Ga terug

Socialiseren in de puberteit

Als eerst wil ik beginnen met het fabeltje uit de lucht halen , dat socialiseren van je hond stop in de puberteit of dat het dan wel goed is. Socialiseren van je hond gaat zijn hele leven door. Het verschil is alleen dat de belangrijkste fase in zijn leven die een hoop uitmaken voor in de toekomst al voorbij is. Betekent niet dat je jouw hond niks meer kan leren.

Het omgaan met andere honden in de puberteit zal zeker wel wat veranderingen mee brengen voor jouw hond. Het kan zijn dat alles nog goed blijft gaan, maar door de hormoon ontwikkeling kan er een hoop veranderen. Meestal begint het met het feit dat ze niet meer overweg kunnen met honden van het zelfde geslacht. Dit heeft puur met hormonen te maken. Hiernaast wordt ook vaak gezegd dat een akita tot 1,5 jaar altijd goed met honden overweg kon en ineens is dat veranderd. Je wordt vaak gewaarschuwd. Wacht maar tot hij 1,5 is of wacht maar tot hij volwassen is , dan veranderd er nog wel wat.

Er kunnen zeker een aantal dingen veranderen in die tijd. Je hond kan alleen nog maar met het andere geslacht overweg, je hebt hem toch laten castreren waarom hij onzeker is geworden en daardoor de andere hond vast op afstand wilt houden. Hij kan een slechte ervaring hebben mee gemaakt met andere honden, als puber wordt je hond gezien als jong volwassen en zullen andere honden ander op hem reageren. Ook door stukje lichaamstaal, hoge staart, rechtopstaande oren. Dit kan zelfverzekerdheid uitstralen, maar kan ook door andere honden gezien worden als die snotaap moet nog een en ander leren.

Je hond kan ook veranderd zijn tegenover kleine hondjes, dat hij dit meer als prooi is gaan ervaren die hij moet opjagen. Hoewel jachtinstinct altijd al in een hond zit ontwikkelt dit zich ook meer in de puberteit.

Een sterke basis in socialiseren met andere honden kan goed helpen, maar helaas niet altijd alles voorkomen.

Je doel of streven moet zijn: mijn akita hoeft niet bevriend te zijn met iedereen, maar hij moet honden wel in hun waarde laten door of gewoon voorbij te lopen en te negeren of in ieder geval zelf de strijd niet op te zoeken.

Mijn doel/ visie is om de slechte naam van de akita af te halen dat het een vechthond is en daarom niet lief naar andere honden of hij valt uit naar andere honden ja is logisch want het is een akita. Nee uitval gedrag is niet een ras eigenschap. Het kan veel voorkomen bij een ras, maar wij als eigenaren horen hier dan iets aan te doen.  Door goede basis te geven en daarnaast gedragstherapie als probleem zich toch voor doet.  Neem verantwoordelijkheid hierin.

Socialiseren met dingen in de omgeving, als je je hond wilt leren om aan de fiets te lopen. Dan doe je dit niet in die belangrijke puppyfase maar wacht je tot je hond is uitgegroeid. Dit is typisch een voorbeeld van dat je ook dingen op latere leeftijd nog aan kan laten wennen. Een tocht maken met een boot kan ook als ze ouder zijn. Dus maak je daar geen zorgen over, hij kan zijn hele leven nog leren en socialiseren.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht