet dat dit gelijk in een losloop gebied moet, maar de geuren in het bos zijn voor jouw hond super aantrekkelijk. Zeg nou zelf, wij vinden de geuren in het bos ook aangenamer dan de geuren van de woonwijk. Dus neem je hond ook eens mee naar het bos, park, polder, duinen of strand . Probeer ook op deze manier je wandeling eens af te wisselen.

Maak gebruik van je omgeving:

Je kunt tijdens de wandeling goed gebruik maken van de omgeving. Je kunt vragen of de hond over een boomstam heen wilt lopen of springen. Je kunt snoepjes verstoppen in een berg bladeren of in de schors van de boom. Je kunt slalommen bij bomen of je kunt je eens verstoppen achter een boom en kijken of jouw hond je kan vinden. Je kunt ook eens de tijd nemen om ergens te gaan zitten met jouw hond, in het gras of op een bankje. Geniet ervan om even lekker samen buiten te zijn.

Trainen:

Je kunt tussendoor ook trainen met je hond, gewoon voor de afwisseling. Vraag eens of hij naar jou wil kijken. Vraag wat basiscommando’s als zit, liggen, poot, blijf en hier komen. Laat hem een paar passen volgen en geef hem daarna weer de ruimte om te snuffelen. Zo ben je samen bezig in plaats van alleen maar achter hem aan te lopen.

Snuffelwandeling:

Geef jouw hond ook eens een wandeling per dag die hij zelf mag bepalen en waar hij net zo lang over mag doen als hij zelf wilt. Vaak kiezen ze dan een route die voor hun het interessants is qua geur. Oké je mag op een gegeven moment wel een beetje sturen richting huis, anders loop je er over 5 uur nog. Maar geef hem daar eens de kans voor en je zal zien hoe tevreden hij daarna thuis lekker gaat slapen. Kun jij je weer bezig houden met andere dingen.

Lange lijn:

Neem eens een langere riem mee en geef je hond eens wat meer de ruimte tijdens de wandeling. Dit is een mooi alternatief voor de honden die niet los kunnen, maar ook gewoon als afwisseling voor je hond. Hij kan een keer lekker rennen en hij kan een keer verder van het pad af snuffelen zonder dat jij helemaal met hem mee hoeft.

Wandel eens gezellig samen met anderen:

Sommige honden vinden het best gezellig om met andere honden te wandelen. Daar kunnen ze dan mee spelen, samen snuffelen, samen op avontuur. Ook dit kun je mooi als afwisseling doen voor

jouw hond. Niet elke hond zit hier op te wachten, maar voor veel honden kan het ook goed helpen. Onzekere honden kunnen zo bijvoorbeeld leren van een zekere hond dat het allemaal niet zo spannend is.

 

Nou, zoals je kunt lezen kun je dus een hoop doen om de wandelingen af te wisselen en er zijn ook echt heel veel plekken waar je naartoe kunt gaan met jouw hond. Wist je dat er zelfs 2 dierentuinen in Nederland zijn die honden toelaten. Ook een keer leuk om te doen, maar soms ook spannend. Zeker in de buurt van de grote katachtigen.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht