Ga terug

Hormonen

Reuen:

De geslachtshormonen worden geproduceerd in de testikels. Testosteron is de meest belangrijke hormoon voor reuen. Bij de reuen in de pubertijd is de testosteron hormoon 7x hoger aanwezig in bloedspiegel dan bij volwassen reuen.  Als de hond eenmaal volwassen is blijft de testosteron leven in het bloed eigenlijk het hele jaar door op zelfde niveau . Dit verschilt bij teven waarbij de hormonen in cyclus het ene moment meer actief zijn dan andere moment.

Het geslachtshormoon zorg in het lichaam voor meer dan alleen voortplanting. Het zorgt ook voor meer energie en passen de gemoedstoestand van je hond aan. Daarnaast zijn ze belangrijk voor weefselvernieuwing en gezonde botten.

Die periode dat de hormoon piek in het lichaam zit, zijn de maanden waar je als eigenaar even doorheen moet.

De maanden waarin je je hond achter behang kan plakken. De maanden waarop je hond niet meer komt als je roept, omdat er andere dingen veel belangrijker zijn dan bij jou te komen. De periode dat hij misschien meer doet rijen of loopt te piepen als hij andere honden ziet. De periode dat de meeste eigenaren al over castreren nadenken, maar het is echt een fase en dit blijft niet de hele tijd aan de gang. Het stabiliseert zich na deze maanden en naarmate de hond ouder wordt daalt het testosteron niveau zelfs.

Teven:

Bij de teven loopt het allemaal net iets anders dan bij de reuen, de hormonen oestrogeen en progesteron wordt geproduceerd in de eierstokken. Alleen deze hormonen zorgen 2x per jaar voor rijping van de eicellen. De teef is dan op dat moment vruchtbaar, dus niet het hele jaar door en daarin verschilt het ook echt van ons mensen. De teef is in deze periode vruchtbaar en kan drachtig worden.  Tijdens deze periode is de hond loops, dit zijn ook de momenten dat ze wat druppeltjes bloed kunnen verliezen. Zie je het verschil met ons mensen dat ze dan juist vruchtbaar zijn en wij niet.  De teven krijgen te maken met pieken oestrogeen in hun lijf in de periode rondom het loopsheid en dit is niet alleen in de pubertijd.

Teven zijn gemiddeld 3 weken loops, maar ze zijn niet gedurende deze 3 weken vruchtbaar. Zo zal je verschil merken in haar gedrag, wanneer ze al wel interessant ruikt voor de mannetjes maar zelf nog niet willen. Naar ze zijn wel vruchtbaar en klaar om gedekt te worden, dan kunnen ze ook zeker de reuen gaan opzoeken.

In deze periode zijn een aantal dingen waar je goed op moeten letten: Ontsnappingsgevaar, zowel de reuen die uitbreken opzoek naar de loopse teef, als de teven die opzoek gaan naar reuen. Dit zijn vaak de momenten dat de mensen zeggen ja het was een oeps nestje. Hij of zij was ontsnapt en naar de andere gegaan.  Ik krijg persoonlijk de kriebels van horen van oeps nestjes, als eigenaar van een hond hoor je van deze periode af te weten en goed op je hond te letten. Heb je beide geslachten in huis en laat je ze niet helpen. Werk met benches of breng 1 van de 2 naar het pension. Kijk naar chemische castratie van de hond of iets. Maar jij draagt de verantwoordelijkheid van jouw hond.

Soms heb je reuen waarvan mensen zeggen, hij eet al hele week niet. Is maar onrustig voor de deur of raam aan draaien of liggen.  Hij likt over het gras heen of hij kwijlt en gaat klappertanden. Dit is allemaal hormoon gerelateerd en heeft met de interessant ruikende teefjes te maken.

Ook begint in deze periode te komen te ontstaan dat ze meestal niet met het zelfde geslacht overweg kunnen. Zeker bij Akita’s is dit een welbekend fenomeen. Het andere geslacht helpt met het zorgen voor nakomelingen. Het zelfde geslacht is concurrentie en staat eigenlijk alleen maar in de weg.  Je hebt er rassen tussen zitten die prima met 2 reuen gehouden kunnen worden, zo lang er geen teef in de buurt is. Bij de Akita wordt toch echt geadviseerd, wil je het veilig spelen. Neem dan het tegenovergestelde geslacht.

Schijndracht bij teven:

Teven kunnen dan ook nog te maken te krijgen met schijndracht of schijnzwangerschap. Het is niet precies helemaal bekend hoe dit ontstaat, maar vermoedens zijn er wel. Jouw hond heeft het idee dat ze alsnog drachtig is. Gedragsveranderingen die optreden is het maken van een nestje, het verzamelen van knuffels en er zelfs voor zorgen. Het beschermen en bewaken van de knuffels. Ze kunnen wat chagrijniger over komen , slechter eten of niet zo graag mee naar buiten willen. Sommige worden juist overdreven aanhankelijk.  Sommige teven gaan zelfs melk geven.  De schijndracht neemt ook weer af, maar als de symptomen heel heftig zijn kan je zeker advies vragen bij je dierenarts.

 

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht