Ga terug

Vakantie tijd

Vakantietijd

De vakantietijd komt eraan of voor sommigen is die alweer begonnen en ja, we kunnen eindelijk weer. Na 2 jaar in lockdown te hebben gezeten wordt er dit jaar veel ingehaald. Je ziet het op de vliegvelden al en ik denk straks ook op de autowegen. Zwarte zaterdag zal dit jaar 3 zaterdagen zijn ben ik bang en de vrijdag of zondag zal het ook wel druk zijn. Het is super fijn dat het weer allemaal kan, maar wat doe je met je hond? Neem je die mee of niet? Afgelopen 2 jaar is het aantal honden flink toegenomen. Voor veel mensen wordt het hun eerste vakantie sinds ze hun hond in huis hebben gehaald.  Dus hier even wat informatie.

Pension/ vakantieopvang/ hondenhotel/ oppas

Als de hond niet mee kan op vakantie zijn er een hoop opties en alternatieven voor je hond. Je kan iemand vragen die wilt oppassen op jouw hond. Dit kan bij jou thuis, maar kan ook bij diegene thuis. Net wat je zelf even fijner vindt. Daarnaast kun je er voor kiezen om je hond weg te brengen naar vakantieopvang, een pension, een hondenhotel of noem het maar op. Alleen is het aantal honden sterk toegenomen, maar is het aantal pensions niet zo zeer gegroeid. Die hadden het namelijk de afgelopen 2 jaar ook behoorlijk zwaar toen niemand op vakantie ging. Hierdoor zijn er ook zeker een aantal moeten sluiten.  Zeker in deze periodes zitten ze snel vol en ben je vanaf februari al te laat met het reserveren van een plek. Heel lastig als je nog niet wist wanneer je zou gaan.  Dus dan is een oppas regelen vaak toch makkelijker of je neemt je hond mee, daar later meer over.


Pension:

Als het jou toch gelukt is een plekje te reserveren in een pension en het wordt voor jouw hond de eerste keer, kijk dan of je van tevoren een proef weekendje kunt proberen. Eén nacht voor proef is vaak net te kort, maar met een weekend weet je al beter of hij het fijn vindt of dat hij heel gestrest is. Heb je een hond die met iedereen wilt spelen dan is er vaak eerder plek dan bij een hond die niet overweg kan met andere honden. Dan adviseer ik om de dierenasiels langs te gaan. Vaak hebben die een combinatie asiel en pension en zij zijn moeilijkere honden gewend. Dan is de kans groot dat hij gewoon alleen zit in een kennel en deze niet hoeft te delen met een andere hond. Als je hond wat onzeker is kun je een T-shirt met jouw geur meegeven voor steun. Pak een oud T-shirt, want er is een kans dat die aan het eind van het pensionverblijf niet meer terug komt. Dan is er vaak nog een keuze om eigen voer mee te geven. Dit zou ik meestal wel doen. Lastig voor het pension misschien, maar overgang van het ene voer naar het andere zorgt vaak voor diarree en dat betekent dat jouw hond zich de eerste dagen van zijn verblijf niet lekker voelt. Dan is het voor hem niet zo’n leuke vakantie als voor jullie.


Mee op vakantie:

Natuurlijk is er ook nog de optie dat je jouw hond mee kan nemen op vakantie. Dan is het wel zo, hoe minder honden je hebt, hoe makkelijker het gaat. Op veel plekken is er 1 hond welkom of maximaal 2. Heb je er toch meer, net zoals ik bijvoorbeeld, dan is die keuze er wel, alleen meer beperkt. Bij bijna elke Centerparcs, Landal park of Roompot zijn honden welkom. Dan kun je ook nog op “www.dogsincluded.nl” kijken en er zijn meerdere geschikte facebook groepen om op zoek te gaan naar een accomondatie, bijvoorbeeld “op vakantie met je hond”. Wil je toch liever naar buitenland? Geen probleem. Veel landen zijn super hondvriendelijk. Je kunt naar België, Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Zwitserland, Hongarije, Slovenië, Frankrijk en Italië en vast nog wel naar meer. Bedenk alleen wel waar je je hond een plezier mee doet.

Denk na over wat je wilt doen tijdens je vakantie. Hou je van wandelen en fietsen? Super leuk, maar kijk uit dat niet te warm is voor je hond. Je hond kan met fietsen misschien mee in een kar, maar ook dat doen ze liever niet met 30 graden. Kijk of je veel kan afwisselen door afkoeling op te zoeken. Ga je naar de bergen? Vertrek vroeg en wandel lekker hoog. Daar is stuk minder warm dan beneden in het dal. Kies je voor een zon-, zee- en strandvakantie? Vraag jezelf dan oprecht af of je je hond er blij mee maakt. Tuurlijk kunnen de temperaturen in Nederland ook oplopen, maar in Nederland ben je vaak beter voorzien van een plek die minder warm is voor je hond dan op vakantie.

Wil je meer informatie over de temperaturen en je hond? Lees dan de blog “hitteplan” nog eens door.

 

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht