Ga terug

Honden vergelijken met kinderen

Honden vergelijken met kinderen.

De honden wereld blijft veranderen en inzichten blijven er komen. Wat 10 jaar geleden veel gebruikt werd is vandaag de dag uit ten boze en wat we nu gebruiken is misschien over 10 jaar weer niet goed. Soms weet je niet meer wat je moet doen, mag mijn hond nu wel of niet op de bank zitten. Moet ik mijn hond nu trainen met een clicker of niet.  Moet ik mijn hond nu altijd belonen of moet hij ook dingen doen puur voor mij en ga zo maar door. Ik begrijp het heel goed door de bomen zie je het bos niet meer en dat is heel begrijpelijk, want het veranderd ook constant.

Als eerste is mijn advies, doe waar jij je goed bij voelt. De manier hoe jij met jouw hond omgaat moet bij jou passen en goed voelen, zoek hierin ook een trainer of een gedragstherapeut die hier bij aan sluit. 

Wel adviseren de meeste Trainers/ gedragstherapeuten het zelfde consequente opvoeding. Wat als pup niet mag, mag later ook niet en andersom. Wat in jouw huis niet mag, kan niet ineens in iemand anders huis wel toegelaten worden. Wat je niet wilt dat een ander bij jou doet (zo ook van jouw hond) doe je zelf ook niet bij die andere .

Ik maak naar mijn klanten heel vaak de vergelijking naar kinderen. Ik zeg altijd tegen je stelt van te voren huisregels op. Wat willen we toe laten en wat niet, daarnaast leg ik dingen ook heel vaak uit met vergelijking van kinderen. Moeheid en overprikkeling hetzelfde als bij een peuter/ kleuter. Maar ook het niet 10 keer roepen voor er iets gedaan moet worden. Tenminste ik ga er even van uit dat de meeste ouders hun kind niet 10 keer iets vragen voor gedaan wordt, hoewel bij pubers wijkt dit nog wel eens af (als je voor de 10 keer vraagt of hij zijn huiswerk heeft gemaakt of zijn kamer wil opruimen).  Andere voorbeelden zijn:

  • Je hond laten wachten bij oversteken, zorgt voor veiligheid. Meeste kinderen leren ook op jonge leeftijd handje vast te houden met oversteken.
  • Steunen als ze ergens bang voor zijn, als je kind zegt dat er monsters onder het bed zitten ga je kijken toch. Je gaat hem niet negeren of zeggen stel je niet zo aan. Zo geldt dit ook voor jouw pup.
  • Kinderen die druk zijn in de avonden zijn vaak moe of misschien zelfs over die moeheid grens heen. Ze worden vervelend en het is tijd om naar bed te gaan. Zo ook voor jouw pup. Als hij vervelend wordt, zeker naarmate de dag verstrijkt is vaak tijd om naar bed te gaan.
  • Onrustig gedrag als er storm op komst is of is dit maar bijgeloof ? Ik denk het niet.
  • Bang zijn voor de huisarts/tandarts/ dierenarts. Het is vaak allemaal hetzelfde

Toch kan je honden en kinderen niet altijd vergelijken, het zijn in eerste instantie gewoon honden. Een hond kan je bijvoorbeeld niet uitleggen waarom hij naar de dierenarts moet je kind wel. Ook in andere situatie maakt de communicatie en uitleg het gemakkelijk naar je kind toe en andersom als er wat is.  Ook het eten is toch wel anders, vaak maken mensen de vergelijking: wij eten ook niet elke dag hetzelfde waarom zou mijn hond dat wel moeten. Alleen dan maak ik vaak een terugkoppeling naar de natuur (die vergelijking doe ik overigens ook erg vaak). Denk je dat een wolf bedenkt, ik heb gisteren ook al schaap op, ik ga vandaag voor die kippen of zou hij gewoon pakken wat hij pakken kan.

Uiteindelijk kan je een hond nooit 100 procent vergelijken met zowel een kind als met een wolf. Ik merk alleen dat vaak verduidelijking geeft richting eigenaren.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht