Ga terug

Mag ik uw hond aaien

Hond in Evenwicht

Mag ik uw hond aaien

Van mij wel, maar mag het ook van de hond?

Deze vraag is van belang. Allereerst vind ik dat de kinderen die deze vraag stellen een dik compliment verdienen. Het is altijd netjes en belangrijk om eerst te vragen of je een hond mag aaien. Ook voor volwassen mensen vind ik altijd dat ze het moeten vragen of het kan. Echter is het nog belangrijker om deze vraag aan de hond zelf te stellen in plaats van aan de eigenaar. Want stel dat de eigenaar ja zegt maar de hond er niet op zit te wachten. Helaas zijn er veel eigenaren die dit niet inzien.

Een hond die niet geaaid wil worden

Een hond die wegkijkt, wegdraait of zelf achteruit stapt wil hoogstwaarschijnlijk niet geaaid worden. Daar heeft hij op dat moment geen behoefte aan. Je hebt ook honden die alleen maar even rustig bij je willen snuffelen om te kijken wie jij bent en daarna nog geen zin hebben om geaaid te worden. Hondeneigenaren die de hond wel goed kennen kunnen zelf aangeven of de hond het fijn vindt.

De knuffelaars

Zelf heb ik enorme knuffelaars. Maar ook zij bepalen wie er wel en wie er niet mogen aaien. Zo kan je als vreemd persoon je hand uitsteken of misschien zelfs even op je hurken gaan zitten. Komt de hond naar je toe? Laat deze eerst even snuffelen voordat je hem gaat aaien. Rustig beginnen en het liefst nog onder de kin of de plek die de hond zelf aangeeft. Een hond die niet geaaid

wil worden komt misschien helemaal niet kijken of snuffelt even en loopt dan meteen door.

Over de kop aaien

Over de kop heen aaien iets wat de meeste honden niet als prettig ervaren. Het kan indrukwekkend overkomen. Of misschien zelfs dreigend of dominant. De meeste honden en zeker als jij een vreemde voor die hond bent, vinden over de kop heen aaien niet prettig.

Ook zijn er honden die met hun lijf naar je toe gedraaid komen te staan. Deze honden willen liever op hun kont gekriebeld worden. Respecteer dit dan ook en kriebel de hond waar hij dit het fijnst vindt.

Voorkom incidenten

Probeer als vreemd persoon ook nooit buigend over de hond heen te hangen of voorover te buigen naar de hond. Dit kan ook bedreigend over komen. Zak dan liever door je hurken heen. Kijk ook als eigenaar naar je hond. Wat geeft hij aan? Vindt hij het prettig om door een vreemde te worden benaderd? Het is misschien vervelend om tegen kinderen ‘nee’ te zeggen maar incidenten kunnen zo ook voorkomen worden. Als je hond het namelijk niet prettig vindt kan het derde kind of persoon misschien wel net te veel zijn.

Copyright © 2022 Hond in Evenwicht | Cookies | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Site-Index

Designpro.nl | Z-IM