Ga terug

Koude temperaturen, de winter komt eraan.

Koude temperaturen, de winter komt eraan.

 

Nou ja deze week dan want volgens mij werd het volgende week alweer warmer. Tja het is en blijft Nederland, maar als vast als voorbereiding voor de koude dagen die er nu zijn en nog gaan komen wat advies.

Op Facebook zwerver en standaard plaatjes rond ‘weet jij wanneer het te koud is voor jouw hond’ en ik zag laatst een artikel dat je niet meer met je hond moet gaan wandelen wanneer de temperaturen -6 waren of nog lager.  Dan zeggen ze nog dat er verschil zit in grootte van de hond en dat kleine honden sneller koud hebben dan grote honden. Laat ik dat laatste fabeltje gelijk maar uit de lucht halen want een Shiba inu met gemiddelde grootte van 40 cm hoog heeft het echt warmer dan een Rhodesian ridgeback die gemiddeld 60cm is. Sterker nog een Shiba verslaat met vacht zo nog veel meer honden. Maar dit zijn even 2 extreem voorbeelden van uiterste. Zoals ik al zeg het gaat erom om een fabeltje eruit te halen, grootte hond maakt niet gelijk iets uit.  Type vacht maakt zeker wel wat uit.

Even van de gemiddelde hondenvacht uitgaan, komt jouw hond gemiddeld 2x per jaar in de rui (dit kan afwijkend zijn na castratie).  De ruiperiode geeft eigenlijk aan dat hij zich aan voorbereiden is van zomervacht naar wintervacht en andersom. Of ter wel veel honden maken een wintervacht aan als de winter er aan komt.  Hoe dik de vacht is kan nog wel verschillen natuurlijk, maar in principe zorgt stukje moeder natuur al voor bescherming van jouw hond.

Dan is het nog zo dat de meeste honden vandaag de dag niet meer buiten hoeven te leven, dus ze komen zo’n 3 a 4 keer per dag buiten voor de wandeling. Tijdens deze wandeling zijn ze in beweging en beweging zorgt dat je het warmer krijgt. Wat je niet moet doen is 100 keer een balletje gooien en daarna zeggen tegen je hond ga maar even afkoelen door hier op de koude grond op adem te komen. Dat is niet zo goed voor lichaam nee. Dat is het zelfde dat ik tegen mijn behendigheidsklassen in de winter zei, als je even aan de kant staat zorg dan dat je hond wel blijft staan en niet gaan zitten en liggen. De koude lucht van de grond trekt naar zijn spieren en dat is niet zo goed voor hem. Vandaar de warming up en cooling down ook zo belangrijk.

Dus terugkomend op eerder, als jij gewoon met jouw hond gaat wandelen en je doet geen gekke dingen, maar kiest er ook niet voor om te lang stil met hem te staan dan kan hij de koude temperaturen prima hebben. Wanneer bescherm je jouw hond wel voor de kou. Dat heeft alle te maken met type vacht en leeftijd of medische conditie van de hond. Je hebt er hele dunne vachten of geen ondervacht tussen zitten die bijna geen bescherming geven tegen de koude temperaturen. Denk hierbij aan staffords, rhodesian ridgeback, windhonden, weimeraners, boxers en visla’s.   

Dan kijk je nog naar senioren honden, die wat stram lopen waarschijnlijk door artrose in het lichaam. Deze honden kunnen het ook zeker wel waarderen als spieren en gewrichten lekker warm worden gehouden (dan blijft het ook soepeler) geld ook voor honden met andere medische oorzaken die hier baat bij hebben. Hele jongen honden , kleine puppy’s kan het ook bij helpen. Zeker als jij nog een uur in de avond op dat koude trainingsveld staat van de puppycursus.

Dus mag jouw hond een jas aan in de winter, ja zeker wanneer hij het nodig heeft wel. Maar probeer niet te denken hij zal het wel koud hebben wij doen ook een winterjas aan. Nee probeer goed naar hem te kijken of hij het koud heeft. Hoe zijn vacht is of zijn leeftijd en beslis hierop wel of geen jas. Maar helemaal niet meer uitlaten is ook zo zielig. Dan moet hij het zo lang ophouden.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht