Ga terug

Je kind laat de hond uit:

Deze blog komt eigenlijk vol te staan met informatie wat ik wel of niet zou doen in de keuze te maken of kinderen de honden uit zouden moeten laten. Ik kan het niet goed over leeftijden hebben, want ene kind is de andere niet. De ene 10 jarige kan al groot en breed zijn tegenover de andere 12 jarige. Daarnaast heeft ook te maken met welke type hond je loopt. 

Grote hond:

Het speelt natuurlijk zeker mee hoe groot de hond is , hoe sterk die kan zijn. Alleen zijn er ook heel veel gevallen dat een kleine hond veel meer trekt dan een grote hond. Dus mocht je willen dat je kinderen de honden straks gaan uitlaten, dan is het aan jou als ouder zijnde eerst de taak om je hond te leren wandelen zonder trekken.  Ook wanneer hij een andere hond ziet, ook wanneer hij een kat ziet. Je kind moet ten alle tijden de hond kunnen vasthouden, er kunnen anders erge dingen gebeuren. 

Paar jaar terug liep ik samen met een vriendin en onze honden in het bos, voor de verandering hadden we er allebei 1 bij in plaats van de gebruikelijke 7. De hond van mijn vriendin kon behoorlijk onzeker zijn, zeker zonder de andere honden om haar heen en had al aantal keren slechte ervaringen opgelopen met andere honden. Dat wouden we haar nu besparen. In de verte zie ik vader en zoon aankomen lopen. Beide hebben ze een labrador vast . Ik besluit om met Yuna voorop te lopen, ik kreeg namelijk een onderbuik gevoel dat dit nog al eens mis kon gaan. De labrador bij de jongen, werd steeds enthousiaster bij zien van andere honden. Dit uitte zich door zijn pas te versnellen en later zelfs te gaan rennen. De jongen die de hond vast had, kon de snelheid niet meer aan, kon de hond niet tegenhouden. Hij viel en de hond schoot los. Op dat moment heb ik de hond opgevangen met Yuna en kon ik voorkomen dat hij bij de hond van mijn vriendin in de buurt kwam. Het voordeel was dat die hond zijn riem nog om had. Meneer/ eigenaar van de hond en vader van de jongen, komt naar ons toe met de welbekende woorden hij doet niks hoor. Ik leg vriendelijk uit , dat de andere hond in een spannende situatie wel wat zou doen. (we lopen niks voor niks in aangelijnde gedeelte). In deze situatie was de vader er nog bij, maar greep te laat in toen de hond ging rennen.  De jongen is gevallen, de hond schoot los en het had ook nog eens verkeerd af kunnen lopen. Deze situatie was voor geen 1 van de partijen leuk. 

Alleen wandelen:

Vaak zie ik deze kinderen ook alleen lopen met een hond, ze lopen gemiddeld harder dan ze zelf prettig vinden en kunnen de hond amper houden. De hond die lekker aan snuffelen is gaat van links, naar rechts en de gene die hem uitlaat heeft geen keus en wordt heen en weer geslingerd.  Ondanks dat de jongen misschien al 10 of 12 is, is de hond gewoon net wat te groot en te sterk. Hoe vaak heeft een volwassenen wel geen moeite om trekkende labrador tegen te houden. Nu kan je denken in deze situatie was een kleinere hond dan beter geweest.  Ja misschien wel , die kunnen ze dan beter hebben. Maar heb jij er ook eens over na gedacht of je kind weet wat hij moet doen, als de hond gewond raakt buiten. De hond loopt mank of heeft in glas gestapt. De hond is aangevallen door een andere hond, misschien was er bij de andere hond geen baasje bij. Was die uit de tuin ontsnapt en moet hij in zijn uppie iets doen aan 2 vechtende honden of hij kan de hond toch niet houden, hond steekt de weg over en komt onder auto te liggen. Vergeef je jezelf dat ze samen zijn gaan wandelen? Vergeef je jezelf dat je kind misschien een trauma heeft opgelopen van zien van iets afschuwelijks. Ik kan zeggen, zoiets gebeurd zelden maar het gebeurd helaas vaker dan wij beseffen.

Wat kan wel:

Samen wandelen, samen wandelen is altijd het advies. Zeker tot zeg 12 jaar (let op dit is een schatting alles is afhankelijk van kind en hond).  Als je kind de hond vast wilt houden, maar hij is nog niet sterk genoeg. Pak 2 riemen en ga samen wandelen, die van jou kan net wat langer zijn, zodat hij alvast kan oefenen met houden qua kracht. Mocht niet lukken heb jij de hond altijd vast. Soms hoef je de hond niet eens vast te houden, door middel van training luistert hij goed genoeg naar je en loopt netjes naast en wacht wanneer jij het zegt.   Twijfel je over een situatie denk dan bij jezelf veiligheid voorop. 

Training:

Neem je kind mee naar training, zowel op de hondenschool als thuis. Hoe meer ze samen oefenen, hoe beter het gaat.  Ik had ooit een meisje van 12 jaar die bij mij behendigheid liep met haar hond. Fantastische duo en ik had hier ook alle vertrouwen in. 

Wil jij aan de slag met je hond en of kinderen dat ze wel meer samen kunnen doen en samen wandelen. Neem dan contact met mij op en we bespreken waar ik je mee kan helpen Kennismakingsgesprek.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht