Ga terug

Senioren honden

De senioren honden,

Kijk dat lieve grijze snoetje nou en die glazige ogen. Je hart smelt toch bij de blik van een senioren hond. De senioren leeftijdsfase is iets moois en tegelijkertijd iets heel moeilijks. Het allermooist aan deze kant is het blij zijn dat ze zo oud mogen worden. Het is nooit oud genoeg, dat weet ik, maar er zijn er zat die op jonge leeftijd gaan, om wat voor reden dan ook. Dus als allereerst, wees blij dat hij er is en wees blij dat hij oud wordt. Ik ga het niet over de afscheidsfase hebben. Dat wordt een aparte blog later. Oh en zal ik nog iets grappigs vertellen, de baasjes zitten soms nog een beetje in de ontkenningsfase en denken dat hun hond nog niet zo oud is. Tenminste ik deed dat in dit geval. Ik heb mijn honden pas 2 weken geleden op seniorenvoeding gezet. In mijn gedachten werden ze wel ouder en maakte ik vaak het grapje dat ik met een bejaardenclub wandel, maar de link om seniorenvoeding te geven legde ik niet, nee zou oud zijn ze toch nog niet. Mijn jongste wordt in november 9 en mijn oudste in december 12, oeps hihi.

Nooit te oud om te leren:

Kijk eens terug naar zijn verleden. Was dat mooi? Heeft je hond tot nu toe een goed leven gehad? Sommige mensen gaan zichzelf kwalijk nemen dat ze sommige dingen beter anders hadden kunnen doen. Probeer je te focussen op de mooie momenten en niet op de ja maar, wat als momenten. Ben je dingen vergeten? Kijk er of nog een mogelijkheid is om het alsnog te doen. Soms met een twist, maar vaak zijn er nog genoeg dingen mogelijk. Toen Matsu bijna 10 jaar was hebben we nog een gehoorzaamheidscursus gedaan. Niet omdat hij niet wist hoe te gehoorzamen, maar om samen bezig te zijn. Toen Matsu 10.5 jaar was hebben we samen nog een dogsurvival gedaan, rustig op gemakje. En de dingen die niet gingen hebben we overgeslagen. Maar gewoon samen nog eens genieten en lekker bezig te zijn. Dat ze oud zijn betekent niet dat ze niks meer kunnen. Er zijn ook veel rustige sporten om samen te doen en ze zijn nooit te oud om te leren.

Ondersteuning:

Ze lopen wat minder hard, staan soms wat stijver op, horen je niet altijd meer zo goed of zien het misschien niet meer zo goed. Je hond heeft extra ondersteuning nodig. Dit kan zijn door hem vaker aan te lijnen in plaats van los te laten lopen omdat ze jou als baas niet meer zo goed horen roepen. Dit kan zijn door ze minder contact te laten hebben met andere honden, vooral jonge honden, omdat ze niet altijd meer prettig in hun vel zitten. Sommige senioren-honden leven juist op met een jonge hond om hen heen, andere senioren willen meer met rust gelaten worden. Soms hebben ze ondersteuning nodig in de vorm van een tapijt over die gladde vloeren heen in huis of een orthopedische kussen om net wat lekkerder te liggen. Anderen hebben ondersteuning nodig in supplementen, speciale voeding of zelfs pijnstillers. Dit kan door slijtage zijn of artrose. Soms kan je ze ondersteunen door een behandeling met massage, fysiotherapeut, osteopaat of noem maar op. Ze hebben wat extra verzorging nodig om zo oud mogelijk te worden en zo lang mogelijk bij ons te blijven.

De making memories fase:

Gedurende zijn gehele leven maak je samen herinneringen en soms leg je deze al vast op camera. Maar denk eens terug. Zijn er nog dingen die je graag zou willen doen samen met je hond? Sommige mensen maken zelfs een bucketlist. Sommige dingen kan je beter van tevoren al maken of doen, dan door emoties bij overlijden vergeten. Je kunt bijvoorbeeld een pootafdruk maken in gipsplaat of een tatoeage al nemen als hij er nog is en dan samen mee op de foto. Of je doet nog keer een fotoshoot

samen met je hond. Wacht niet af en maak deze dingen op tijd, want je weet nooit wat de toekomst brengt.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht