Ga terug

Mag ik uw hond aaien

Mag ik uw hond aaien?

Van mij wel, maar mag het ook van de hond?

Dit is een hele belangrijke vraag die je jezelf zou moeten afvragen. Allereerst vind ik dat de kinderen die deze vraag stellen een dik compliment verdienen. Het is altijd netjes en belangrijk om eerst te vragen of je een hond mag aaien. Ook volwassen mensen zouden dit ten alle tijden moeten doen. Echter is het nog belangrijker om deze vraag aan de hond zelf te stellen in plaats van aan de eigenaar. Stel dat de eigenaar ja zegt maar de hond er niet op zit te wachten. Dan zal hij dit toch aangeven en helaas zien ook veel eigenaren niet in dat een hond dit niet wilt. 

Een hond die niet geaaid wil worden.

Een hond die wegkijkt, wegdraait of zelf achteruit stapt wil hoogstwaarschijnlijk niet geaaid worden. Daar heeft hij op dat moment geen behoefte aan. Je hebt ook honden die alleen maar even rustig bij je willen snuffelen om te kijken wie jij bent en daarna nog geen zin hebben om geaaid te worden. Hondeneigenaren die de hond wel goed kennen kunnen zelf aangeven of de hond het fijn vindt.

De knuffelaars

Zelf heb ik  paar enorme knuffelaars, maar ook zij kunnen een grens aangeven als het op een gegeven moment teveel wordt. 

Wat kan je nou beste doen?

Als vreemd persoon je hand uitsteken of misschien zelfs even op je hurken gaan zitten. Komt de hond naar je toe? Laat deze eerst even snuffelen voordat je hem gaat aaien. Al je gaat proberen te aaien, begin dan rustig en het liefst nog onder de kin of de plek die de hond zelf aangeeft. Aai voor paar seconden en stop dan ook even, een hond die wilt dat je doorgaat met aaien laat dit weten door op met zijn poot je hand aan te raken of met zijn snuit. Als hij niet meer geaaid wil worden heeft hij nu de gelegenheid om weg te lopen. 
Een hond die helemaal niet geaaid wil worden komt waarschijnlijk ook niet naar je toe, Loop dan ook niet op de hond af, nodig hem altijd uit om naar jou te komen en als hij dat niet wilt dan niet. 

Over de kop aaien

Over de kop heen aaien, is iets wat de meeste honden niet als prettig ervaren. Het kan indrukwekkend overkomen of misschien zelfs dreigend of dominant. De meeste honden en zeker als jij een vreemde voor die hond bent, vinden over de kop heen aaien niet prettig. 
Ook zijn er honden die met hun lijf naar je toe gedraaid komen te staan. Deze honden willen liever op hun kont gekriebeld worden. Respecteer dit dan ook en kriebel de hond waar hij dit het fijnst vindt.

Voorkom incidenten

Probeer als vreemd persoon ook nooit over de hond heen te buigen. Dit kan bedreigend over komen. Zak dan liever door je hurken heen eventueel zijwaarts. 
Kijk ook als eigenaar naar je hond. Wat geeft hij aan? Vindt hij het prettig om door een vreemde te worden benaderd? Het is misschien vervelend om tegen kinderen ‘nee’ te zeggen maar incidenten kunnen zo ook voorkomen worden. Als je hond het namelijk niet prettig vindt kan het derde kind of persoon misschien wel net te veel zijn.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht