Ga terug

Steek tijd in opvoeding en training!

Ik heb een aantal jaren les gegeven op een hondenschool. Ik gaf les in verschillende onderdelen en disciplines. Over algemeen niet de pups, wel de pubers , de jong volwassen-honden en  gaf ook verschillende sporten.  Daarnaast in mijn eigen bedrijf Hond in Evenwicht gaf/ geef ik privé lessen aan pups of pubers.

Ik heb verschillende honden voorbij zien komen en ook verschillende honden zien opgroeien van jonge pup naar volwassen-hond. Bij de ene hond ging de trainingen beter dan bij de andere hond. De ene hond ging met sprongen vooruit, de andere ging een stuk langzamer  en weet je waar dit nou aan ligt? Jullie verwachten een antwoord als dit ligt aan het ras. De ene hond leert sneller dan de andere of de ene hond is leergieriger. Andere zeggen weer ja mijne moet wel het nut van iets in zien voor dat hij het doet. Zo zijn er nog 100 verschillende redenen te schrijven waarom de ene hond sneller vooruit ging dan de andere. Zal ik jullie het antwoord geven:

Het heeft te maken hoeveel tijd jij als baas in de opvoeding en training steekt!!.

De baasjes die zeggen ik heb mijn hond altijd overal mee naar toe genomen om te socialiseren. De baasjes die dagelijks een training moment pakken met hun hond en niet alleen die ene keer per week op de hondenschool trainen. Die baasjes zien sneller profijt van hun werk.  Er zitten haken en ogen aan het feit om je hond overal mee naar toe te nemen. Dit bespreek ik de volgende keer met jullie, maar in principe kan je het zien aan de honden. Je kan zien dat ze meer gewend zijn, je kan zien dat ze over algemeen socialer zijn ( en dan is het woord sociaal ook nog een begrip die op verschillende manieren kan worden opgevat).

Akita’s worden beschreven als honden met een matige tot geen will to please, ze zijn zelfstandig hebben jou als baas eigenlijk niet nodig en doen geen dingen waar ze nut niet van inzien.  Akita’s kunnen zeker wel dingen leren waar geen ene enkele nut achter zit, maar puur omdat het leuk is. De beloning om iets uit te voeren moet echter wel van waarde zijn, maar dit komt ook omdat het al kieskeurigere eten zijn.  Een labrador die dol is op eten, kan je met zijn eigen brokken of simpele droge koekjes al belonen. Deze honden hebben altijd honger, tuurlijk daarnaast zijn ze gefokt om samen te werken met de baas en doen ze dit graag maar ze zijn ook sneller tevreden met de beloning. Een Akita die gefokt is om zelfstandig aan werk te gaan en een hond die over algemeen nog dichter bij de natuur staat (categorie oertype) die dus over algemeen eet naar behoefte , zal je met waardevoller eten moeten overtuigen voor hij iets voor je wilt doen. Daarnaast is elke hond een eigen individu en jij moet kijken wat belonend werkt voor jouw hond, want dan krijg je ze dingen aan te leren en dan bereik je resultaat waar jij weer profijt van hebt later.  

Een hond leert het beste met korte training momenten en veel herhalingen.  Dus met 1 keer in de week een uur  naar de hondenschool gaan, bereik je minder dan elke dag even 10 minuten oefenen.

Wel kan je natuurlijk lessen volgen, zodat je weet wat je allemaal thuis kan oefenen. Daarnaast vinden veel honden ( ook Akita’s) het ook leuk om samen met de baas bezig te zijn en dingen te ondernemen. Dit kunnen dingen zijn buiten op avontuur, maar dit kan ook samen werken zijn en nieuwe dingen leren. Zodra ik mijn training-tasje  pak, staan mijn honden klaar en kunnen ze niet wachten tot we wat gaan doen samen. Ze worden er super enthousiast van en het maakt hun niet uit of ik ze nu een nieuw commando (nieuw trucje) ga aanleren. Een hersenwerk spelletje met ze ga doen, of vragen of ze op een balanskussen willen gaan staan.  De tijd om lekker met de baas bezig te zijn en daarna tevreden gaan slapen vinden ze heerlijk.

Probeer deze tijd er van jongs af aan in te steken in je hond, want vooral de puppytijd, vooral dat eerste jaar is erg belangrijk en hoe meer energie je dan in je hond steekt. Hoe meer profijt je er later van krijgt.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht