Ga terug

Sociaal gedrag naar andere honden.

Honden die onderling samen lekker spelen en ravotten is het gene wat graag gezien wordt. Het liefst komen we in bos aan laten we hond los, hij speelt lekker met andere honden en jij kletst met de andere baasjes. Daarna is hij lekker moe en slaapt de rest van de dag. Jij hebt er geen omkijken naar, bent een goede baas geweest want de hond heeft lekker zijn beweging gehad en dat is prima.

Alleen gaat het leuk samen spelen ook heel vaak niet leuk of we staan raar te kijken naar de hond die niet wilt spelen en noemen hem al gelijk niet meer sociaal.

We zijn in deze maatschappij er zo op gefocust dat onze hond maar lekker moet spelen met andere honden, sociaal moet zijn naar andere honden.

Tijdje terug was ik aan wandelen met vrienden van ons. We staan even aan de kant van pad, kijken of we niet verdwaald waren en hadden onze honden bij ons. Er loopt een gezin voorbij met een goldenretriever, die super enthousiast was om iedereen te begroeten. Waarop wij zeggen niet al onze honden vinden het even leuk als hij dichterbij komt (stukje persoonlijke zone) . Ik denk dat ik een baasje nog nooit zo verbaasd hem zien kijken en ik weet niet meer exact wat hij zij , maar kwam er op neer alsof er dan iets aan de hand was met onze honden.

Een hond die niet met iedereen wilt spelen is niet gelijk asociaal. Sterker nog vaak willen jongen honden nog volop spelen, maar volwassenhonden kiezen vrij weinig nieuwe speel maatjes uit. Blijven vaak bij degene die ze al kennen en vertrouwen. Dat is niet meer dan normaal, hoeveel vrienden hebben wij als jonge kinderen in verhouding nu we volwassen zijn. Waarom zou dat voor jouw hond anders zijn.

Het is dus niet erg als jouw hond niet met andere honden wilt spelen. Dit is heel normaal.

 

Eerlijk en leuk spel:

Als je wilt dat het spel leuk is tussen 2 honden kan je kijken naar een aantal volgende eigenschappen:

  • Begint 1 van de 2 of allebei de honden met een spelboog? Dit is de uitnodiging tot spel. Te vergelijken met een hond die een buiging maakt, even zakken door de voorpoten. Kontje blijft omhoog staan, dit kan heel snel en kort zijn.

  • Rol verdeling. Rent de ene hond achter de andere hond aan? Kijk dan of dit spel ook omwisselt. Ligt de ene hond onderop met stoeien, houd dan in de gaten dat dit ook wisselt en dat diegene die boven op ligt of staat niet alleen de overhand neemt in het spel.

  • Pauzes in spel zijn ook zeker belangrijk.

  • Zorg dat je hond niet gaat jagen achter de andere hond aan, achter elkaar aan rennen mag, maar de voorste hond moet niet opgejaagd worden.

  • Laat ze het niet zomaar uitzoeken, houd het zelf in de gaten. Leuk spel is vaak maar een paar minuten, pups onderling houden nog geen pauze dus zal je als baas moeten zeggen “even uit elkaar, pauze”. Soms is dat ook het einde van het spel.

  • Je hoort verschil in type grom, ziet het verschil in bijten naar elkaar. Zodra het niet meer leuk en gezellig is.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht