Ga terug

Spelen met andere honden

Onze vermoedens eens loslaten voor wat echt telt.

Enige tijd geleden liep ik met een groepje Akita’s en hun eigenaren. Een vraag die vrijwel bij allemaal speelde is dat ze niet weten of hun hond nou echt aan spelen is of wilt spelen of dat hij alleen maar dominant wil zijn. Ook vroegen ze zich af of ze hun hond niet tekort deden als hij niet kon spelen met andere honden. Ze konden namelijk niet los in het bos en liepen eigenlijk altijd aangelijnd mee aan de riem.

Spelen met vreemde honden

Bijna iedereen vindt dat honden moeten kunnen spelen.  De vraag is alleen vindt jouw hond andere honden wel zo leuk of verplicht jij hem meer in wat hij moet doen? Is het wel een leuke begroeting of leuk spel. Dat een hond speelmaatjes heeft dat is natuurlijk hartstikke gezellig, maar als dat er 3 zijn is dat meer als genoeg. HIj hoeft echt niet met iedereen bevriend te zijn en elke week nieuwe speelmaatje. Wij mensen vinden ook niet iedereen leuk. 

Communicatie voorop

Er zit een verschil tussen spelen en omgaan met andere honden. Op het moment dat jij een hond in de verte aan ziet komen vindt er al volop communicatie tussen die 2 honden plaats. Dit betekent niet dat als ze dichterbij komen altijd gelijk gaan spelen. Soms besnuffelen ze elkaar nog even en lopen dan gewoon door. Ook als je op gepaste afstand blijft weten ze ook al wie de andere hond is. 

Spreekt mijn hond een dialect?

Elke hond, elke ras zit anders in elkaar. De ene hond heeft hangoren, de andere hond staande oren. Sommige honden hebben krul in hun staart, andere honden dragen hun staart weer laag. Elke lichaamstaal van een hond is anders, soms ook wat ze bedoelen met hun gedrag. Waarvan een labrador of stafford met hun druk gedrag het vriendelijk en goed bedoelen. Zal een Akita dat snel respectloos vinden en er eerder wat van zeggen. Je kan het een beetje beschrijven als dat elke ras een eigen dialect spreekt en om de dialecten van de andere honden te leren, is het verstandig om op jonge leeftijd kennis te laten maken met verschillende rassen en niet alleen met hun eigen ras. Toch zie je vaak als ze hun eigen ras tegen komen dat de communicatie dan vaak het beste gaat, het spel het leukste is. 

Als je hond toch wilt spelen? 

Het echte spelen is leuk! Maar het moet wel echt spelen zijn en beide partijen moeten het nog steeds net zo leuk vinden. Als de hond zich achter je gaat verschuilen is het van belang dat je hem niet in de steek laat. Ga bij je hond zitten en laat zien dat je hem beschermt. Op het moment dat jij juist de eigenaar van de opdringerig hond ben en je ziet dat de andere hond echt niet wilt spelen roep je je hond terug. Ook al doet jouw hond niets en ook al wil hij alleen maar spelen, de andere partij wil dat niet.

Hoe herken je leuk spel: De lichamen van de honden moeten ontspannen zijn, eventueel kan je hond een brede kwispel laten zien. Vaak zie je de oren ook beetje zijwaarts gaan. Meestal vindt er rollenspel plaats. Dus de ene rent eerst voorop met de andere er achter aan en daarna andersom, dit hoeft niet altijd zo te zijn als er onderling is bepaald dat degene die voorop rent dit ook het leukste vindt. Je ziet die hond dan ook de andere uitdagen om achter hem aan te rennen.  Bij worstelen is het ook mooiste als ze om ste beurt keer onderop liggen. Daarnaast zijn pauzes in spel heel belangrijk, die hoeven niet lang te zijn maar zijn wel nodig. Spel hoeft ook nooit lang te zijn, 10 minuten kan al genoeg zijn. Sommige honden doen niet aan spel, maar gaan samen op ontdekking en snuffelen aan dezelfde plekken. 

Spelen is geen verplichting

Heb je een hond die niet wilt spelen? Geen probleem! Deze hond is net zo gelukkig met jou en de wandelingen. Er zijn rassen, zoals de Akita, die liever op zichzelf zijn. De eigen roedel vinden ze vaak nog wel prima, maar voor hen hoeft het spelen met andere honden niet. Uiteraard is dit wel per hond verschillend.  Sommige honden doen gewoon lekker hun eigen ding ook in bijzijn van andere honden.  Kijk eens goed naar je hond, laat het idee los dat je hond moet spelen met andere honden. Jij vindt waarschijnlijk ook niet iedereen even aardig. Tegen sommige mensen zeg je niet meer dan gedag. Waarom zou een hond dit wel moeten. Op het moment dat jouw hond het wel leuk vindt om te spelen, zoek dan honden waarmee hij leuk kan spelen. Die het zelf net zo leuk vinden en die qua spel op hetzelfde niveau zitten. Desnoods heb je een groepje van 5/6 honden waarvan je weet dat het vrijwel altijd goed gaat. Is je hond geen speler met andere honden, dwing hem dan ook niet. Bekijk wat hij wel leuk vindt. Misschien wil hij wel lekker rustig snuffelen of alleen maar spelen met de baas.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht