Ga terug

Spelen met andere honden

Spelen met andere honden

Onze vermoedens eens loslaten voor wat echt telt.

Enige tijd geleden liep ik met een groepje Akita’s en hun eigenaren. Een vraag die vrijwel bij allemaal speelde is dat ze niet weten of hun hond nou echt aan spelen is of wilt spelen of dat hij alleen maar dominant wil zijn. Ook vroegen ze zich af of ze hun hond niet tekortdeden als hij niet kon spelen met andere

honden. Ze konden namelijk niet los in het bos en liepen eigenlijk altijd aangelijnd mee aan de riem.

Spelen met vreemde honden

Bijna iedereen vindt dat honden moeten kunnen spelen. Zo geef ik een puppyparty op de dierenartsenpraktijk waarbij ik vertel dat je pups het beste kan laten socialiseren met volwassen honden om de hondentaal te leren.

Communicatie voorop

Er zit een verschil tussen spelen en omgaan met andere honden. Op het moment dat jij een hond in de verte aan ziet komen vindt er al volop communicatie tussen die 2 honden plaats. Dit betekent niet dat als ze dichterbij komen altijd gelijk gaan spelen. Soms besnuffelen ze elkaar nog even en lopen dan gewoon door.

Sociale honden

We moeten loslaten dat we honden sociaal willen maken met andere honden en hij automatisch met elke hond moet kunnen spelen. Sterker nog, heel vaak gaat het spelen niet goed omdat 2 rassen heel verschillend spelen. Alleen wanneer een hond op jonge leeftijd gesocialiseerd is met andere rassen kan hij goed gaan. Hij moet het dialect van andere rassen begrijpen.

Liggen

Je kent de situatie wel dat een hond een andere hond ziet en gaat liggen. Je hond is op dat moment druk bezig met zijn communicatie naar de andere hond. Als je een pup hebt die net bij een volwassen hond staat dan hoort hij je echt wel maar op dat moment heeft die volwassen hond iets meer zijn aandacht.

Toch spelen

Het echte spelen is leuk! Maar het moet wel echt spelen zijn en beide partijen moeten het nog steeds net zo leuk vinden. Als de hond zich achter je gaat verschuilen is het van belang dat je hem niet in de steek laat. Ga bij je hond zitten en laat zien dat je hem beschermt. Op het moment dat jij juist de eigenaar van de opdringerig hond ben en je ziet dat de andere hond echt niet wilt spelen roep je je hond terug. Ook al doet jouw hond niets en ook al wil hij alleen maar spelen, de andere partij wil dat niet.

Spelen is geen verplichting

Heb je een hond die niet wilt spelen? Geen probleem! Deze hond is net zo gelukkig met jou en de wandelingen. Er zijn rassen, zoals de Akita, die liever op zichzelf zijn. De eigen roedel vinden ze vaak nog wel prima, maar voor hen hoeft het spelen met andere honden niet. Uiteraard is dit wel per hond verschillend.

Kijk eens goed naar je hond

 

Laat het idee los dat je hond moet spelen met andere honden. Jij vindt waarschijnlijk ook niet iedereen even aardig. Tegen sommige mensen zeg je niet meer dan gedag. Waarom zou een hond dit wel moeten. Op het moment dat jouw hond het wel leuk vindt om te spelen, zoek dan honden waarmee hij leuk kan spelen. Die het zelf net zo leuk vinden en die qua spel op hetzelfde niveau zitten. Desnoods heb je een groepje van 5/6 honden waarvan je weet dat het vrijwel altijd goed gaat. Is je hond geen speler met andere honden, dwing hem dan ook niet. Bekijk wat hij wel leuk vindt. Misschien wil hij wel lekker rustig snuffelen of alleen maar spelen met de baas.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht