Veiligheidshekjes
Veiligheid hekjes
Het levert vaak wel wat weerstand op bij mensen als ik praat over veiligheidshekjes. Dit soort hekjes zorgen voor de veiligheid in huis tussen hond en kinderen (of tussen visite en hond). Alleen moet je als eigenaar je er wel overheen zetten dat er hekjes in je huis staan.
Verschillende hekjes
Je hebt verschillende manieren van hekjes die je kan inzetten. Denk bijvoorbeeld aan traphekjes. Het zorgt ervoor dat je kind niet zomaar de trap af gaat of valt, maar ze zijn ook handig om je hond aan te leren dat hij niet naar boven mag.
Je kan gebruik maken van een bench, wat ook een soort veiligheidshekje is. Je kan de hond dan af en toe even apart zetten door hem in de bench te doen. De bench is dan geen strafplek. Het is een plek waar de hond met rust gelaten kan worden als hij daar ligt. Dan is het nog belangrijk dat er geen vingers tussen de spijlen van de bench worden gestopt. Dus overzicht houden blijft belangrijk. Een bench is ook handig als je even weg moet, al is het maar naar de wc. Je stopt de hond in de bench en bewaakt een heel stuk extra veiligheid.
Dan heb je ook nog kamerhekken, zoals puppyren panelen. Deze zou je zelfs nog als extra veiligheid om een bench heen kunnen zetten, maar het kan ook je kamer opdelen in twee stukken. Dit kan je inzetten als je wil zodat ze elkaar wel zien maar dat ieder nog in veiligheid op zijn eigen helft blijft zitten.
Je kan er nooit altijd zijn:
Je kan namelijk nooit 100 procent altijd maar aanwezig zijn. Altijd maar opletten, altijd voor die veiligheid zorgen. Je maakt het jezelf zoveel makkelijker als je gebruik maakt van dit soort hekken. Moet je ze dan hele leven gescheiden houden? Dat kan ik niet zo zeggen, dat verschilt per hond. De ene hond vindt kinderen fantastisch, maar vind het wel prettig om zichzelf terug te kunnen trekken in een bench. De andere heeft meer moeite met kinderen en dan zijn de hekken langer nodig. Heeft je hond moeite met kinderen? Dan adviseer ik wel altijd samenwerking met een training of gedragstherapeut om erge dingen te voorkomen.
We moeten afstappen van het feit dat het altijd maar goed moet gaan en we moeten meer focussen op het stuk om te zorgen dat het goed gaat. Daar gebruik je onder andere veiligheidshekjes voor. Ik adviseer het altijd, al vanaf het moment dat ik je aan de telefoon heb. Een bench kan je van jongs af aan al aan een pup leren, maar heb je nooit gebruik gemaakt van dit soort dingen, dan kan je het al neerzetten zodra je zwanger bent. Een hek kan je om je hond heen zetten om die te beschermen maar ook op de speelmat of box heen zetten om je baby te beschermen en uiteindelijk bescherm je allebei.
In situaties met kinderen en honden is veiligheid het allerbelangrijkste. Je wil niet dat je kind iets overkomt. Je wil niet dat je hond iets moet doen omdat hij zich niet prettig voelt. Dus neem de hekjes voor lief.
Voorbeeld situaties:
Je hond kan het spannend vinden als jullie kindje naar hem toe kruipt. Jullie zoon of dochter zit in een fase van kruipen, maar snapt nog echt niet dat een hond dat niet prettig vindt. Die ziet dat als een leuk, lief en zacht hondje. Je kan door middel van een hekje ervoor zorgen dat jullie kindje leert tot hoe ver die kan kruipen.
Ander voorbeeld:
Je kind ligt in de box en je hond springt op de rand van de box of likt heel de tijd de handjes, voetjes en het gezicht wat jij niet prettig vindt. Met een extra hekje om de box heen kan je dit voorkomen op het moment dat jij er even niet boven op kan zitten.
Wil jij je hond voorbereiden op de komst van een baby meld je dan aan voor de training baby op komst en ik begeleidt jullie hoe je de hond kan voorbereiden en introduceren aan jullie nieuwe kindje.
Baby op komst (hondinevenwicht.nl)